Mergi la conţinutul principal

Dosarul “Mită pentru chirurg” a ajuns la instanţa superioară. Dr. Budrigă a făcut apel

medicul specialist de chirurgie vasculară din cadrul Spitalului Judeţean Brăila, condamnat la 2 ani şi 2 luni închisoare, cu suspendare, a contestat soluţia primei instanţe • cauza a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, primul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 7 decembrie • în dosar au fost trei persoane condamnate, însă numai dr. Aurora Budrigă a formulat apel

 

Acuzată de luare de mită, dr. Aurora Budrigă, din cadrul Spitalului Judeţean Brăila, aşteaptă sentinţa finală la instanţa superioară. În urma apelului formulat de medicul specialist de chirurgie vasculară, împotriva condamnării de 2 ani şi 2 luni închisoare, cu suspendare, pronunţată de Tribunalul Brăila în luna octombrie, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galaţi. Deşi au fost trei persoane condamnate, în cauză a formulat apel numai dr. Budrigă, după cum se arată pe site-ul instanţei. Primul termen de judecată în dosar a fost stabilit pentru data de 7 decembrie. Rămâne de văzut care va fi soluţia finală.

După cum v-am informat, inculpata a fost trimisă în faţa instanţei de procurorii brăileni pentru mai multe infracţiuni: luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la înşelăciune. Potrivit anchetatorilor, în martie 2016, dr. Budrigă a primit mită de la fiicele unui pacient 200 lei, 100 euro şi un pachet de cafea, iar în noiembrie 2016, doctoriţa a primit o bucată de brânză şi un cocoş de la o pacientă. În rechizitoriului procurorilor se arăta faptul că, în perioada 15 – 25 martie 2016, Stan Banu, de 84 de ani, a fost internat la Secţia Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, în supravegherea medicului Aurora Budrigă, diagnosticul la internare fiind: “boală ocluzivă aorto-iliacă, cangrenă picior drept”. La data de 25 martie 2016, în urma unui stop cardio-respirator, pacientul a decedat. Pe 1 aprilie 2016, fiica celui decedat, Gina Banu, susţinută de sora sa, Mariana, a formulat plângere şi arătând că în cursul lunii martie, l-au avut internat pe tatăl lor pe Secţia Chirurgie Vasculară în îngrijirea şi supravegherea doctoriţei Aurora Budrigă, care le-a dat speranţe de însănătoşire.  Femeile au spus că medicul le-a promis că îl va opera pe bătrân, motiv pentru care, de mai multe ori, i-au oferit atât ei cât şi medicului anestezist mai multe sume de bani. Cu toate acestea, doctoriţa Budrigă a amânat efectuarea operaţiei salvatoare, astfel încât tatăl lor a decedat în spital.

Denunţătoarea a mai precizat că, după deces, a mers la spital şi i-a cerut medicului restituirea sumelor de bani primite, ocazie cu care acesta nu a mai recunoscut că ar fi primit bani de la cele două surori. Audiată pe parcursul urmării penale, doctoriţa Aurora Budrigă nu a recunoscut că ar fi primit vreo sumă de bani de la aparţinătorii pacientului Stan Banu, pentru a avea grijă de acesta în spital. Totuşi, instanţa a dispus condamnarea acuzatei Budrigă, aceasta având şi nişte obligaţii impuse.

În acest dosar au mai fost judecate şi condamnate alte două persoane, fiind vorba despre Octavian Brăcaci (electrician) şi Octavia Malinche (fost angajat al Spitalului Judeţean). Inculpatul Brăcaci a primit pedeapsa de 7 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru înşelăciune şi fals intelectual, inculpata Octavia Malinche primind 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Potrivit achetatorilor, în noiembrie 2016, inculpata a primit de la Octavia Malinche, pacientă de-a sa, care lucra la bucătăria Spitalului Judeţean, o bucată de brânză şi un cocoş. Pe parcursul urmăririi penale, s-a probat faptul că, în calitate de medic particular la CMI Budrigă Aurora, în perioada noiembrie – decembrie 2016, inculpata a emis în fals, atestând fapte nereale, două certificate de concediu medical în folosul lui Octavian Brăcaci, de profesie electrician la Electrica Serv.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro