Judecătoarea Cristina Rotaru de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), căreia i-a fost repartizat dosarul premierului Victor Ponta, a făcut cerere de abţinere pe motiv de incompatibilitate. Cererea sa a fost aprobată, iar dosarul va fi repartizat aleatoriu altui judecător, informează agerpres.ro.
Victor Ponta a fost trimis joi în judecată de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel".
Impact deosebit asupra opiniei publice
În acelaşi timp, Adunarea Generală a procurorilor din DNA, prin votul unanim exprimat, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului de caz sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Sesizarea vine ca urmare a afirmaţiilor făcute joi de Victor Ponta, pe un site de socializare, după anunţul DNA că a fost trimis în judecată, el declarând că „(...) singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani!".
„Prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenţi la Adunarea Generală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmaţiile respective sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său. Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de procedură penală. Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar", se precizează în comunicatul DNA.
Cauză disjunsă
În acest context, procurorii DNA au disjuns cauza privind conflictul de interese în cazul premierului Victor Ponta, deoarece vizează şi alte persoane faţă de care nu s-au finalizat cercetările, au declarat surse judiciare, preluate de agerpres.ro.
Potrivit acestora, cauza a fost disjunsă pentru a se face în continuare cercetări în legătură cu împrejurarea comiterii acelor presupuse fapte în care sunt implicate şi alte persoane.
Parlamentul a respins, la începutul lunii iunie, solicitarea şefului DNA de începere a urmăririi penale faţă de premierul Victor Ponta pentru trei infracţiuni de conflict de interese.