Agenţii de la Serviciul şi Birourile Rutier şi Ordine Publică, săltaţi luni de anchetatorii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi duşi la Bucureşti pentru audieri, plătesc scump pentru mita pe care ar fi primit-o de la şoferi. Ieri, faţă de 11 agenţi de la Poliţia brăileană s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar alţi 10 agenţi de poliţie sunt cercetaţi sub control judiciar. Tot sub control judiciar se află şi unul dintre şoferii care ar fi dat mita. Informaţia ne-a fost transmisă de purtătorul de cuvânt al DGA, scms. Sarmizia Fetcu, care a precizat că restul persoanelor suspectate de comiterea faptelor de corupţie, până la numărul de 35, totalul persoanelor vizate în anchetă, sunt cercetate în stare de libertate. Reprezentantul DGA a mai declarat că agenţii de poliţie sunt cercetaţi pentru infracţiunile de luare de mită, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. Suma dată ca mită oamenilor în uniformă, au stabilit anchetatorii, s-a încadrat între 100 şi 1.500 lei. Investigaţiile în acest caz sunt derulate de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) şi de Direcţia Generală Anticorupţie. Procurorul şef al Biroului de Relaţii cu Presa din PÎCCJ, Ramona Bulcu, ne-a transmis ieri că cei 11 poliţişti reţinuţi pe ordonanţă vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă. Rămâne de văzut care va fi decizia instanţei. În total, 26 de agenţi de la rutier şi ordine publică au fost preluaţi de dubele Jandarmeriei şi transportaţi la DGA Bucureşti, însă, se pare că, unii dintre agenţii suspectaţi că ar fi luat mită ar fi scăpat de acuzaţii. Informaţia nu a fost însă confirmată oficial. Cert este că din totalul de 26 de agenţi de poliţie ajunşi în vizorul DGA, 11 sunt la un pas de a ajunge la arest, iar alţi 10 trebuie să respecte obligaţiile impuse de controlul judiciar.
Reamintim că luni dimineaţă au avut loc descinderi în forţă la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila. Lucrători de la Serviciul şi Biroul Rutier Brăila au ajuns în atenţia DGA după ce ar fi băgat în buzunar diferite sume de bani şi au uitat să aplice legea. Fiind vorba despre investigaţii în desfăşurare, anchetatorii nu ne-au pus încă la dispoziţie numele poliţiştilor suspectaţi de luare de mită.
Potrivit comunicatului postat pe site-ul Parchetului de pe lângă Înalta Curte şi DGA, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică efectuau cercetări într-o cauză penală având ca obiect săvârşirea unor fapte de corupţie de către poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Rutier, Biroul de ordine publică şi Serviciul Rutier. Aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în schimbul primirii de bani sau alte foloase, aceştia nu au luat măsurile legale cu ocazia depistării şi sancţionării contravenţionale a unor persoane care au încălcat normele legale referitoare la regimul rutier. Pe baza autorizaţiei emise de Tribunalul Bucureşti, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, precum şi efective din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie «Mihai Viteazu» a Jandarmeriei, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au efectuat percheziţii domiciliare în 16 locaţii situate pe raza judeţului Braila, din care 3 la sediul unor unităţi de poliţie, fiind vizate 35 de persoane, din care 26 angajati MAI.
Ancheta în dosarul "Mită la Poliţişti" durează de câteva luni şi a fost declanşată în urma unor sesizări din partea şoferilor nemulţumiţi că poliţiştii le-ar fi cerut bani. DGA ar fi avut şi ofiţeri sub acoperire în cursul operaţiunii.