Mergi la conţinutul principal

Dosarul “Dasaev”. Inculpatul rămîne acuzat de tentativă de omor

* de mai bine de doi ani, procesul în care personajul principal este Husein Daniel Gabriel, zis “Dasaev”, acuzat de infracţiunea de tentativă de omor, este în curs de judecată la Tribunalul Brăila * la şedinţa din 7 februarie, inculpatul a încercat să scape de acuzaţia de tentativă de omor şi a cerut schimbarea încadrării juridice a faptei * practic, acesta ar fi vrut să fie judecat pentru  vătămare corporală şi lovire sau alte violenţe, după cum se arată în soluţia instanţei * numai că, Tribunalul Brăila a respins cererea  formulată de inculpatul Husein, acuzat că ar fi înjunghiat doi sportivi de origine americană, în seara zilei de 15 septembrie 2018, pe holul băii terasei “The Music Pub” de lângă patinoar

 

 

 

 

Inculpatul “Dasaev” ar fi vrut să scape de acuzaţia de tentativă de omor. Trimis în judecată după ce i-ar fi înjunghiat pe cei doi sportivi de origine americană, în seara zilei de 15 septembrie 2018, pe holul băii terasei “The Music Pub” de lângă patinoar, inculpatul Husein Daniel Gabriel ar fi vrut să fie cercetat pentru fapte mai puţin grave. În dosarul aflat pe rolul instanţei de mai bine de doi ani, inculpatul a cerut schimbarea încadrării juridice a faptei, numai că, la şedinţa din 7 februarie, Tribunalul Brăila a respins cererea formulată de acesta, după cum se arată pe site-ul instanţei. “În temeiul prevederilor art. 386 alin. 1 din Codul de Procedură Penală respinge ca nefondată cererea formulată de inculpatul Husein Gabriel Daniel, prin apărător ales, de schimbare a încadrării juridice referitor la una dintre infracţiunile reţinute în sarcina sa: - din infracţiunea de tentativă la omor calificat, faptă prevăzută de art. 32 alin. 1 din Codul Penal, raportat la dispoziţiile art. 188 alin. 1, art. 189 alin. 1 lit. f din Codul Penal, cu aplicarea dispoziţiilor art. 41 alin. 1 din Codul Penal, - în două infracţiuni aflate în concurs, respectiv: 1.vătămare corporală, faptă prevăzută de art. 194 alin. 1 lit. e din Codul Penal (persoană vătămată Bowie JR Darrrell Steven); 2. lovire şi alte violenţe, faptă prevăzută de art. 193 alin. 2 din Codul Penal (persoană vătămată Mc Claim Joseph Wantee Ekow), cu aplicarea dispoziţiilor art. 38 alin. 1 şi ale art. 41 alin. 1 din Codul Penal. Cu apel odată cu fondul cauzei, potrivit dispoziţiilor art. 408 alin. 2 din Codul de Procedură Penală. Pronunţată azi 7 februarie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei”, au decis magistraţii.

În septembrie 2019, a început efectiv procesul în care “Dasaev” este acuzat de infracţiunea de tentativă de omor. La Curtea de Apel Galaţi au fost desfiinţate unele probe în dosar, fiind admise anumite excepţii invocate în cauză, însă Husein nu a scăpat de principalele acuzaţii.

Reamintim că Dasaev a ajuns la arest după ce procurorii l-au acuzat că ar fi înjunghiat doi sportivi ai clubului de baschet Cuza Sport, de origine americană, în seara zilei de 15 septembrie 2018, pe holul băii terasei “The Music Pub”. Conflictul a fost unul spontan. Cei doi baschetbalişti au ajuns la spital şi au intrat direct în sala de operaţie. Dasaev a fost arestat pentru tentativă de omor. Încă de la început, acesta a fost principalul suspect. În urma anchetei, a rezultat faptul că o singură persoană i-ar fi înjunghiat pe sportivi, faţă de Dasaev fiind emisă ordonanţă de reţinere după atacul violent. Inculpatul şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia. În acelaşi dosar mai sunt judecaţi Nicuşor Fătăligă, Daniel Vasile Niculae şi Popa Florian (agenţi de pază) - acuzaţi de mărturie mincinoasă, Georgel Mocanu, Valentin Dobraniş şi Valentin Cătălin Bulza - acuzaţi de lovire sau alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, şi Vasile Tătaru - acuzat de favorizarea infractorului.

