Direcţia Naţională Anticorupţie cere aviz pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale a fostului ministru de externe, senatorul Titus Corlăţean în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale.
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Titus Corlăţean senator în Parlamentul României, la data faptelor ministru al Afacerilor Externe, în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru altul şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale, potrivit TVR.
Voturile în minus - folositoare lui Ponta
În solicitarea Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie se arată că în contextul organizării alegerilor prezidenţiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlăţean Titus, prin încălcarea procedurilor legale şi prin acte de dispoziţie, a organizat discreţionar secţiile de votare din străinătate, obţinând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus şi susţinut de partidul din care făcea şi el parte (Victor Ponta - nr).
Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetăţeni români care şi-au putut exercita dreptul de vot în străinătate.
Prin urmare, limitarea accesului la secţiile de votare în străinătate a avut drept consecinţă creşterea procentajului total de voturi favorabile obţinute de acelaşi candidat, în condiţiile în care comportamentul electoral al cetăţenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv.
Dreptul de vot - vătămat
Pe de altă parte, dreptul de vot al cetăţenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât şi prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulţi dintre titularii dreptului la vot să renunţe la exercitarea acestuia, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii DNA arată că prin aceeaşi conduită, ministrul de externe a cauzat şi o vătămare a intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Externe, interese care constau în buna funcţionare a misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare ale României în străinătate şi în îndeplinirea de către acestea, în condiţii optime, a atribuţiilor legale privind apărarea, în străinătate, a drepturilor cetăţenilor români.
Sintetic, această îndeplinire defectuoasă a atribuţiile de serviciu s-a concretizat îndeosebi în:
- nesocotirea unora dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor secţii de votare în localităţi în care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de către un număr superior de persoane
- organizarea, fără vreo documentare ori justificare, de secţii de votare în localităţi care nu au fost propuse de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.
Dragnea se preface surprins
Liviu Dragnea spune că nu înţelege cum au ajuns procurorii DNA să îl acuze de abuz în serviciu pe fostul ministru de Externe Titus Corlăţean. Liderul PSD susţine că o poziţie a partidului în acest caz va fi formulată după discuţii în conducere şi cu membrii grupului parlamentar din Senat.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Vom discuta despre cererea DNA în ceea ce-l priveşte pe Titus Corlăţean. Informaţia este foarte proaspătă, nu mă aşteptam. O să ne întâlnim cu colegii din Senat şi o să discutăm ce poziţie vom avea".
Liderul PSD spune că i se pare imposibil ca ancheta procurorilor să ajungă până la Victor Ponta, candidatul partidului la preşedinţie în perioada în care procurorii spun că fostul ministru de Externe ar fi făcut abuz în serviciu în cazul votului din străinătate: „Nu cred că va ajunge la Victor Ponta, el a fost candidat. Nu îneţeleg nici cum au ajuns la Titus (Corlăţean - n.r.), dar eu nu sunt procuror."
Pe de altă parte, Liviu Dragnea spune că nu ştie când ar putea fi luată în discuţie solicitarea procurorilor DNA, având în vedere că Senatul şi-a întrerupt activitatea pe timpul campaniei electorale.