* DNA a reacţionat după ce, la data de 7 aprilie, judecătorii de la Tribunalul Vrancea au dispus achitarea inculpaţilor din dosarul cu fapte de corupţie, în care personajul principal este Gheorghe Bunesa Stancu, fost preşedinte al CJ Brăila * procurorii anticorupţie care au adus acuzaţii grave la adresa inculpatului Stancu şi altor lucrători din cadrul Consiliului Judeţean Brăila, au formulat apel pe 9 aprilie şi 12 aprilie, după cum se arată pe site-ul Tribunalului Vrancea * în aceste condiţii, dosarul va fi trimis la Curtea de Apel Galaţi
Decizia primei instanţe în dosarul “Stancu vs. DNA”, care a dispus achitarea tuturor inculpaţilor din acest dosar, nu a fost pe gustul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Nici nu avea cum, asta în condiţiile în care procurorii anticorupţie au adus acuzaţii grave la adresa mai multor inculpaţi, în frunte cu Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila.
DNA a reacţionat după ce la data de 7 aprilie, judecătorii de la Tribunalul Vrancea au dispus achitarea inculpaţilor din dosarul cu fapte de corupţie. Procurorii anticorupţie care au adus acuzaţii grave la adresa inculpatului Stancu şi altor lucrători din cadrul Consiliului Judeţean Brăila, au formulat apel pe 9 aprilie şi 12 aprilie, după cum se arată pe site-ul Tribunalului Vrancea. În aceste condiţii, dosarul va fi trimis la Curtea de Apel Galaţi unde se va lua decizia finală în acest dosar.
Reamintim că, la şedinţa din data de 7 aprilie, magistraţii Tribunalului Vrancea au dat sentinţa în acest dosar complex cu acuzaţii grave de fapte de corupţie. Fostul şef al Consiliului Judeţean Brăila a scăpat de condamnare, fiind achitat, alături de el fiind achitaţi şi ceilalţi inculpaţi din dosar, persoane fizice şi juridice.
Soluţia nu era însă definitivă, iar procurorii nu au stat prea mult pe gânduri şi au formulat apel împotriva deciziei primei instanţe.
Potrivit datelor transmise de la Tribunalul Vrancea, judecătorii l-au achitat pe inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală, şi infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă continuată. S-a dispus achitarea inculpatului Gheorghe Bunea Stancu şi pentru infracţiunea de conflict de interese.
Instanţa l-a achitat şi pe inculpatul Mija Florin, fost vicepreşedinte CJ Brăila, pentru abuz în serviciu, dar şi pe inculpatul Moisiu Nicolae acuzat tot de abuz în serviciu. Au fost dispuse achitări şi faţă de ceilalţi inculpaţi.
În dosarul “Stancu vs DNA”, Gheorghe Bunea Stancu a fost judecat pentru infracţiuni de corupţie, alături de alţi funcţionari ai Consiliului Judeţean Brăila, fiind vorba de acordarea unor contracte considerate de procurori preferenţiale, prejudiciul estimat de aceştia fiind de aproape 3 milioane lei.
După cum v-am informat, pe 2 octombrie 2014, DNA - Serviciul Teritorial Galaţi a dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu, Florin Mija şi a altor 12 funcţionari, salariaţi ai CJ Brăila. Pe lista inculpaţilor apar şi trei societăţi de construcţii prin care s-ar fi derulat întreaga afacere, alături de cei doi administratori, numărul total al celor trimişi în faţa instanţei ridicându-se la 19.
Prima instanţă a dat achitări pe bandă rulantă, pe motiv că faptele nu există în penal. Aşteptăm motivarea judecătorilor în acest dosar, o solicitare în acest sens fiind transmisă de redactori către Tribunalul Vrancea.
Acuzaţiile procurorilor DNA
Procurorii susţineau că “modul în care au fost organizate licitaţiile şi în care s-au derulat procedurile de achiziţie publică, în perioada 2009-2011, a condus ca SC TANCRAD SRL Galaţi, SC TANCRAD Construct SRL Brăila şi SC CONCIVIA SA Brăila să deţină monopolul lucrărilor licitate (în sens comun) de Consiliul Judeţean Brăila, fiind practic singurele firme care participă şi câştigă contractele de achiziţie publică pe plan local şi judeţean”.
Potrivit procurorilor anticorupţie, cele şase contracte la atribuirea cărora au fost favorizate cele trei firme agreate de reprezentanţii Consiliului Judeţean Brăila se referă la: Lucrări de întreţinere curentă, pe timp de iarnă, a drumurilor judeţene, 2009-2010; Servicii de expertiză tehnică şi lucrări de reparare şi amenajare imobil situat în şoseaua Buzăului nr. 3A, Brăila; Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul „Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila; Lucrări suplimentare specifice pentru realizarea, amenajarea şi modernizarea spaţiilor medicale din proiectul “Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila”; Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul Echiparea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila; Lucrări suplimentare în proiectul Echiparea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila.