Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Războiul comisarilor». Coadă a scăpat de controlul judiciar

Răsturnare de situaţie în cauza «Coadă vs. DNA». După ce a fost reţinut, apoi dus în faţa instanţei, cu propunere de arestare, comisarul Mihăiţă Petru Coadă a scăpat de toate măsurile preventive. Ieri, la Curtea de Apel Galaţi s-a judecat contestaţia formulată de cms. Coadă şi procurorii anticorupţie, împotriva măsurii Tribunalului Galaţi, care a dispus faţă de poliţist controlul judiciar pentru 60 de zile. Judecătorii instanţei superioare i-au dat câştig de cauză poliţistului, care a scăpat şi de măsura controlului judiciar. DNA a cerut arestarea preventivă, însă judecătorii au spus "nu". "Admite contestaţia formulată de inculpatul Coadă Petru Mihăiţă, împotriva încheierii de şedinţă din data de 12.01.2016 pronunţată de Tribunalul Galaţi. Desfiinţează încheierea de şedinţă atacată şi, în rejudecare, respinge, ca nefondată propunerea de arestare preventivă formulată de DNA - Serviciul Teritorial Galaţi, faţă de inculpatul Coadă Petru Mihăiţă . Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de DNA. Constată că inculpatul Coadă Petru Mihăiţă a fost reţinut în prezenta cauză pe o durată de 24 de ore, cu începere de la 11.01.2016. Definitivă", este soluţia pronunţată de CA Galaţi.
Fostul adjunct al şefului Poliţiei Municipiului Brăila este acuzat de procurorii DNA că în vara anului 2013, l-a favorizat de fostul şef al IPJ Brăila, cms. şef Cătălin Chivu. Coadă l-ar fi protejat pe Chivu, în august 2013, atunci când acesta a lovit o femeie în trafic, în timpul unei altercaţii. Cei doi se cunosc de mulţi ani, fiind foşti colegi de misiuni internaţionale, în Kosovo.
Procurorii DNA au pus deja în mişcare acţiunea penală în acest caz pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului. În aceeaşi anchetă mai sunt cercetaţi, în stare de libertate, agenţii Viorel George Ghelase şi Virginel Sasu, activi şi acum la Ordine Publică la Municipiu, însă pentru câte două fapte de fals intelectual şi favorizarea infractorului. "La data de 26 august 2013, inculpaţii George-Viorel Ghelase şi Virginel Sasu, în calitate de agenţi de poliţie, cu prilejul intervenţiei în urma sesizării unor acte de violenţă fizică (altercaţie în trafic), au falsificat două înscrisuri oficiale (procesul-verbal de sesizare din oficiu, respectiv fişa intervenţiei la eveniment "112"), pe care le-au întocmit şi semnat cu acel prilej", se arată într-un comunicat al DNA Galaţi.
În cele două documente, agenţii de poliţie ar fi atestat, în mod deliberat, împrejurarea falsă potrivit căreia agresorul era o persoană neidentificată şi au omis, în mod intenţionat, să scrie faptul că autorul agresiunii fusese indicat de victimă ca fiind un ofiţer de poliţie ce deţinuse anterior o funcţie de conducere în cadrul IPJ Brăila. Pe 27 august 2013, a intrat în rol şi Mihăiţă Coadă care, în calitatea sa de adjunct al şefului poliţiei oraşului, ar fi dat ordin să se şteargă urmele. Cel puţin aşa spune DNA-ul. "Acţionând cu intenţie directă, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu prin faptul că, prevalându-se de ascendentul ierarhic profesional conferit de funcţia sa, a exercitat demersuri abuzive asupra unui subaltern, agent de poliţie, căruia i-a ordonat verbal, în mod ferm (după ce a aflat că cercetările relevaseră identitatea agresorului) ca, în fişa de eveniment pe care agentul avea obligaţia să o întocmească pentru a fi implementată în fluxul informaţional poliţienesc, să ateste împrejurarea neadevărată că autorul era necunoscut", susţin procurorii DNA Galaţi.
Cu toate că, la acel moment, inculpatul Petru Mihaiţă Coadă, cunoştea identitatea agresorului, el a încercat să îl determine pe şeful Poliţiei municipiului Brăila, Costel Arbunea, să dispună înregistrarea sesizării ca dosar penal cu autor necunoscut, acesta din urmă nefiind de acord cu cererea respectivă. La fel a reacţionat şi şeful Biroului de Investigaţii Criminale, Ionel Iorga. DNA-ul a intrat apoi pe fir.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro