Mergi la conţinutul principal

Dosarul “Ahmeya”, înţepenit pe rolul instanţei. A trecut un an de la trimiterea în judecată

excepţiile invocate în cauză au dus la o tergiversare a judecăţii, la ultimul termen, din data de 6 martie, fiind dispusă o nouă amânare • Tribunalul Brăila a decis ca pronunţarea în ceea ce priveşte măsurile şi excepţiile dispuse de judecătorul de cameră preliminară să se dea pe data de 16 martie • dosarul “Ahmeya” a fost înregistrat la Tribunalul Brăila în iunie 2016 şi de atunci stă pe loc

 

La un an de la trimiterea în judecată a inculpaţilor din dosarul “Ahmeya”, în care acuzata principală este Liliana Sgîrcitu, fosta soţie a interlopului brăilean, procesul ajuns pe rolul Tribunalului Brăila stă încă pe loc. S-au tot invocat excepţii, ceea ce a tergiversat judecata, una fiind legată de locul unde se va desfăşura procesul. S-a decis ca dosarul să fie judecat la Tribunalul Brăila şi nu la instanţa bucureşteană dar, cu toate acestea, judecata efectivă tot nu a început. Cauza a fost înregistrată la Brăila încă din luna iunie 2016, trimiterea în judecată fiind făcută de procurorii DIICOT în data de 15 martie 2016.

Acum, la ultimul termen de judecată în ceea ce priveşte măsurile şi excepţiile dispuse de judecătorul de cameră preliminară, din data de 6 martie, judecătorii au decis ca pronunţarea să se facă pe 16 martie. Rămâne de văzut dacă săptămâna viitoare se va rezolva problema excepţiilor şi se va da startul judecăţii.

În ultimul an, în dosarul “Ahmeya” au mai apărut unele modificări, în sensul că una dintre inculpatele în dosar, contabila Serghiev Iolanda, a ajuns în arest după ce a încălcat obligaţiile controlului judiciar, ea încercând să iasă din ţară deşi nu avea voie. La rândul său, inculpata Liliana Velentina Ştefan, fosta doamnă Sgîrcitu, a primit o primă condamnare în dosar, de 1 an şi 4 luni închisoare, cu suspendare, după admiterea acordului de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de inculpată cu procurorii anticorupţie. În luna noiembrie 2016, Tribunalul Bucureşti a condamnat-o pe Liliana Valentina Ştefan pentru dare de mită în formă continuată, infracţiunea recunoscută de aceasta având legătură cu dosarul DNA în care acuzata era directoarea  Mihaela Udrea, de la Ministerul Sănătăţii  (MS). În dosarul trimis în instanţă de DNA, soţia interlopului Titi Sgîrcitu, avea calitatea de martor dar, în cazul ei şi a altor cinci persoane, care au recunoscut că i-au dat mită angajatei de la Minister procurorii anticorupţie au disjuns cauza în vederea soluţionării cererilor de acord de vinovăţie formulate. Udrea a primit pedeapsa finală la data de 10 februarie 2016, când Curtea de Apel Bucureşti a hotărât condamnarea inculpatei, director al Direcţiei Politica Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul  MS, la data faptelor, la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare, pentru luare de mită.

 

Înainte de 8 Martie, contabila Serghiev a reuşit să scape de arestul preventiv

Înainte de Crăciun, unul dintre inculpaţii din dosarul “Ahmeya”, respectiv contabila Iolanda Serghiev, a făcut greşeala de a încălca măsura controlului judiciar iar asta a costat-o scump. Aceasta a ajuns în Arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi acolo a petrecut sărbătorile de iarnă. Inculpata a tot  încercat să îşi recapete libertatea dar judecătorii nu i-au dat câştig de cauză, decât luna aceasta, mai exact pe data de 7 martie.

Inculpata a reuşit şi în luna februarie 2017, să îi convingă pe judecătorii Tribunalului Brăila să îi înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu, însă procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Brăila au formulat contestaţie iar la Curtea de Apel Galaţi s-a decis, în data de 13 februarie, menţinerea măsurii arestării preventive faţă de inculpata Iolanda Ionica Serghiev.

Vestea bună a venit luna aceasta, chiar înainte de Ziua de 8 Martie, când inculpatei  i s-a dat voie, de către Tribunalul Brăila, să se mute în arest la domiciliu. Procurorii nu au formulat deocamdată contestaţie, după cum se arată pe site-ul instanţei, astfel că în aceste condiţii contabila Serghiev, aflată în prezent în stare de detenţie în Penitenciarul Galaţi, ar putea ajunge acasă în zilele următoare. Tot la termenul de judecată din 7 martie, instanţa a dispus menţinerea măsurii controlului judiciar faţă de ceilalţi inculpaţi în dosar, fiind impuse unele obligaţii. Supravegherea respectării de către inculpaţi a obligaţiilor care le revin pe durata controlului judiciar va fi realizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Judecătorii au menţinut suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare şi interzicerea desfăşurării activităţilor de natura celor cu ocazia cărora au fost săvârşite infracţiunile, anume comercializarea de medicamente în baza unor prescripţii medicale gratuite sau compensate luate faţă de persoana juridică SC AHMEYA PHARM SRL - prin administrator judiciar.

Anul trecut, la jumătatea lunii martie, DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism)  - Structura Centrală a dispus trimiterea în judecată a unor inculpaţi din dosarul “Ahmeya”, respectiv Liliana Valentina Ştefan - fostă Sgîrcitu, SC Ahmeya Pharm SRL, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, Daniela Vasile şi contabila “Ahmeya”, Iolanda Ionica Serghiev. Aceştia sunt acuzaţi de către anchetatori că, alături de alţi medici specialişti şi foşti angajaţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate au reuşit să deconteze reţete fictive, prejudiciul cauzat CJAS fiind în sumă de 7.057.613 lei. Potrivit procurorilor, a fost înregistrată în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice - o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe - produse care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro