• inculpata a solicitat Tribunalului Brăila înlocuirea arestului preventiv cu o măsură mai blândă, respectiv arest la domiciliu, dar i s-a răspus „Nu” • asta deoarece chiar înainte de Crăciun Iolanda Serghiev a încercat să plece din ţară şi a încălcat astfel obligaţiile impuse prin măsura controlului judiciar
Inculpată în dosarul „Ahmeya”, contabila Iolanda Serghiev, a petrecut Crăciunul şi Revelionul în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, iar zilele trecute a încercat să îi convingă pe judecători să o lase acasă. Instanţa nu a fost de acord cu solicitarea formulată de cea în cauză, astfel că ea rămâne în continuare în spatele gratiilor unde a ajuns chiar înainte de Crăciun. „În baza art. 242 alin. 2 cod procedură penală respinge ca nefondată cererea inculpatei Serghiev Iolanda Ionica de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu. Obligă inculpata la plata sumei de 50 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare”, este soluţia dată de Tribunalul Brăila în ziua de 9 ianuarie 2017.
Decizia care avea să îi dea contabilei de la „Ahmeya” planurile de sărbători peste cap a venit în luna decembrie, asta după ce chiar ea a făcut greşeala care avea să o coste scump. Acuzata a încălcat obligaţiile impuse prin măsura controlului judiciar. Potrivit unor surse judiciare, ea a vrut să plece din ţară, dar organele care se ocupau cu supravegherea au constatat greşeala inculpatei, iar procurorii au cerut arestul prentru aceasta. La data de 14 decembrie, prima instanţă, adică Tribunalul Brăila a dispus arestul preventiv, iar inculpata a formulat contestaţie şi a trăit cu speranţa că la instanţa superioară se va da altă soluţie. Nu a fost însă aşa. În ziua de 23 decembrie, judecătorii Curţii de Apel Galaţi i-au respins contestaţia inculpatei Serghiev şi au dispus arestul. Cea în cauză a fost introdusă în Arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.
Reamintim că, la jumătatea lunii martie, DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism) - Structura Centrală a dispus trimiterea în judecată a unor inculpaţi din dosarul “Ahmeya”, respectiv Liliana Valentina Ştefan - fostă Sgîrcitu, SC Ahmeya Pharm SRL, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, Daniela Vasile şi contabila “Ahmeya”, Iolanda Ionica Serghiev. Aceştia sunt acuzaţi de către anchetatori că, alături de alţi medici specialişti şi foşti angajaţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au reuşit să deconteze reţete fictive, prejudiciul cauzat CJAS fiind în sumă de 7.057.613 lei. Potrivit procurorilor, a fost înregistrată în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice - o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe - produse care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii. Toţi inculpaţii din dosar erau sub control judiciar, însă situaţia s-a schimbat faţă de inculpata Serghiev.
Judecata mai are de aşteptat
Excepţiile invocate în dosarul “Ahmeya” ţin însă judecata pe loc. La cel mai recent termen din această cauză, pe 9 ianuarie, Tribunalul Brăila a amânat judecarea în ceea ce priveşte “măsurile şi excepţiile dispuse de judecătorul de cameră preliminară” pentru a se emite adresă către DIICOT - Structura centrală.
Oricum, în acest dosar s-a dat o primă sentinţă, asta după ce fosta doamnă Sgîrcitu a decis să îşi recunoască vinovăţia. Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Liliana Valentina Ştefan la 1 an şi 4 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru infracţiunea de dare de mită în formă continuată. Inculpata are de efectuat şi muncă în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile. La câteva zile de la sentinţa primei instanţe, din noiembrie 2016, care a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpata Ştefan, acuzata a formulat contestaţie împotriva soluţiei date. După cum se arată pe site-ul instanţei, la data de 17 noiembrie, a fost înregistrată contestaţia şi, în această situaţie, cauza a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti. Aici se va decide dacă rămâne în picioare condamnarea, primul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 17 ianuarie.
Infracţiunea de dare de mită recunoscută de Liliana Sgîrcitu are legătură cu dosarul DNA în care acuzată era directoarea Mihaela Udrea, de la Ministerul Sănătăţii (MS), aceasta fiind condamnată la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare, pentru luare de mită. Angajata de la MS a primit de două ori mită, chiar în biroul său de la minister, de la Liliana Sgîrcitu, pe 6 şi 27 august 2015, potrivit rechizitoriului. Plicurile cu bani conţineau sumele 1.000 lei şi, respectiv, 2.000 lei.