În vara lui 2019, Husein a fost trimis în arest la domiciliu, iar în noiembrie 2020, prin decizie definitivă a Curţii de Apel Galaţi, a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu, cu măsura preventivă a controlului judiciar.

 

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, care a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Husein, în seara de 15 septembrie 2018, la ora 0.00, inculpatul Dasaev împreună cu nepoata sa şi I. V., cel care conduce de obicei maşina inculpatului, plus prietena acestuia, au mers la clubul “Music Pub Garden”, situat în imediata vecinătate a patinoarului. Husein şi persoanele care îl însoţeau au plătit preţul de intrare la club şi apoi Dasaev a ocupat o masă împreună cu cele trei persoane însoţitoare. Paza localului era asigurată de SC “Şorecar Guard” SRL Brăila, prin trei agenţi de pază. În local erau ocupate aproximativ 30 de mese, fiind prezenţi în jur de 200 de clienţi.

Potrivit anchetatorilor, la ora 00.25, la club au venit persoanele vătămate Bowie JR Darrell Steven şi Mc Claim Joseph Wantee Ekow şi doi martori - Keyes şi Johnson, care s-au aşezat la o masă situată lângă peretele toaletei, unde s-au întâlnit cu două tinere C.D. şi G.C. Cele două persoane vătămate şi cei doi martori erau jucători de baschet legitimaţi la Clubul Sportiv “Cuza” Brăila, toţi cei patru fiind afroamericani, şi datorită staturii specifice jucătorilor de baschet ieşeau în evidenţă, fiind remarcaţi de majoritatea persoanelor prezente. În seara respectivă, persoanele vătămate s-au întâlnit cu mai mulţi colegi din clubul sportiv şi apropiaţi ai acestora.

După cum au declarat persoanele audiate de anchetatori, toţi cei patru cetăţeni americani au avut “o atitudine cuviincioasă, chiar retrasă”, interacţionând doar cu cele două tinere şi cu colegii de echipă. “La ora 1.11, inculpatul Husein Daniel Gabriel a mers la toaletă şi a trecut prin imediata apropiere a persoanei vătămate Bowie JR Darrell Steven fără a avea niciun contact cu acesta, ori cu vreo altă persoană. Din înregistrările camerelor de supraveghere reiese că persoana vătămată şi martorul cu care stătea de vorbă continuau să se comporte firesc, fără a acorda vreo atenţie deosebită inculpatului Husein şi fără a i se adresa în vreun fel, atitudinea acestora dovedind tocmai lipsa oricărei interacţiuni anterioare. Inculpatul Husein Daniel Gabriel s-a întors subit şi i-a aplicat persoanei vătămate Bowie JR o lovitură de pumn în zona mandibulei. Persoana vătămată nu s-a dezechilibrat şi nu şi-a pierdut coordonarea, astfel că inculpatul i-a mai aplicat lovituri de pumn. În continuare, inculpatul a prins-o pe persoana vătămată cu braţele, iar cei doi s-au împins şi au căzut pe podea, iar în conflict au intervenit Mc Claim Joseph şi alţi doi martori, care l-au tras şi lovit cu pumnii pe inculpat”, au stabilit anchetatorii.

Grupul format din cei cinci participanţi la conflict s-a mutat în holul toaletelor, după cum se arată în rechizitoriu, unde au venit agenţii de pază Fătăligă Nicuşor şi Niculae Daniel Vasile.

Persoanele vătămate au fost izolate în zona centrală a terasei mici. În acea zonă, arată anchetatorii, inculpatul Husein Daniel Gabriel a încercat să o lovească sau chiar a lovit-o pe persoana vătămată Mc Claim Joseph Wantee Ekow, care s-a refugiat înspre colţ şi a ridicat o masă pe care a aruncat-o spre inculpat. În continuare, arată procurorul, inculpatul Husein i-a aplicat lovituri repetate cu cuţitul persoanei vătămate Bowie JR Darrell Steven, care a căzut înspre peretele din spatele localului, iar inculpatul a continuat să îi aplice lovituri de cuţit în această postură.

Acestea au fost constatările anchetatorilor, însă, mai departe, judecătorii vor stabili dacă Dasaev şi ceilalţi inculpaţi se fac vinovaţi de faptele de care sunt acuzaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro