Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Nepot în lanţ». Condamnarea bunicului

* magistraţii Judecătoriei Brăila l-au condamnat pe bunicul care şi-a ţinut nepotul minor legat cu lanţul de picior, pentru a-l determina să se cuminţească * inculpatul P.C., acuzat de infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi rele tratamente aplicate minorului, a primit o pedeapsă totală de 2 ani şi 8 luni închisoare * sentinţa nu este defintivă şi poate fi atacată cu apel

 

 

 

 

Pedeapsă cu închisoarea pentru bunicul care şi-a ţinut nepotul minor legat cu lanţul de picior, pentru a-l determina să se cuminţească şi să nu mai plece de acasă. Inculpatul P. C. a fost trimis în judecată de procurori pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi rele tratamente aplicate minorului, iar magistraţii Judecătoriei Brăila l-au condamnat la o pedeapsă de aproape 3 ani închisoare. Sentinţa nu este defintivă şi poate fi atacată cu apel.

Primul termen de judecată în dosarul “Nepot în lanţ” a fost stabilit pentru jumătatea lunii februarie, asta după ce judecătorii au constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul procurorului şi au dat startul procesului.

Acum a venit şi condamnarea pentru bunicul acuzat de fapte cu violenţă asupra nepotului său. “Condamnă pe inculpatul P. C. la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în perioadele 13-16.08.2020 şi 20-24.08.2020. Condamnă pe inculpatul P. C. la o pedeapsă de 2 ani închisoare şi pedeapsă complementară pe o perioadă de 1 an a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 Cod penal, după executarea pedepsei închisorii, pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate. Contopeşte cele două pedepse aplicate inculpatului, urmând ca inculpatul P. C. să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani, la care se aplică sporul de 8 luni, în total urmând ca inculpatul P. C. să execute o pedeapsă totală de 2 ani şi 8 luni închisoare. Menţine măsura arestului la domiciliu a inculpatului P. C.. Deduce din pedeapsa aplicată inculpatului prin prezenta hotărâre perioada reţinerii, arestării preventive şi arestării la domiciliu din 25.08.2020 la zi. Confiscă cele trei fragmente de lanţ aflate la camera de corpuri delicte a Judecătoriei Brăila conform procesului-verbal din data de 22.09.2020. Dispune restituirea telefonului marca Samsung Galaxy A8 către numitul P. M., bun aflat la camera de corpuri delicte a Judecătoriei Brăila conform procesului-verbal din data de 22.09.2020. Constată că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă în cauză. Obligă pe inculpatul P. C. la plata a 800 lei cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, este soluţia pronunţată la şedinţa din 29 octombrie şi postată pe site-ul instanţei. 

 

Acuzaţiile anchetatorilor: bunicul şi-a ţinut nepotul legat cu lanţul de picior

Bărbatul de 64 de ani este acuzat că şi-a ţinut nepotul legat cu lanţul de picior, pentru a-l determina să se cuminţească şi să nu mai plece de acasă.

După cum v-am informat anterior, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria (PJ) Brăila au dispus trimiterea în judecată a inculpatului P.C. de 64 de ani pentru săvârşirea infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal şi rele tratamente aplicate minorului, fapte prevăzute şi pedepsite de codul penal.

În rechizitoriul procurorului se arată faptul că numitul D.S.M. a spus că bunicul său P.C. l-a legat cu lanţul de picior în data de 20 august 2020, pe motiv că se droghează şi că se duce la furat, relatând că în perioada în care a fost ţinut legat nu a fost supus unor acte de violenţă cauzatoare de leziuni traumatice. Potrivit procurorilor, P.C. a confirmat spusele minorului, declarând verbal că a recurs la acest tratament pentru a-l împiedica pe nepotul său să mai recurgă la acte de vagabondaj, pe fondul consumului de substanţe halucinogene şi astfel să nu mai comită fapte penale pentru a face rost de bani să îşi cumpere substanţe interzise. „În luna august 2020, persoana vătămată obişnuia să plece de acasă, în cartier, cu prieteni de-ai săi, petrecând timpul cu aceştia, fumând marijuana şi etnobotanice, lipsind nopţile de acasă. Astfel că, în data de 13 august 2020, bunicul său, P.C., în grija căruia se afla de circa o lună de zile, de când revenise de la tatăl său din Franţa, a luat hotărârea de a-l lega cu lanţul din fier de piciorul stâng, cu lacăt, de peretele camerei în care minorul dormea, stând aşa legat prima dată timp de două zile, timp în care bunicul îi aducea de mâncare, apă, ţigări şi ocazional îi dădea drumul pentru a putea merge la toaletă. Uneori îl mai elibera pentru scurte perioade de timp, cât timp era bunicul acasă”, au stabilit procurorii.

În data de 16 august 2020, se arată în rechizitoriul PJ Brăila, persoana vătămată a găsit un topor de mână lângă uşa de intrare în curte şi cu acest topor a reuşit să taie lanţul de la picior şi să scape. Persoana vătămată a fugit de acasă, fiind adus la domiciliu după câteva zile de nişte prieteni. În data de 24 august, în cursul serii, persoana vătămată a găsit un telefon mobil al unchiului său şi a apelat serviciul de urgenţă 112. Minorul a comunicat operatorului de serviciu că bunicul său îl ţine legat cu lanţul deoarece fumează, a dat chiar şi adresa unde era ţinut şi în scurt timp la faţa locului au sosit organele de poliţie. În urma cercetărilor efectuate, bunicul a fost apoi trimis în judecată de procurori.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro