Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Mită la BAC»: unul dintre profesori a contestat rechizitoriul DNA

Unul dintre profesorii judecaţi în dosarul "Mită la BAC", respectiv Daniela Haret, a formulat cerere la instanţă privind constatarea neregularităţii rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi. În urmă cu două zile, Tribunalul Brăila a respins cererea inculpatei şi a dispus începerea judecăţii. La sfârşitul lunii octombrie, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a profesorilor Daniela Haret şi Valentin Florin Damian, pentru luare de mită, şi a inspectoarei de matematică, Manuela Mirela Diaconescu, acuzată de complicitate la luare şi dare de mită. "Respinge cererea privind constatarea neregularităţii rechizitoriului nr. 86/P/2014 din 31.10.2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi, formulată de inculpata Haret Daniela, prin apărător. În baza art. 346 Cod proc.pen., constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii. Permite inculpatei Diaconescu Manuela Mirela părăsirea imobilului pentru prezentarea la sediul C.E.C. Bank-Sucursala Galaţi, în intervalul orar 12.00 - 16.00, în data de 07.01.2015, în vederea ridicării sumelor de bani asupra cărora s-a dispus restituirea, prin ordonanţa din 29.10.2014, a DNA Galaţi. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare", este soluţia pronunţată de Tribunalul Brăila, la termenul din data de 5 ianuarie, după cum se arată pe site-ul instanţei. Deşi arestată la domiciliu, inspectoarea de matematică Manuela Mirela Diaconescu, judecată în dosarul "Mită la BAC", alături de profesorii Daniela Haret şi Valentin Florin Damian, cercetaţi sub control judiciar, şi-a reluat activitatea profesorală. Asta după ce, la data de 21 noiembrie, instanţa i-a permis să plece de acasă, în zilele lucrătoare ale săptămânii, pentru a-şi susţine orele la Liceul "Ana Aslan".
Dosarul în care profesorii sunt judecaţi pentru că ar fi luat mită, a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila, la data de 31 octombrie. În sarcina inspectorului de matematică din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Mirela Manuela Diaconescu, membru în Comisia judeţeană de organizare a examenului de bacalaureat Brăila, la data faptelor, s-au reţinut două infracţiuni de complicitate la luare de mită şi complicitate la dare de mită. Daniela Haret şi Valentin Florin Damian, profesori corectori la examenul de bacalaureat sesiunea august - septembrie 2014, la disciplina matematică, la data faptelor, au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de luare de mită. Potrivit procurorilor anticorupţie, la data de 28 august 2014, inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin, în calitate de profesori corectori la examenul de bacalaureat, având ajutorul inculpatei Diaconescu Manuela Mirela, inspector şcolar la disciplina matematică, ar fi solicitat şi ar fi primit, de la inculpatul Văsii Iulian, suma de 2.500 lei pe care cei doi ar fi împărţit-o. Cu ajutorul mitei, Văsii Iulian, candidat la examen, a reuşit să obţină o notă mai mare decât cea pe care o merita, promovând examenul de bacalaureat. În cursul urmăririi penale, inculpatul Văsii Iulian a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro