După ce a stat un an şi şapte luni sub control judiciar şi a avut unele obligaţii de respectat pentru a nu risca să ajungă la arest, fostul vice al Consiliului Judeţean (CJ) Brăila, Florin Mija, inculpat în dosarul "Stancu vs. DNA", a scăpat acum de măsura preventivă. Aceeaşi veste bună a primit-o şi inculpatul Nicolae Moisiu, şef Birou Achiziţii Publice. El a fost pus sub control judiciar la data de 8 august 2014, chiar după ce procurorii DNA au dat startul percheziţiilor la CJ şi domiciliile celor acuzaţi de infracţiuni de corupţie, cap de listă fiind Gheorghe Bunea Stancu.
Practic, după decizia dată de judecători, în urmă cu două zile, cei doi inculpaţi sunt cât se poate de liberi, nu mai trebuie să meargă periodic la organul de supraveghere şi pot pleca liniştiţi din ţară. Decizia a fost luată de judecătorii Tribunalului Vrancea, unde dosarul este în curs de judecată. "Revocă măsura preventivă a controlului judiciar luată în cauză faţă de inculpaţii Mija Florin şi Moisiu Nicolae. În consecinţă, înlătură obligaţiile stabilite în sarcina inculpaţilor în cadrul acestei măsuri. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare", este soluţia pronunţată în şedinţa publică din data de 6 iunie, după cum se arată pe site-ul instanţei.
Potrivit legii, măsura controlului judiciar presupunea ca inculpaţii să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată, după caz, ori de câte ori erau chemaţi, să informeze de îndată judecătorul cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea (Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila), conform programului de supraveghere sau ori de câte ori erau chemaţi, să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu ceilalţi inculpaţi ori martori în cauză.
Judecata în dosarul "Stancu vs. DNA" continuă
În octombrie 2014, dosarul "Stancu vs. DNA" a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Vrancea, instanţa competentă să judece cauza.
Reamintim că, în data de 2 octombrie, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi a încă 12 funcţionari salariaţi ai CJ Brăila. Pe lista inculpaţilor apăreau şi 3 societăţi de construcţii, prin care s-a derulat întreaga afacere, alături de cei doi dministratori, numărul total al celor trimişi în faţa instanţei ridicându-se la 19. În cauză s-a dispus luarea unor măsuri de indisponibilizare a bunurilor inculpaţilor în vederea asigurării reparării prejudiciului. Potrivit DNA, prejudiciul produs de inculpaţi, prin atribuirea unor contracte firmelor favorite, se ridică la aproape 3 milioane de lei. Următorul termen de judecată în dosarul "Stancu vs. DNA" a fost stabilit pentru data de 17 iunie 2016.