Anchetatorii din cadrul Direcţiei generale Anticorupţie (DGA) şi procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie continuă investigaţiile în cauza "Mită la Poliţişti". Poliţiştii rutieri brăileni, suspectaţi că au luat mită de la şoferii teribilişti, pe numele cărora au fost emise mandate de arestare preventivă au contestat măsurile dispuse de Tribunalul Bucureşti, însă nu au obţinut câştig de cauză. Ieri, Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca nefondate, contestaţiile împotriva măsurii arestării preventive, formulate de cinci inculpaţi. Informaţia ne-a fost transmisă de Luminiţa Ignat, din cadrul Biroului de Informare şi Relaţii Publice al CA Bucureşti.
Cei cinci arestaţi preventiv în dosarul "Mită la Poliţişti" sunt Bălan Cristian, Pascu Dragoş, Meiroşu Daniel, Oprescu Florian-Valentin şi Ion Emanuel. Pe numele acestora, a fost emis mandat de arestare pentru o perioadă de 30 de zile, în seara de 12 mai.
În acelaşi dosar sunt şi 6 agenţi arestaţi la domiciliu, respectiv agenţii Paraleu Alin-Petrişor, Podaru Fănel, Bunea Marius, Hagiu Daniel, Simion Marius, Meiroşu Cosmin Valentin. Poliţiştii de la Biroul Rutier Brăila şi de la Ordine Publică, ajunşi în vizorul Direcţiei Generale Anticorupţie, sunt acuzaţi oficial de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual. Marţea trecută, 11 poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila - Biroul Rutier au fost arestaţi preventiv şi la domiciliu, faţă de alţi zece agenţi, dar şi un şofer care i-ar fi dat mită unui angajat al Poliţiei Judeţene, fiind dispusă măsura controlului judiciar. Din referatul cu propunere de arestare preventivă a reieşit faptul că, în perioada decembrie 2014 - aprilie 2015, inculpaţii (agenţi de poliţie), în schimbul unor sume de bani sau alte foloase, nu au luat măsurile legale cu ocazia depistării şi sancţionării contravenţionale a unor persoane care au încălcat normele legale referitoare la regimul rutier. De asemenea, aceştia şi-au folosit funcţia deţinută pentru a înlesni unele activităţi ilicite şi, implicit, pentru a obţine foloase necuvenite. DGA a avut ofiţeri sub acoperire care i-au prins cu mâţa în sac pe agenţii suspectaţi.
Mita pe care poliţiştii o primeau de la şoferii teribilişti, pentru a-i ierta, se încadra între 100 şi 1.500 lei, au stabilit anchetatorii.
Poliţişti săltaţi de la Rutier
În dimineaţa zilei de 11 mai, descinderi în forţă au avut loc la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Lucrători de la Biroul Rutier Brăila şi Ordine Publică au ajuns în atenţia Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) după ce ar fi băgat în buzunar diferite sume de bani şi au uitat să aplice legea. Oamenii în uniformă sunt acuzaţi că ar fi luat mită pentru a trece cu vederea unele nereguli săvârşite în trafic de şoferi certaţi cu legea. Potrivit anchetatorilor, 26 de poliţişti de la Rutieră sunt supectaţi că ar fi primit mită, ei fiind preluaţi de la locul de muncă şi duşi la audieri în Bucureşti. Au fost efectuate percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate pe raza judeţului Brăila, din care 3 la sediul unor unităţi de poliţie, fiind vizate în total 35 de persoane, din care 26 angajaţi MAI.
Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis un comunicat în care arăta clar acuzaţiile aduse agenţilor rutieri şi numele celor arestaţi. "În continuarea cercetărilor efectuate în cauza penală având ca obiect săvârşirea unor fapte de corupţie de către poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Rutier, Biroul de ordine publică şi Serviciul Rutier, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii: Bălan Cristian, Paraleu Alin-Petrişor, Pascu Dragoş, Podaru Fănel, Bunea Marius, Meiroşu Daniel, Oprescu Florian Valentin, Hagiu Daniel, Simion Marius, Meiroşu Cosmin Valentin, Ion Emanuel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi fals intelectual". Din probele administrate a rezultat faptul că, în foarte multe situaţii, în momentul opririi în trafic, agenţii de poliţie cercetaţi le prezentau persoanelor oprite abaterile săvârşite, subliniind că sancţiunile sunt destul de mari, tocmai pentru a-i determina pe cei vinovaţi să dea mită.
Cinci ofiţeri de la Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) au primit identităţi noi şi au fost folosiţi ca investigatori sub acoperire: şoferi sau agenţi. Cea mai grea misiune a revenit unei poliţiste de la DGA, care a primit numele de cod „Andreea Lungu" şi a fost detaşată la Biroul Rutier. Aceasta a observat cum pretindeau bani „colegii" de Rutieră: „să faci cinste", „să dai noroc", cum era dată mita: în asigurare, în palmă -cu ocazia strângerii de mână, în portbagajul maşinii de poliţie.
Comisarul Zotoi, în interceptările de la Anticorupţie
După ce 11 poliţişti de la Biroul Rutier Brăila au fost arestaţi, preventiv sau la domiciliu, au apărut interceptări telefonice ale anchetatorilor de la Anticorupţie în care acuzaţiile se extind chiar la nivel de şefi. Interceptări ale ofiţerilor anticorupţie în dosarul "Mită la Poliţişti" îl vizează chiar pe şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Brăila, cms. şef Bogdan Zotoi. Potrivit unor documente puse la dispoziţia redactorilor noştri de surse judiciare, şeful de la Rutier ar fi intervenit pentru protejarea unei rude.
Astfel, dintr-un proces verbal încheiat în data de 12.12.2014, al Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila, reiese faptul că, în data de 7 decembrie 2014, în zona strada Şcolilor, colţ cu Bulevardul Cuza, un autoturism staţionat regulamentar a fost lovit de un alt autoturism ce a pătruns pe contrasens. Agentul de poliţie aflat la dispecerat, Mocanu Adrian, a anunţat telefonic echipajul de poliţie aflat din zona respectivă, echipaj format din Bunea Marius (nepotul fostului preşedinte CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu) şi Cioroiu Aurelian, care s-a deplasat în zonă. "Cu această ocazie, au constatat că autoturismul BR 05 LAK, condus de Sericenco Dacian, în care se afla şi numitul Feraru Mihai, a pătruns pe contrasens, unde a acroşat o altă maşină, staţionată, proprietatea lui Relu C. În timp ce se afla la faţa locului, agentul Bunea Marius a fost apelat telefonic de cms. şef Zotoi Bogdan, şeful Serviciului Rutier Brăila, care i-a transmis că Mihai Feraru este unchiul său şi ... să aibă grijă ce face acolo. Agentul de poliţie Mocanu Adrian, în urma verificărilor în baza de date, a constatat că Sericenco Dacian nu este posesor de permis de conducere. Pentru a nu se constitui dosar penal, ofiţerul Coadă Florian şi agenţii Bunea şi Cioroiu au convenit cu Mihai Feraru ca acesta să declare că se afla la volanul autoturismului. Agentul Mocanu Adrian a distrus ulterior declaraţiile din care reieşea că Sericenco se afla la volanul autoturismului şi nu deţine permis de conducere şi a înmânat alte declaraţii ale numiţilor Feraru Mihai şi Relu C. din care reieşea că autoturismul BR 05 LAK a fost condus de Feraru şi că el a tamponat maşina staţionată.