Mergi la conţinutul principal

Dosarul "LactaProd", fâsâit cu prescripție. I-au judecat până i-au făcut scăpați

* pe 9 martie, magistrații de la Curtea de Apel Galați au dispus încetarea procesului penal și au înlăturat dispozițiile privind condamnarea inculpaților Petrea Mihai, Litinschi Octav Mihai, Ifrim Stelian Robertino, Chiroi Petru Florin și S.C. Rocif Construct S.R.L. Brăila, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale * s-a respins apelul declarat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Galați împotriva sentinței Tribunalului Brăila din martie 2021, când judecătorii i-au condamnat pe inculpații Petrea Mihai, Litinschi Octav Mihai și Ifrim Stelian Robertino la pedeapsa de 11 ani închisoare, iar pe inculpatul Chiroi Petru Florin la 3 ani închisoare cu suspendare * în 2017, procurorii Direcției Naționale Anticorupție Galați au intrat pe fir și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților, patronul “LactaProd” fiind acuzat de fraudă cu fonduri europene de peste 1 milion de euro, după ce împreună cu alți trei patroni brăileni ar fi reușit să țepuiască atât Uniunea Europeană, cât și statul român * potrivit procurorilor, banii au fost obținuți ca fonduri europene și guvernamentale, în baza unor documente și declarații false, fiind solicitați pentru modernizarea unei fabrici de procesare a laptelui

 

 

 

Dosarul cu infracțiuni de corupție “LactaProd” a rămas în aer, efectiv, din punct de vedere al acuzațiilor privind frauda cu fonduri europene. A intervenit prescripția răspunderii penale, iar inculpații au scăpat de închisoare.

După ce la Tribunalul Brăila s-au dat pedepse cu închisoarea pentru inculpații din acest dosar, în frunte cu patronul “LactaProd”, Mihai Petrea, acuzat de fraudă cu fonduri europene de peste 1 milion de euro, la Curtea de Apel Galați s-a dispus încetarea procesului penal. Astfel, prin decizia din 9 martie, s-au înlăturat dispozițiile privind condamnarea inculpaților Petrea Mihai (foto jos), Litinschi Octav Mihai, Ifrim Stelian Robertino, Chiroi Petru Florin și S.C. Rocif Construct S.R.L. Brăila, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. La ședința din 9 martie, s-a respins apelul declarat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) - Serviciul Teritorial Galați împotriva sentinței Tribunalului Brăila din martie 2021. Judecătorii i-au condamnat atunci pe inculpații Petrea Mihai, Litinschi Octav Mihai și Ifrim Stelian Robertino la pedeapsa de 11 ani închisoare, iar pe inculpatul Chiroi Petru Florin la 3 ani închisoare cu suspendare.

După cum au stabilit procurorii DNA Galați, Mihai Petrea împreună cu alți trei patroni brăileni au reușit să țepuiască atât Uniunea Europeană, cât și statul român. Banii au fost obținuți ca fonduri europene și guvernamentale, în baza unor documente și declarații false, fiind solicitați pentru modernizarea unei fabrici de procesare a laptelui. Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inculpaților, iar dosarul a ajuns spre judecare la Tribunalul Brăila.

Potrivit soluției postate pe site-ul instaței, în data de 11 martie 2021, magistrații au dat condamnarea fără acord de recunoaștere. “Condamnă pe inculpații Petrea Mihai, Litinschi Octav Mihai și Ifrim Stelian Robertino la pedeapsa rezultantă de 11 ani închisoare cu executare efectivă în regim de detenție. Condamnă pe inculpatul Chiroi Petru Florin la 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere. Condamnă pe inculpata Sc Polgrup SRL București la pedeapsa cea mai grea de 15.000 lei amendă penală. Condamnă pe inculpata SC Rocif Construct SRL Brăila la pedeapsa de 10.000 lei amendă penală. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, au stabilit judecătorii Tribunalului Brăila.

În cauză s-a formulat apel, atât de către inculpați, cât și de către procurorii DNA Galați, iar totul s-a schimbat la Curtea de Apel Galați.

 

Sentința instanței superioare: Încetat procesul penal

În soluția de la Curtea de Apel Galați, din 9 martie, se arată că magistrații admit apelurile declarate de inculpații Petrea Mihai, Litinschi Octav Mihai, Ifrim Stelian Robertino, Chiroi Petru Florin, S.C. Rocif Construct S.R.L. Brăila și de petenta Petrea Alina Maria. Desființează, în parte, sentința penală nr. 30/11.03.2021 a Tribunalului Brăila pronunțată în dosarul nr. 2246/113/2017. “În rejudecare: înlătură dispozițiile privind condamnarea inculpaților Petrea Mihai, Litinschi Octav Mihai, Ifrim Stelian Robertino, Chiroi Petru Florin și S.C. Rocif Construct S.R.L. Brăila. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Petrea Mihai pentru următoarele infracțiuni (…), întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Litinschi Octav-Mihai, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Ifrim Stelian-Robertino (...), întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei SC Rocif Construct SRL Brăila, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Chiroi Petru-Florin, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Înlătură dispoziția instanței de fond prin care inculpații Petrea Mihai, Litinschi Octav Mihai și Ifrim Stelian Robertino au fost obligați la plata cheltuielilor judiciare efectuate în faza de urmărire penală și la prima instanță, urmând ca aceste cheltuieli să rămână în sarcina statului.

Modifică dispoziția privind menținerea măsurii sechestrului asigurător asupra imobilului reprezentând apartament, proprietatea petentei Petrea Alina Maria, în sensul că, menține măsura sechestrului asigurător asupra imobilului respectiv până la concurența sumei de 36.600 lei. Respinge apelul declarat de Parchetul de pe lângă I.C.C.J. – Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Galați împotriva aceleiași sentințe, ca nefondat. Definitivă”, este soluția dispusă la Curtea de Apel Galați, în data de 9 martie șI postată pe site-ul isntanței.

 

Patronul “LactaProd”, acuzat de fraudă cu fonduri europene

Inculpații din acest dosar, au stabilit procurorii DNA, au vrut să modernizeze o fabrică de procesare a laptelui cu bani europeni obținuți în baza unor documente false. Mihai Petrea, Mihai Octav Litinschi, Stelian Robertino Ifrim, Petru Florin Chiroi și firmele “Polgrup” SRL și “Rocif Construct” au fost trimiși în judecată de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați, la aproape 10 ani după comiterea faptelor de corupție, potrivit unui comunicat emis de DNA.

Perioada vizată de anchetatori a fost martie 2008 – august 2009, iar proiectul prin care inculpații au obținut fonduri europene nerambursabile viza modernizarea unei fabrici de lapte. Concret, fostul antreprenor brăilean Mihai Petrea a reușit să convingă o persoană - “reprezentant legal de proiect, fără vinovăție”, cum se precizează în rechizitoriul DNA - să depună la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, mai multe documente și declarații false sau inexacte, cum ar fi studiu de fezabilitate, declarații pe proprie răspundere, contracte de lucrări etc. Petrea a fost ajutat în acest demers de inculpatul Ifrim Stelian-Robertino.

În acest cerc vicios a intrat și Petru Chiroi, administrator al SC “Rocif Construct” SRL Brăila. Acesta a pus la dispoziție o parte din documentele mai sus amintite, deși firma pe care o conducea nu avea nici posibilități tehnice, nici suficienți angajați pentru a realiza lucrarea de construcții-montaj pe care o câștigase la licitație, așa cum se precizează în actele anchetatorilor.

Planul acestora de a obține fonduri europene le-a reușit, astfel că au obținut 4.953.955 lei. 80% din această sumă a provenit din bugetul Uniunii Europene, iar diferența de 20% din bugetul statului român. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Brăileanul Petru Florin Chiroi, administratorul “Rocif” SRL nu s-a oprit aici cu faptele de corupție, susțin procurorii, ci a înființat și o asociație cu inculpații Stelian-Robertino Ifrim și Octav Mihai Litinschi, prin intermediul căreia Chiroi a realizat “prin intermediul unor tranzacții comerciale fictive cu circuit comercial aparent real (cu ajutorul unor firme – unele cu comportament de tip “fantomă”, printre care și SC “Polgrup” SRL) , prin care a crescut artificial prețul de achiziție a unor utilaje achiziționate din Italia”, se mai menționează în actele procurorilor.

Ulterior, inculpatul Mihai Petrea, cel care a obținut banii europeni prin fraudă pentru modernizarea fabricii, a întocmit și prezentat, în mod repetat, mai multe documente nereale, cum ar fi contracte comerciale și facturi achiziție bunuri, la Direcția Generală a Finanțelor Publice Brăila. “Scopul era stabilirea cu rea credință a contribuțiilor, impozitelor sau taxelor, ce au avut ca rezultat final rambursarea ilegală, la data de 30.01.2009, a unei taxe pe valoare adăugată în sumă de 901.098 lei”, explică procurorii.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Brăila a anunțat că se va constitui parte civilă cu suma de 1.112.845 lei, din care 901.090 cu titlu de TVA și 211.756 lei cu titlul de impozit pe profit, împreună cu dobânzi și penalități de întârziere.

DNA a pus sechestru pe mai multe bunuri aparținând inculpaților Mihai Petrea, Stelian-Robertino Ifrim, Mihai Octav Litinschi, Petru Florin Chiroi și SC “Rocif Construct” SRL Brăila.

După o căutare pe internet, am aflat că brăileanul Mihai Petrea a fost administratorul “LactaProd”, firmă care, în 2009, se afla între cei mai mari zece producători de lactate proaspete. “În 2004, Petrea era deja acționar în cadrul unui fost distribuitor de țigarete, care are în continuare activități în cadrul segmentului hotelier și al producției de panificație, patiserie și biscuiți în județul Brăila”, scria Ziarul Financiar în 2009.

Ulterior, Petrea a făcut împrumut bancar și a cumpărat una dintre cele două unități de producție ale producătorului de lactate “Brailact”, respectiv fabrica de brânzeturi și terenurile din împrejurimi, menționează aceeași sursă.

“LactaProd” a intrat în insolvență la finalul anului 2011, iar un an mai târziu a fost declarat falimentul. Petrea a fost deținătorul brandului “Paco Lactate”, produs de “LactaProd”.

În dosarul DNA, inculpații au fost acuzați de participație sau complicitate improprie la comiterea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false în scopul obținerii pe nedrept de fonduri europene, stabilirea, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, cu rea-credință a taxelor care a avut ca rezultat obținerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursare ilegală a TVA-ului și asocierea în vederea obținerii rambursării ilegale a TVA-ului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro