Mergi la conţinutul principal
O crimă încă perfectă

Dosarul «Versace» a fost redeschis

• cazul fusese clasat de procurorul Mircea Ciutac, cu puţin timp înainte de a pleca de la Brăila la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin • asta, deşi în urma modificărilor aduse Codului de procedură penală în anul 2014, această faptă nu se mai prescrie • cel mai probabil, magistratul a aplicat “legea mai favorabilă”, având în vedere că omorul a fost săvârşit în anul 2003 • prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a fost cel care a sesizat eroarea şi a cerut în instanţă redeschiderea dosarului • chiar şi cu dosarul redeschis, sunt şanse slabe ca ucigaşii să mai fie prinşi • în 2003, băcăuanul Lucian Codrin Băbuş a fost găsit mort pe un câmp din vecinătatea satului Berleşti • trupul prezenta urme de violenţă şi era incendiat în proporţie de 50% • victima era poreclită “Versace” 

 

Dosarul “Versace” revine pe masa anchetatorilor, la scurt timp după ce cazul fusese clasat de procurorul Mircea Ciutac, fix înainte ca acesta să plece la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin. Crima petrecută în urmă cu 16 ani, când cadavrul băcăuanului Lucian Codrin Băbuş poreclit “Versace” a fost găsit mutilat şi incendiat pe un câmp de lângă satul Berleşti (oraş Ianca), a rămas un mister pentru poliţiştii brăileni. Călăii bărbatului respiră şi acum aerul libertăţii, atât timp cât nu au fost identificate probe clare care să ducă la aceştia şi, cu atât mai puţin, ar putea fi găsite după atâţia ani, susţin surse.

Cu puţin timp înainte să plece din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila la cel din Măcin, procurorul criminalist Mircea Ciutac a decis clasarea dosarului “Versace”. Cel mai probabil, acesta a aplicat “legea mai favorabilă”, clasarea după 15 ani de la comiterea faptei, având în vedere că omorul s-a consumat în anul 2003. După ce Codul de procedură penală a fost schimbat în anul 2014, această faptă gravă nu se mai prescrie, astfel că judecătorii au decis redeschiderea cazului “Versace”. Cel care a sesizat acest lucru instanţei a fost prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. Judecătorul a decis redeschiderea cazului de omor.

Pe 17 octombrie 2003, pe o parcelă de lucernă din vecinătatea satului Berleşti, soţii Marian şi Petronela Nedelcu au găsit cadavrul unui bărbat ce prezenta răni în zona capului şi arsuri pe 50% din suprafaţa corpului, semn că era vorba despre o moarte violentă. Victima a fost identificată în persoana lui Lucian Băbuş, originar din Bacău. Avea doar 32 de ani atunci când a fost ucis. Era un apropiat al lumii interlope din Bacău, iar porecla “Versace” i se trăgea de la faptul că vindea la mâna a doua haine recondiţionate. Mai mult, acesta se afla în atenţia organelor judiciare, fiind cercetat, la vremea respectivă, în două dosare penale pentru vătămare corporală şi tâlhărie, precum şi pentru infracţiuni de natură economică. În ziua descoperirii macabre, poliţiştii au găsit în buzunarul victimei, pe lângă un carneţel cu nume, adrese şi sume de bani, şi o citaţie de prezentare la o secţie de poliţie din Bacău, care era datată 9 octombrie, zi în care se presupune că bărbatul a dispărut.

Tânărul “Versace” avea capul zdrobit, cel mai probabil cu o bâtă, apoi i-a fost găurit cu o foarfecă de 20 de centimetri, obiect găsit la faţa locului. Trupul i-a fost înfăşurat într-o pătură îmbibată cu o substanţă inflamabilă, pusă apoi într-o geantă de voiaj şi dusă pe o parcelă de lucernă de la marginea satului Berleşti, unde i s-a dat foc. Medicii legişti ar fi stabilit că decesul avusese loc în urmă cu vreo 5 zile înainte de a i se fi descoperit cadavrul.

Au existat mai multe versiuni ale crimei, însă cea mai plauzibilă, aşa cum s-a spus la vremea respectivă, a fost cea a jafului, căci, se pare, băcăuanul ar fi avut o sumă mare de bani asupra sa. Anchetatorii brăileni îşi propuseseră să colaborezez cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bacău şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, pentru a verifica legăturile dintre victimă şi lumea interlopă din Brăila şi Bacău. Urmau a fi executate mai multe activităţi pentru a se stabili relaţiile de prietenie, de duşmănie şi de afaceri din “Versace” şi interlopi. Nu ştim ce s-a stabilit în urma acestor misiuni, însă un lucru este sigur: autorul sau autorii crimei au rămas necunoscuţi.

 

Victime în pământ, criminali necunoscuţi. Celebrele cazuri clasate

 

Din păcate, nu ar fi singurii ucigaşi neprinşi şi nepedepsiţi, iar dacă în cazul “Versace”, dosarul va rămâne deschis, în alte cazuri, aceştia pot răsufla uşuraţi, deoarece faptele au fost prescrise înainte să-i fie aduse modificări Codului de procedură penală. De departe, crima perfectă pare a fi cea a doctoriţei Mariana Negoiţă, ucisă cu bestialitate în iulie 1996. Cel mai cunoscut medic pediatru brăilean din anii '90 a fost găsit fără suflare în propriul apartament de pe strada Cojocari, zăcând într-o baltă de sânge. Culmea, vecinii nu ar fi observat nimic suspect şi nici nu ar fi auzit zgomote. Femeia a fost omorâtă cu 54 de lovituri de cuţit, număr egal cu vârsta sa. Criminalul i-a străpuns toracele, plămânii şi inima, după care i-a tăiat gâtul. Pe braţ, victima avea leziuni, semn că încercase să se apere în faţa agresorului, însă a fost învinsă în acea luptă de viaţă şi de moarte. Cadavrul a fost găsit de fiica, ginerele şi soţul Marianei Negoiţă. Anchetatorii au plecat pe pista conform căreia criminalul este un cunoscut, deoarece nu au identificat urme de pătrundere în locuinţă prin efracţie, iar scopul crimei părea a fi răzbunarea, nicidecum jaful. În apartament se afla circa un kilogram de aur în bijuterii, valută şi alte valori, iar asasinul nici nu s-a atins de ele. Fiica, ginerele şi soţul victimei s-au aflat pe lista de suspecţi. Cazul a fost dezbătut la întâlnirea procurorilor criminalişti din România, desfăşurată la Sovata, în perioada 28 martie-2 aprilie 2004, potrivit publicaţiei online curentul.info. Dosarul “Negoiţă” a trecut prin mâinile mai multor procurori criminalişti, însă fără rezultate. În iulie 2011, cazul a fost clasat, deoarece se împlinise termenul de prescriere a faptei, în speţă 15 ani, după vechiul Cod.

Alţi ucigaşi care au scăpat nepedepsiţi sunt cei din dosarul “Taximetristul”. Pe 26 noiembrie 1995, familia taximetristului particular Stan Enache a reclamat la poliţie dispariţia acestuia de la domiciliu. Câteva ore mai târziu, poliţiştii au găsit maşina celui dispărut abandonată într-un cartier din municipiu. Abia trei zile mai târziu, a fost găsit şi Stan Enache: fără suflare, împuşcat în cap cu un pistol artizanal. Cadavrul era abandonat pe câmp, aproape de Siliştea. Vreme de cinci ani s-a crezut că e vorba despre omor prin imprudenţă, iar varianta crimei a rămas în picioare abia din anul 2000. Publicaţia adevărul.ro scria, în urmă cu 8 ani, că taximetristul ar fi fost rudă prin alianţă cu doctoriţa Negoiţă, femeia fiind omorâtă un an mai târziu faţă de Stan Enache.

 

Probele ADN, singurul martor al adevărului

 

Există însă şi dosare de crimă al căror viitor părea clasarea din lipsă de probe, însă anchetatorii au reuşit, până la urmă, să găsească vinovaţii. Amintim aici cazul ciobanului Gheorghe Muşat, ucis în noaptea de Sfântul Andrei, în anul 2006. În acea seară, după se întorsese de la câmp cu un cârd de cârlani pe care-i avea în grijă, bărbatul a început să consume ţuică şi vin oferite de proprietarul fermei, Mihai Vasiloiu, acesta din urmă chiar stând cu victima până în jurul orei 23.00. Vasiloiu le-a spus anchetatorilor că ulterior a plecat, iar ciobanul Muşat a rămas pe un fotoliu, iar a doua zi, când a revenit la fermă, l-a găsit pe bărbat mort, stând în acelaşi fotoliu. Medicii legişti au stabilit că moartea fusese una violentă, deci era vorba despre o crimă. Principalul suspect, la acea vreme, a fost chiar proprietarul fermei, Mihai Vasiloiu, care-l bănuia pe cioban de furtul a 55 de cârlani din cârdul de oi încredinţat. Pe 21 aprilie 2007, procurorul criminalist a dispus scoaterea de sub urmărire penală a proprietarului fermei. Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Rezultatul testului ADN a fost gata după doi ani, astfel că Mihai Vasiloiu a fost dovedit ca fiind autorul crimei. “În ziua de 30 noiembrie 2006, inculpatul s-a gândit să-i probeze victimei corectitudinea, supunând-o, în prezenţa unor martori, unui test. Enervat de faptul că acesta i-a înşelat încrederea, inculpatul a început să îl lovească cu pumnii şi picioarele, trântindu-l la pământ. Ulterior acestui episod, inculpatul a târât victima în biroul său, unde, timp de mai multe ore, a forţat-o să semneze o declaraţie olografă, în care acesta recunoştea furtul oilor, continuând să îi aplice lovituri, inclusiv cu patul unei arme de vânătoare. În urma acestora, victimei i-au fost provocate răni deschise, urme de sânge fiind prelevate la cercetarea la faţa locului, atât de pe registrul în care a fost consemnată declaraţia, cât şi pe arma de vânătoare aparţinând inculpatului. Expertiza ADN, dispusă şi efectuată în cauză, a relevat faptul că urmele de sânge prelevate de pe registru provin de la Gheorghe Muşat, întrucât acestea corespund perfect cu caracterele genetice din profilul de referinţă al victimei”, a informat Biroul de presă al Ministerului Public, în decembrie 2008.

Cea mai recentă crimă ce a cutremurat Brăila s-a produs în februarie 2015, în localitatea Gradiştea. Marcela Stoian avea un mic magazin în comună şi tot ea era şi vânzătoare. Pe 23 februarie, după ce şi-a terminat programul, a plecat spre casă. Cu câteva sute de metri înainte de destinaţie, indivizi necunoscuţi au omorât-o în bătaie, crezând că asupra ei vor găsi o sumă uriaşă de bani. Se pare că femeia nu avea decât 100 lei la ea. Cel care i-a descoperit cadavrul a fost chiar soţul său. Cu ajutorul câinelui de urmă, anchetatorii au ajuns la fraţii Ciprian Valentin Mocanu, Ionuţ Mocanu şi Marcel Mocanu, după care pe lista suspecţilor a fost adăugat şi nepotul acestora, Radu Baboi. Au fost arestaţi preventiv, însă după 4 luni au fost puşi sub control judiciar, pe motiv că nu sunt probe suficiente şi asta pentru că bărbaţii şi-au recunoscut, iniţial fapta, după care şi-au schimbat declaraţiile, susţinând că ar fi fost bătuţi de poliţişti pentru a mărturisi crima. Rezultatul ADN s-a lăsat aşteptat multă vreme şi în acest dosar. Până la urmă, călăii Marcelei Stoian s-au dovedit a fi chiar fraţii Mocanu şi nepotul Baboi. Judecătorii i-au condamnat, în luna mai 2018, la 28 de ani de închisoare. O lună mai târziu, unul dintre criminali, Ionuţ Mocanu, şi-a pus capăt zilelor în puşcărie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro