Dosarul «Sportul». Stancu, iar la judecată | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Sportul». Stancu, iar la judecată

Stancu, fugărit de Direcţia Naţională Anticorupţie. Dosarul "Sportul", în care procurorii anticorupţie au deschis ancheta întrucât acuzaţiile ANI în această cauză au căpătat iz penal, i-ar putea aduce încă o pedeapsă cu închisoarea fostului şef al Consiliului Judeţean (CJ) Brăila. Ieri, procurorii DNA Galaţi au dispus trimiterea în judecată a lui Gheorghe Bunea Stancu şi a directorului economic al CJ, Alina Daniela Rusu. Inculpaţii sunt acuzaţi de infracţiunile de abuz în serviciu şi conflict de interese, asta după ce au aprobat finanţarea ilegală a două cluburi sportive, SC Club Fotbal Brăila şi Asociaţia Handbal Club "Dunărea" Brăila. Încă din aprilie s-a dispus urmărirea penală faţă de cei doi inculpaţi pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Dosarul "Sportul" se va judeca tot la Tribunalul Vrancea, unde se află şi cealaltă cauză "Stancu vs. DNA".
Potrivit comunicatului DNA, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Galaţi au dispus trimitereaîn judecată a inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, aflat în stare de detenţie în altă cauză, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, la data faptelor. În sarcina acestuia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată şi conflict de interese, în formă continuată. În faţa instanţei, dar în stare de libertate, a ajuns şi inculpata Alina Daniela Rusu, director economic în cadrul Consiliului Judeţean Brăila, la data faptei, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată.
"În perioada 28 martie 2006 - 08 martie 2012, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, a îndeplinit mai multe acte care au condus la obţinerea în mod direct de foloase patrimoniale necuvenite pentru două cluburi sportive din Municipiul Brăila, constând în încasarea, de către acestea, a sumei totale de 7.492.360 lei, precum şi darea în folosinţă gratuită pe o perioadă de 5 ani a unui autoturism.
Modalitatea în care inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a acordat sumele respective de bani a fost prin implicarea sa directă în adoptarea hotărârilor şi a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive şi Consiliul Judeţean Brăila, prin care acestea au obţinut finanţare de la bugetul Consiliului Judeţean Brăila", se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

Procurorii au dispus sechestru pe averea lui Stancu

Procurorii mai arată că, în aceeaşi perioadă, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a fost acţionarul majoritar al unei societăţi comerciale care, la rândul ei, prin intermediul altei societăţi, avea calitatea de asociat majoritar la unul dintre cluburile respective şi membru fondator la cel de-al doilea. În acest fel, au stabilit anchetatorii, inculpatul a beneficiat indirect, prin intermediul celor două cluburi sportive, de foloase patrimoniale necuvenite, în valoare totală de 7.492.360 lei pentru societatea la care este acţionar majoritar şi în mod direct de foloase nepatrimoniale, constând în capital electoral. Mai exact, după cum au arătat procurorii la punerea în mişcare a acţiunii penale, Gheorghe Bunea Stancu, acţionar majoritar la SC BURSAGRIROM SA Brăila, are o participare indirectă la capitalul SC CONCIVIA SA Brăila, societate care, la rândul său, are calitatea de acţionar majoritar la SC FOTBAL CLUB DUNĂREA BRĂILA şi membru fondator la ASOCIAŢIA HANDBAL CLUB DUNĂREA Brăila fiind, deci, persoană afiliată la acestea.
Ieri, procurorii au dispus trimiterea în judecată şi a inculpatei Rusu Alina Daniela, stabilind că în perioada 01 februarie 2008 - 15 decembrie 2010, în calitate de director economic al Consiliului Judeţean Brăila, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, aceasta a aprobat finanţarea celor două cluburi sportive din municipiul Brăila cu suma totală de 5.242.362 lei. Asta fără a exista angajamente legale, respectiv hotărâri ale Consiliului Judeţean Brăila de aprobare expresă a sumelor încasate de cele două cluburi. Consiliul Judeţean Brăila s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.242.362 lei. "În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Gheorghe Bunea Stancu", se mai arată în comunicatul DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunerea de a se menţine măsura asiguratorie dispusă în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Condamnarea lui Stancu

Procurorii anticorupţie fac precizări şi vizavi de celălalt dosar "Stancu vs. DNA", aflat în curs de judecată la instanţa vrânceană. Inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat definitiv la data de 2 aprilie 2015 la o pedeapsă privativă de libertate, pentru fapte asimilate celor de corupţie, într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. De asemenea, acesta a mai fost trimis în judecată la data de 2 octombrie 2014, alături de alte persoane, tot pentru fapte de corupţie.
Gheorghe Bunea Stancu a ajuns în spatele gratiilor, la începutul lunii aprilie, după ce a fost condamnat la 3 ani închisoare în dosarul "Mită la PSD". În seara de 2 aprilie, la ora 21.20, Stancu a fost ridicat cu cătuşe şi dus la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, pentru perioada de carantină. Apoi, în luna mai, a fost mutat la Penitenciarul Focşani, întrucât era citat în dosarul aflat la Tribunalul Vrancea "Stancu vs. DNA".
În acest dosar, Stancu este judecat pentru infracţiuni de corupţie, alături de alţi funcţionari ai Consiliului Judeţean Brăila, fiind vorba de acordarea unor contracte preferenţiale.
Contractele "cu dedicaţie" aveau ca obiect efectuarea unor lucrări
de asfaltare drumuri - SC "Tancrad" SRL Galaţi şi SC "Tancrad
Construct" SRL Brăila, respectiv reamenajare/reabilitare spaţii
medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila - SC
"Concivia" SA.
Fostul şef al CJ mai este judecat şi în dosarul "Concivia", aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ANI acuzându-l de conflict de interese, însă în acest dosar s-a dispus suspendarea judecăţii.

Stancu, urmărit penal şi în dosarul lui Ioan Niculae

Din iulie, Gheorghe Bunea Stancu este urmărit penal într-un nou dosar cu omul de afaceri Ioan Niculae. Acesta este acuzat de comiterea infracţiunii de trafic de influenţă. Este al doilea dosar pe care Stancu îl are cu Niculae, după dosarul cu mita în campania lui Geoană. Stancu ar fi facut lobby pentru promulgarea unei Hotărâri de Guvern. "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de GHEORGHE BUNEA STANCU, fost preşedinte Consiliu Judeţean Brăila, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, NICULAE IOAN, patronul grupului S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: cumpărare de influenţă, în formă continuată, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani, TONCEA NICOLETA MARIANA, preşedinte al S C. INTERAGRO S.R.L., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, BARAC VIOREL, director general S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: evaziune fiscală şi spălare de bani, GUTA ADRIANA, director economic S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: evaziune fiscală şi spălare de bani", se arată în comunicatul DNA din 24 iulie.
Urmărirea penală s-a început şi împotriva S.C. INTERAGRO S.A., sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
Potrivit procurorilor, în perioada 2008 - 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. şi o altă societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole s-au desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale ce au avut la bază prestaţii neexecutate, privind contractul încheiat în luna august 2008, în valoare de 10.000.000 euro. În prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, fiind vizaţi funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenţionarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului INTERAGRO
Suspectul Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României, în vederea aprobării Hotărârii de Guvern.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro