Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Mită la poliţişti». Lecţia de cerut mită

Cinci agenţi de poliţie din cadrul Biroului Rutier Brăila au fost arestaţi, miercuri, pentru 30 de zile de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Alţi şase agenţi au primit arest la domiciliu. Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General au făcut contestaţie, şi-i vor pe toţi 11 după gratii.

Biroul Rutier, blocat

„Evenimentul zilei" continuă seria dezvăluirilor din acest caz fără precedent. Reamintim că 18 agenţi din cadrul Biroului sunt puşi sub acuzare, din totalul de 21 de angajaţi, activitatea acestui serviciu fiind practic blocată. Pentru a proba faptele de corupţie, procuroarea de caz, Denisa Cristodor, a folosit cinci investigatori sub acoperire din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Un rol cheie l-a avut o tânără poliţistă, care a primit identitate nouă -„Andreea Lungu"- şi a fost detaşată în cadrul Biroului. Ea a observat din interior care era circuitul banilor şi cum se muşamalizau contravenţiile. Alţi patru ofiţeri au primit identităţi noi şi au fost folosiţi ca şoferi care încălcau regulile de circulaţie, doar pentru a vedea dacă poliţiştii cer şpagă.
EVZ vă prezintă povestea celor patru, folosind un pseudonim pentru numele lor şi rolurile pe care le-au jucat pentru a demonstra mita. Aceştia sunt: „Dumitru Radu" - un ţigan care se ocupa de afaceri cu fier vechi de la combinatul din Galaţi, „Robert Vâlceanu"- un agricultor care se ocupa de transport, „Anca Enache" - o cosmeticiană care voia să extindă o afacere în Brăila şi „Mona Stanciu"- casnică.

Lecţia de cerut mită

În timpul monitorizării, procurorii SUPC au observat că agenţii de poliţie ţineau adevărate lecţii colegilor noi veniţi, cum să abordeze conducătorii auto opriţi, astfel încât să obţină de la aceştia sume de bani cu titlu de mită. Poliţistul Florin Balacea explica: „De exemplu îl citeşti şi tu pe băiat de treabă ... se cunoaşte după faţă...Îl faci să audă, adică să fie clar, «sancţiunea este de nouăsute treizeci de lei», mă rog «nouă milioane trei sute», da? şi cu asta trebuie penalizat ...pleci ...stai aşa, stai cât mai laşi?". Potrivit înregistrării video, Balacea juca rolul poliţistului dur. „Pac, pac...încearcă, ştii...chestia îi că parcă ...să îi faci lui o favoare, adică nu ca şi cum ai ieşi tu în teren... «Lasă mă, vreau şi eu să fie bine ... şi ce să fac? Ce să fac să fie bine?»", arăta Balacea, cum ar arăta o discuţie ipotetică cu un conducător auto oprit în trafic.
În timpul monitorizării, procurorii SUPC au observat că poliţiştii se fereau de interceptări şi discutau codificat.

Cuibul agenţilor

1. Cristian Bălan, arestat preventiv;
2. Dragoş Pascu, arestat preventiv;
3. Daniel Meiroşu, arestat preventiv;
4. Florian Oprescu, arestat preventiv;
5. Emanuel Ion, arestat preventiv;
6. Alin Paraleu, arest la domiciliu;
7. Fănel Podaru, arest la domiciliu;
8. Marius Bunea, arest la domiciliu;
9. Daniel Hagiu, arest la domiciliu;
10. Marius Simion, arest la domiciliu;
11. Cosmin Meiroşu, arest la domiciliu.

Sfatul poliţistului mituit: „Las-o dracului mai încet!"

Investigatorul sub acoperire „Dumitru Radu" a jucat de mai multe ori rolul unul ţigan implicat în comerţul cu fier vechi. „Sunt cu ferul, cu astea...", spunea investigatorul. Prima întâlnire cu poliţiştii brăileni Marius Simion şi Cristian Bălan a fost în februarie 2015, atunci când a fost prins cu radarul: 102 km/ oră în localitate. Poliţiştii trebuia să-i reţină permisul pentru 90 de zile şi să-i de-a o amendă de 2.000 de lei. În schimb, le-a dat pe loc o atenţie de 1.500 de lei şi a scăpat. Banii au fost lăsaţi în portbagajul maşinii de poliţie. „Las-o dracului mai încet!", l-a sfătuit Simion.
Pe 3 aprilie 2013, poliţistul Cristian Bălan l-a prins din nou pe „Dumitru Radu" fără a purta centura de siguranţă, vorbind la telefonul mobil şi fără a avea luminile de întâlnire pornite. „Închide maşina şi vină şi tu cu ceva la maşină!", i-a spus Bălan. „Am pus un milion în asigurare.... Să trăiască !", i-a mulţumit „Dumitru Radu".
Investigatoarea sub acoperire „Anca Enache" a jucat rolul managerului la un salon de cosmetică din Bucureşti. Ea a fost prinsă de un echipaj în timp ce circula fără centură şi vorbind la telefon.
„ Altceva nu aveţi la dvs.? Nişte creme pentru doamnele noastre? Ceva?", a întrebat-o unul dintre poliţişti. „Creme n-am. Că le-am lăsat la fete acuma... Vă las o carte de vizită dacă e, şi eu oricum o să mai vin aicea regulat că vreau să deshid...", a spus „Anca Enache". În final, tânăra a dat 50 de lei şi a scăpat fără contravenţie.

„Am şapte mii de camere!"

Ofiţerul sub acoperire „Dumitru Radu" i-a atras atenţia agentului Daniel Hagiu, pe 31 ianuarie 2015, care îl bănuia că avea aparatură de înregistrare pe el.
Radu: Păi eu ştiu cât noroc să dau!? Un whisky? Un ce? Stai... Dau şi pentru colegul? Ia! Două milioane! Sărumâna!
Hagiu: Ce, facem ca la piaţă?!
Radu: Hai, gata! Sărumâna!
Hagiu: Ia vino încoace! Ai vreun telefon? Ai ceva pe tine? Ce vrei să...
Radu: N-am nimic, n-am niciun telefon!
Hagiu: Ia stai aşa! (Potrivit imaginilor, agentul coboară din autospeciala de poliţie şi îl pipăie pe investigatorul sub acoperire)
Radu: Eee...
Hagiu: Câte... Câte camere ai pe tine?
Radu: Ce să am?
Hagiu: Camere.
Radu: Sunt palat, mâncaţi- aş! Am şapte mii de camere! Hai, bre tăticule...! Team pupat!

„Ai grijă la telefoane"

Agentul Cristian Bălan îl învaţă pe ofiţerul sub acoperire „Dumitru Radu", pe data de 3 aprilie 2015, să se ferească de discuţile telefonice.
Bălan: Închide... Închide maşina şi vină şi tu cu ceva la maşină! Urcă-te în maşină ca să nu te vadă şefu .
Radu: Care şef?
Bălan: Ăsta...
Radu: Aha.
...
Bălan: Să nu mai vorbeşti la telefoane! Că ăştia, e nebunia lui Salam!
Radu: Le iau la rând, mă piş pe ele de telefoane. Le arunc în fiecare zi!
Bălan: Şi eu, dacă aş putea, le-aş arunca,! Să-mi bag p..a! Ştii cum! Mai bine cu porumbelul, bă!

„Mă ştie băieţii!"

Într-un caz similar, „Dumitru Radu" a fost prins de radar de poliţiştii Dragoş Pascu şi Alin Paraleu.
Paraleu: O sută treizeci şi doi de kilometri la oră filmat cu aparatul radar. Dacă ştiai, aici e limită de optzeci. Aşa-i pe dig, de la noi... Permisul îl luăm la Serviciul Rutier, trei luni, amendă o mie opt sute de lei.
Radu: Hai bă, tată, ţi-am zis că mă ştie toţi băieţii şi pe mine. Şefule, mă ştie toţi băieţii... Mă ştie...
Pascu: Cine?
Radu: Mă ştie nea Fane Podaru, mă ştie nea Măriusică Simion, mă ştie nea...
...
Radu: Cât? Cât ai zis că e?
Paraleu: Nu vrei să-ţi spun... Cât înseamnă permisul pentru tine! (cei doi agenţi de poliţie râd).
Radu numără trei bancnote de 100 de lei pe care i le-a dat lui Pascuţ
Radu: Ia tăticu. Trei bilete! Săru-mâna!
Pascu: Bine. Noroc!

„Am o plăcere deosebită când îi opresc pe ăştia, săracii, de alde Dacii"

Agentul de poliţie Florian Oprescu a fost înregistrat ambiental când îi povestea unui coleg cum a primit 100 de lei de la un şofer pe care l-a prins că circula cu viteză, 92 de km/oră în localitate.
Poliţist: Ohoho!
Oprescu: Ce să-ţi dea săracii ăştia, mă?
Poliţist: Hm?
Oprescu: Ce să-ţi dea săracii ăştia, mă? Ai lasă, măcar îi dau o centură.
Poliţist: Păi da... da ce viteză a avut?
Oprescu: Optzeci şi ceva.
Din imagine se observă agentul de poliţie Florian Oprescu care coboară din autospeciala de poliţie şi se îndreaptă spre partea din spate a acesteia, apoi revine în autospecială.
Poliţist: O! Un milion ţi-a dat? Credeam că ţi-a dat la centură ceva. Îi bag în spate?
Din imagine se observă o bancnotă de 100 lei
Oprescu: Unde vrea inima ta!
Poliţist: Hm?
Oprescu: Unde vrea inima ta!
Poliţist: Zi tu unde-i bag, că tu...
Oprescu: Bagă-i, mă, în spate... în scaunele alea.
Poliţist: Ce zicea când i-ai zis? Ce viteză i-ai zis?
Oprescu: 92.
Poliţist: Hm?
Oprescu: 92.
Poliţist: 92?
Oprescu: De ăştia cu miei.
Poliţist: Păi da zi tu, mă, că dacă eu nu am fost niciodată, eu de unde vrei să ştiu... de asta sunt... pana mea....
Oprescu: ...hai, bre, şefule că fac şi eu o cinste!
Poliţist: A?
Oprescu: Ce mă enervează chestia asta cu bre? Mamă! Mamă!
...
Oprescu: Şi am o plăcere deosebită când îi opresc pe ăştia, săracii. De alde Dacii, care sunt vai de capul lor, au cinci sute de mii toţi banii în portmoneu şi vrea să-ţi dea şi ţie trei sute. Du-te, mă, de aicea şi... Sau la ăia... nu le iau, niciodată nu le iau... Sau la ăia care mai sunt cu copii în maşină vin şi-ţi bagă ei în asigurare cinci sute de mii, trei sute de mii, cât are amărâtul...
Poliţist: Da , da!
Oprescu: Îţi dai seama că ăla cu Dacia... şi la maşină, îl chem pe copil, vino încoa ... scot banii, îi dau la copil ... nu cumva să audă ei... nu ştiu dacă îi ia sau nu-i ia, nu stau să-i urmăresc, da îi dau banii la copil.
Poliţist: Şi de la cine iei cu toată inima, nici nu te mai uiţi.
Oprescu: Păi te uiţi, vezi omu care e vai de capu lui, îi... I-am luat permisul lu unu... fără filmare... la trecerea de pietoni... un moş pensionar.

„Am spus cuvintele magice: o sută, o sută cincizeci, două sute"

Investigatorul sub acoperire „Robert Vâlceanu" a jucat de mai multe ori rolul unui agricultor care se ocupa de transport. „Car şi eu de toate!... Ce prind, castraveţi, morcovi, morţi... Am cărat şi morţi. Mai mult sicrie decât morţi, dar acum... Am cărat", era povestea pe care le-a zis-o poliţiştilor. „Am pus două sute".

El a fost prins de mai multe ori încălcând regulile de circulaţie, dar de fiecare dată a scăpat după ce dădea mită.

Agenţii de poliţie preferau să primească şpaga în asigurarea autoturismului

Pe 3 aprilie 2015, pentru a scăpa de o amendă de 870 de lei şi 6 puncte de penalizare, el le-a dat agenţilor Dragoş Pascu şi Alin Paraleu suma de 200 de lei, băgată în asigurarea auto. „Nu, că-s băiat finuţ... Umblu, alerg toată ţara, de dimineaţa până seara. Haideţi că mă duc până în dubă şi vă aduc asigurarea", spunea investigatorul. „Am pus două sute de lei", adăuga acesta. Drept mulţumire, Paraleu l-a avertizat că pe drumul european spre Călăraşi va întâlni o autospecială de poliţie dotată cu aparat radar.
În cazul agentului Fănel Podaru, Vâlceanu a numărat banii până când poliţistul i-a făcut semnul de a se opri: „Am spus cuvintele magice. O sută, o sută cincizeci, două sute cincizeci". El fusese oprit pentru lipsa centurii şi viteză, şi risca o amendă de 870 de lei.
Un caz aparte este cel al investigatoarei sub acoperire „Mona Stanciu", care a fost prinsă de agentul Aurelian Cioroiu că circula cu 72 km/oră în Brăila. Poliţistul nu a vrut să-i dea amendă: „Cu şaptezeci şi doi. De-ajuns pentru trei puncte şi trei sute nouăzeci de lei... Sancţiune. Da? Acum vă avertizez verbal şi..."

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro