Mergi la conţinutul principal

Dosarul "Gazeta" pleaca la Curtea Constitutionala

Confruntarea dintre reprezentantii acuzarii si avocatii celor noua jurnalisti clujeni inculpati in faimosul dosar "Gazeta" va fi mediata, in perioada imediat urmatoare, de catre Curtea Constitutionala a Romaniei, precizeaza surse din cadrul Curtii de Apel Galati. Ajuns la Tribunalul Braila la inceputul lui martie 2007, prin decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie a Romaniei, dosarul "Gazeta" a fost judecat dupa mai bine de un an, mai precis la inceputul lunii mai 2008, printr-o hotarire care i-a surprins pina si pe inculpati. In urma solicitarilor formulate de avocati, care au invocat nulitatea actelor intocmite de catre DIICOT in perioada 9 decembrie 2005 - 30 octombrie 2006, judecatorul brailean a dat cistig de cauza ziaristilor. Magistratul a ajuns la concluzia ca ar fi fost incalcate dispozitii ale CEDO, mai precis au fost intocmite acte de urmarire penala fara a fi aduse la cunostinta inculpatilor, motiv pentru care a dispus restituirea cauzei la DIICOT - unitatea centrala, pentru refacerea actelor de urmarire penala. Tot atunci, s-a dispus ridicarea sechestrului asigurator aplicat asupra bunurilor inculpatilor si ridicarea sechestrului pus asupra bunurilor partilor responsabile civilmente (institutiile de presa unde isi desfasurau activitatea inculpatii - n. r.). Imediat, Parchetul a declarat apel, iar dosarul a ajuns la Curtea din Galati. Ar fi fost simplu: daca, in recurs, procurorii vor avea cistig de cauza, dosarul va ramine pe rol, daca nu, va pleca la DIICOT si cercetarile vor fi luate de la zero. Indiferent de ce-ar fi urmat, inculpatilor le-a fost interzis sa paraseasca tara. Luna trecuta, faimosul proces al gazetarilor a avut primul termen de judecata, insa confruntarea a debutat printr-o aminare. La urmatorul termen, Liviu Man, presedintele Trustului "Gazeta", prin avocatul ales, a invocat o "exceptie de neconstitutionalitate", in baza art. 332 Cod Procedura Penala ("cercetarea penala a fost efectuata de un organ necompetent"). Cum magistratii Curtii de Apel au respins cererea lui Man, ca "neavind legatura cu cauza", acesta a declarat recurs si, astfel, dosarul va ajunge la Curtea Constitutionala. Concomitent, procesul a fost aminat catre sfirsitul lunii noiembrie 2008.
Reamintim ca in dosarul "Gazeta" sint judecati presedintele trustului, Liviu Man, precum si alti ziaristi sau directori ai institutiei de presa: Aurel Muresan, Dorel Alexandru Vidican, Ioan Otel, Calin Dan Parcalab, Aurelian Grama, Anca Elena Cocut, Adrian Avarvarei si Memoranda Suppllexa Onac. Acuzatiile puse pe seama jurnalistilor clujeni se refera la infractiunile de asociere la un grup infractional organizat si santaj calificat in forma continuata. Potrivit DIICOT Cluj, inculpatii ar fi constituit un grup infractional organizat si, din 2004 si pina in noiembrie 2006, ar fi constrins 43 de persoane, in 53 de cazuri identificate, sa incheie contracte de publicitate cu trustul, folosind chiar santajul. La cererea inculpatilor, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a decis sa stramute dosarul la Tribunalul Braila. Culmea, tocmai politistii care au facut cercetarea penala impotriva directorilor trustului de presa clujean erau, la rindul lor, cercetati pentru coruptie, impotriva lor fiind deschise anchete penale. Printre cei luati in vizor se aflau ex-seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj, comisarul Toma Rus, seful Serviciului Antidrog, comisarul sef Horia Oltean, precum si agentii Alin Pintican si Petru Filip.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu