• deşi luna aceasta s-au împlinit trei ani de când o casă a fost aruncată în aer, iar proprietara, Lenuţa Dragomir, a ajuns în spital, nu există încă niciun vinovat • dosarul penal aflat încă în lucru a fost mutat la un alt ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Brăila, la aproximativ 3 săptămâni după ce femeia a trimis o sesizare la Ministerul Justiţiei • în schimb, IPJ Brăila susţine că mutarea dosarului a venit ca urmare a recomandării prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila şi a volumului mare de dosare pe care le instrumenta primul poliţist • Lenuţa Dragomir ne-a mai spus că a fost chemată, din nou, la audieri de noul ofiţer care se ocupă de actele penale şi, cu această ocazie, a observat mai multe nereguli menţionate în documente
Au trecut trei ani de la explozia din cartierul Radu Negru care a distrus o casă şi mai multe destine. Dosarul penal se află încă în lucru la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, spre nemulţumirea proprietarei imobilului aruncat în aer în noiembrie 2016. Coincidenţă sau nu, după ce Lenuţa Dragomir s-a adresat în scris Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, cerând să se facă lumină cât mai repede în acest caz, poliţistul de la Poliţia Municipiului, ce avea în lucru dosarul, i-a schimbat calitatea femeii din victimă în suspectă. Rămasă fără cuvinte, brăileanca a îndrăznit să povestească, în scris, întâmplarea tragică din 4 noiembrie 2016 la Ministerul Justiţiei, ajutată de avocat, iar după trei săptămâni de la acest demers s-a produs o schimbare: dosarul a fost mutat la alt ofiţer din cadrul IPJ Brăila. Acum, femeia crede că schimbarea se datorează acelei scrisori pe care a transmis-o Ministerului. Chemată, din nou, la audieri de noul poliţist ce se ocupă de caz, Lenuţa Dragomir susţine că a descoperit în dosar mai multe nereguli. Pe de altă parte, IPJ Brăila ne-a comunicat că decizia mutării actelor penale de la un lucrător la altul vine ca urmare a recomandării prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila şi a volumului mare de dosare penale pe care le are în lucru primul ofiţer.
Mutarea dosarului, coincidenţă sau nu?
În septembrie anul acesta, Lenuţa Dragomir a luat decizia de a sesiza Ministerul Justiţiei asupra acestui caz. “Am făcut sesizare la Ministerul Justiţiei, iar în trei săptămâni ar fi venit răspunsul la Parchet. Eu nu am primit nimic acasă. Am scris că nu se rezolvă cazul, deşi au trecut trei ani, că am devenit din victimă, suspectă, deşi eu consider că nu am greşit cu nimic, pentru că nu m-am atins de instalaţia respectivă. Pur şi simplu am vrut să aprind aragazul, să fac cafeaua, în momentul în care a ieşit un suflu puternic şi a dărâmat tot. Eu am ajuns în spital, unde am stat 2 luni internată. Cam asta am scris. Urmarea a fost că s-a schimbat poliţistul în dosar, iar eu am redevenit victimă. Practic, se ia dosarul de la zero”, ne-a declarat femeia.
Nereguli în dosar sesizate de femeie
După această schimbare, brăileanca a fost chemată la audieri de noul ofiţer. Aceasta s-a prezentat la sediu, dar a avut parte de o mare surpriză neplăcută. Lenuţa susţine că a descoperit în dosar mai multe nereguli: trei procese verbale în loc de unul, o declaraţie a ei care nu mai era scrisă la calculator, ci de mână, că ţeava de gaze a fost sudată la sediul firmei “Urban Serv” pe 20 noiembrie, în condiţiile în care explozia a avut loc pe 4 noiembrie şi altele. “Erau multe minciuni în dosar, multe măgării! Scria acolo că ţeava de gaze a fost sudată în curtea firmei «Urban Serv» pe 20.11.2016. Cum să fie aşa când explozia a avut loc pe 4.11.2016? Mai scria că angajaţii firmei au sigilat centrala, dar nu e adevărat. Când am dat eu declaraţia, aceasta a fost scrisă la calculator, iar acum am găsit o declaraţie scrisă de mână, nu era scrisul meu, pe care cică eu aş fi dat-o. Apoi, eu am semnat un singur proces verbal, iar acum am găsit la dosar 3 procese verbale!”, ne-a spus, revoltată, femeia. Sursa citată ne-a declarat că a rămas plăcut surprinsă de atitudinea noului ofiţer. “Audierea a durat 4 ore şi jumătate şi este prima dată când asistă şi avocatul meu. Chiar el mi-a zis că audierea a fost făcută ca la carte”, a adăugat brăileanca.
Lenuţa Dragomir ne-a mai povestit şi că poliţistul ar fi întrebat-o de ce colegul său nu a fost la spital să-i facă fotografii atunci când a fost internată în urma exploziei. “Eu de unde să ştiu de ce nu a venit? Noroc că am eu câteva fotografii de când eram în spital. Mi-au făcut copiii poze şi le-am păstrat. Le-am depus la dosar. Noroc că nu le-am şters. Mi-a mai spus poliţistul să-mi fac un test ca să vadă dacă aş fi putut simţi vreun miros înainte de explozie. Am vrut să mă duc, am luat bilet de trimitere de la medicul de familie, iar când am sunat la Bucureşti să mă programez, cei de acolo mi-au zis că nu pot stabili cum eram eu acum 3 ani, pentru că e o perioadă foarte mare de timp. Urmează să-l informez pe domnul poliţist, n-am avut ocazia să mai vorbesc cu dumnealui, nu era în birou când l-am sunat”, ne-a mai spus Lenuţa Dragomir.
IPJ Brăila susţine că poliţistul căruia i-a fost luat dosarul avea deja în lucru multe anchete
Am cerut un punct de vedere şi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean, în urma afirmaţiilor brăilencei. Aşa cum am menţionat mai sus, instituţia ne-a comunicat că “urmare a recomandării prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila şi a volumului mare de dosare penale aflate în lucru la poliţistul ce avea în instrumentare dosarul penal menţionat, la data de 22.10.2019, cauza a fost repartizată spre soluţionare unui alt ofiţer de poliţie cu experienţă. În cauză se efectuează în continuare cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă şi vătămare corporală din culpă, fapte prev. şi ped. de art. 255, alin (1), respectiv art. 196 din Codul penal, urmând ca la finalizarea cercetărilor, dosarul să fie înaintat unităţii de parchet cu propunere legală. Totodată, vă precizăm faptul că, în conformitate cu prevederile art. 285 C.P.P., alin. (2) «Procedura din cursul urmăririi penale este nepublic㻓. Pentru mai multe informaţii am fost redirecţionaţi către Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila.
Am întrebat şi dacă ofiţerul de poliţie ce a avut dosarul în lucru din 2016 şi până în octombrie anul acesta este, cumva, cercetat disciplinar. “Precizăm că, până la acest moment, faţă de primul organ de cercetare penală nu a fost luată o măsură disciplinară, întrucât dosarul penal s-a aflat în permanenţă sub supravegherea procurorului de caz, iar schimbarea lucrătorului s-a datorat doar deciziei primului-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila”.
Rămâne de văzut ce curs va lua, acum, dosarul penal despre explozia ce a avut loc în noiembrie 2016, în cartierul Radu Negru.
Reamintim că...
Totul a început pe 3 noiembrie 2016, când angajaţii firmei “Urban Serv” din municipiu au montat o centrală termică şi instalaţia de gaze în casa recent construită pe strada Castanului, nr. 51bis, mai exact acasă la Lenuţa Dragomir. Lucrările s-au finalizat abia spre seară, aşa cum ne-a povestit brăileanca. Femeia susţine că nu a avut nevoie să aprindă aragazul în acea seară, ci abia a doua zi dimineaţă a vrut să fiarbă cafeaua. A avut loc explozia, ea ajungând la spital unde a rămas internată 2 luni. “Pompierii mi-au spus atunci că de vină ar fi fost o scurgere de gaze pe undeva, nu mi-au spus unde, în schimb s-a găsit o ţeavă fisurată, care a mai fost dată la ziarul «Obiectiv»“, ne-a spus femeia, pentru o ediţie anterioară a cotidianului. De-a lungul timpului, aceasta ne-a sesizat că dosarul este ţinut pe loc, ea având suspiciuni că are legătură cu fostul jurist al firmei “Urban Serv” care, în tinereţe a fost poliţist, iar după pensionare s-a angajat la această societate. De asemenea, Lenuţa Dragomir ne-a mai declarat că de câte ori îl căuta pe poliţistul care s-a ocupat iniţial de dosar, acesta i-ar fi spus că fix în acel moment era cu dosarul în faţă şi lucra la el. Iată că au trecut trei ani, iar lucrarea tot nu a fost finalizată, în ciuda asigurărilor pe care le-a primit femeia de la fostul ofiţer care s-a ocupat de anchetă.