După ce, în luna august, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte au clasat cazul "Pârvu", familia a formulat plângere împotriva soluţiei de netrimitere în judecată. Cazul a ajuns la Curtea de Apel Galaţi, însă, luna trecută, instanţa a decis declinarea competenţei. Astfel, dosarul a fost trimis la Tribunalul Brăila, judecătorii urmând să ia decizia cu privire la plângerea formulată. Tatăl lui Sorin Pârvu, tânărul împuşcat din greşeală de un poliţist bucureştean, în 2009, este nemulţumit de decizia judecătorilor, mai ales că anterior plângerile le-a formulat la Curtea de Apel Galaţi şi de fiecare dată i s-a dat dreptate. În septembrie 2014, instanţa gălăţeană a dispus redeschiderea urmăririi penale faţă de poliţistul Giorgian Dragomir, de la IGPR, pentru omor deosebit de grav. Procurorii bucureşteni au reluat ancheta în acest caz, dar, în final, decizia a fost tulburătoare pentru familia lui Sorin: s-a clasat dosarul.
Procurorii au considerat că poliţistul Giorgian Dragomir, cel care a tras glonţul ucigaş, a acţionat corect. Tatăl tânărului acuzat, mai nou, de tentativă la omor, şi care ar fi putut ajunge la puşcărie dacă nu murea, a contestat în instanţă decizia procurorilor şi va merge şi la CEDO. Rămâne de văzut când se vor pronunţa judecătorii Tribunalului Brăila vizavi de plângerea familiei lui Sorin Pârvu şi dacă va fi sau nu în favoarea acesteia. Chiar după ce s-a clasat cauza, tatăl lui Sorin a formulat plângere la instanţă şi a fost convins că judecătorii vor lua decizia corectă, aşa cum au făcut anterior. Vestea că acum dosarul a fost trimis la instanţa brăileană l-a făcut pe Ionel Pârvu să îşi exprime din nou nemulţumirea şi să ridice semne de întrebare. El nu vrea decât ca poliţistul care i-a împuşcat băiatul să plătească pentru fapta comisă. "Nu este posibil ca după ce Sorin a fost împuşcat şi a murit, nimeni să nu fie tras la răspundere. Cum pot spune procurorii că el a vrut să îi omoare pe poliţişti, că s-a mişcat un metru de pe loc? Poliţistul Giorgian Dragomir era acuzat de omor deosebit de grav, dar procurorii nu au ţinut cont că s-a comis o crimă", a declarat Ionel Pârvu.
Tentativa la omor şi omorul sunt de competenţa Tribunalului
În motivarea Curţii de Apel Galaţi, transmisă de Biroul Relaţii Publice al instanţei, se arată care au fost motivele ce au dus la declinarea competenţei către Tribunalul Brăila. Procurorii au dispus clasarea cauzei, pentru infracţiuni de tentativă la omor şi omor, infracţiuni care sunt de competenţa tribunalului, în primă instanţă. La termenul de judecată din 16 noiembrie 2015, Curtea a invocat din oficiu şi a pus în discuţia părţilor excepţia necompetenţei materiale a CA Galaţi, în soluţionarea cauzei, în raport de calitatea intimatului Giorgian Dragomir, de subcomisar la data faptei, în prezent comisar şef în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale - Serviciul Urmăriri. "Începând cu data de 1 februarie 2014, după intrarea în vigoare a noului cod de procedură penală, nu mai există norme speciale de competenţă în cazul infracţiunilor săvârşite de ofiţerii de poliţie judiciară. S-a învederat de către petenţi că art. 38 lit. c din Noul Cod de procedură penală stabileşte în competenţa curţilor de apel şi infracţiunile săvârşite de judecătorii şi procurorii de la judecătorii şi tribunale şi de la parchetele pe lângă care funcţionează aceste instanţe. Apreciază petenţii că D.G. (n.r - ofiţerul care l-a împuşcat pe Sorin) avea statut de funcţionar public în cadrul Poliţiei Române, fiind astfel asimilat cu persoanele care exercită atribuţii ale puterii de stat, respectiv cu judecătorii sau cu procurorii, solicitând prin urmare soluţionarea cauzei de către Curtea de Apel Galaţi. Prevederile acestui text de lege sunt străine de datele speţei, ofiţerul de poliţie judiciară, funcţionar public civil potrivit Legii privind Statutul poliţistului, neputând fi asimilat categoriilor expres prevăzute în textul invocat", se arată în motivare.
Cu atât mai mult, au arătat judecătorii, plângerea formulată împotriva soluţiei dată de procuror în iulie 2015 şi înregistrată pe rolul Curţii de Apel Galaţi la data de 22.09.2015, mult după intrarea în vigoare a noul cod, este supusă plângerii la judecătorul de cameră preliminară, potrivit legii noi. În cauză, s-a dispus clasarea faţă de Sorin Pârvu, pentru infracţiunea de tentativă la omor calificat, iar faţă de suspectul Giorgian Dragomir, pentru infracţiunea de omor. "Conform dispoziţiilor art. 36 Cod procedură penală, tribunalul judecă în primă instanţă infracţiunile prevăzute de Codul penal. Competenţa de soluţionare a plângerii formulate împotriva soluţiei de clasare revine judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Brăila, instanţa desemnată să judece în primă instanţă infracţiunile de omor şi tentativă la omor, presupus a fi comise pe raza municipiului Brăila".
În luna aprilie 2014, Curtea de Apel Galaţi a dat din nou dreptate familiei lui Sorin şi a dispus redeschiderea urmăririi penale faţă de Giorgian Dragomir, pentru omor deosebit de grav. Asta după ce s-a formulat plângere împotriva rezoluţiei de netrimitere în judecată a poliţistului IGPR care, în septembrie 2009, a tras glonţul ucigaş.
Reamintim că Sorin Pârvu (30 de ani) a fost împuşcat de poliţişti de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), pe 26 septembrie 2009, în timpul unei misiuni secrete de capturare a unui brăilean urmărit internaţional. La intersecţia B-dului Dorobanţilor cu strada Şcolilor, poliţiştii au blocat autoturismul "Ford Mondeo" în care se afla Sorin Pârvu, având informaţii că acesta era folosit şi de urmăritul Giulian Dumitraşcu. Poliţiştii, îmbrăcaţi în civil şi cu cagule pe faţă, au coborât din maşini cu pistoalele în mână, apoi au deschis focul. Sorin Pârvu a fost împuşcat în ceafă, ceea ce i-a fost fatal. Abia la începutul lunii mai 2015, infractorul de talie internaţională Giulian Dumitraşcu, zis "Giuliano", interlop brăilean care a pus pe jar autorităţile române şi italiene, a fost reţinut de procurorii DIICOT Ploieşti pentru trafic de droguri de mare risc.