Curtea de Apel Bucureşti (CAB) i-a audiat la ultimul termen din Dosarul „Şantaj la şeful RCS" pe împuternicitul Intact Publishing George Daniel Matiescu şi pe administratorul RCS&RDS Ioan Bendei, parte vătămată în dosarul în care au fost trimişi în judecată, pentru şantaj, directorul general al Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, Dan Voiculescu şi fiica acestuia, Camelia Voiculescu.
Instanţa a stabilit următorul termen pentru 4 februarie, dată până la care Dan Voiculescu trebuie să se hotărască dacă va da declaraţii în acest dosar. Voiculescu nu a fost prezent miercuri în sala de judecată.
După citirea actului de sesizare a instanţei, magistraţii l-au audiat pe împuternicitul Intact Publishing, George Daniel Matiescu, care a declarat că nu a avut nicio înţelegere cu inculpaţii şi nu a participat niciodată la stabilirea conţinutului editorial al publicaţiilor companiei. El a precizat că a văzut articolele critice din "Jurnalul Naţional" la adresa RCS&RDS, însă multe erau preluate din alte publicaţii şi a arătat că nu el a cerut publicarea acestora.
"Comunicarea mea cu Sorin Alexandrescu nu exista, nu comunicam. Cu Camelia Voiculescu aveam relaţii normale, de subordonare. Nu ştiu să se fi implicat în trimiterea scrisorilor. Cu Voiculescu Dan am o relaţie normală, ca între un fost acţionar al companiei şi directorul unei firme. Am primit scrisorile ca o propunere de subiect jurnalistic care putea fi subiectul anului", a declarat George Matiescu.
Cum a decurs şantajul
La rândul său, Ioan Bendei a povestit cum, la jumătatea lunii aprilie 2012, a avut o întâlnire cu directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, care i-a spus că deţine un contract semnat de Bendei cu o societate denumită "Bodu SRL" şi a unor acte adiţionale, care ar fi în realitate o mită.
"Mi-a spus că dacă această chestiune va deveni publică, că eu nu voi mai sta la această masă şi mi-a sugerat că aş putea fi arestat (...). Mi-a zis că nu va publica contractul dacă voi accepta să semnez transmiterea posturilor Antena Group prin RCS&RDS", a declarat Ioan Bendei.
El a mai spus că îi era teamă să nu-i fie distrusă cariera şi s-a dus la DNA pentru a relata totul, după ce în prealabil s-a consultat cu consilierul juridic al societăţii RCS&RDS.
"La Parchet am semnat o hârtie prin care eram de acord să fiu interceptat. M-am întâlnit din nou cu Alexandrescu care avea asupra sa contractul în copie, nu în original. Mi-a zis că investigaţia este gata şi că urmează să fie publicată. Am stabilit că peste trei zile să-i dau un răspuns. I-am spus ca am vorbit cu colegii şi au refuzat oferta sa. M-a ameninţat în continuare că pierd finanţarea de la bănci", a declarat Bendei.
Voiculescu tatăl şi fiica, judecaţi „la pachet"
Directorul general Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, şi Dan Voiculescu au fost trimişi în judecată pe 1 octombrie 2013 în acest dosar.
În acelaşi dosar au mai fost deferiţi justiţiei fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Şerban Pop, Camelia Voiculescu, asociat şi administrator al societăţilor Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Production, care este şi singurul asociat al SC Intact Publishing, George Daniel Matiescu, împuternicit al Intact Publishing, precum şi firmele Antena TV Group, Antena 3 şi Intact Publishing.
Ei sunt acuzaţi în legătură cu folosirea instituţiilor media (televiziuni, publicaţii online şi scrise) pentru şantaj cu scopul obţinerii de foloase materiale ilicite însemnate.
Potrivit DNA, Sorin Alexandrescu şi persoanele juridice Antena TV Group şi Intact Publishing sunt acuzaţi de şantaj, Dan Voiculescu, Camelia Voiculescu, George Daniel Matiescu şi SC Antena 3, de complicitate la şantaj, iar fostul şef ANAF în funcţie la data faptelor, Şerban Pop, de folosire în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că în perioada 16 aprilie - 21 mai 2013 Alexandrescu a exercitat în mod repetat şi gradual acte de constrângere asupra unui acţionar al unei societăţi comerciale (parte vătămată), ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.