Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Mită la Arest». Condamnări blânde

* Tribunalul Brăila a dat sentinţa faţă de inculpaţii Pandrea Marian şi Călin Ionela Paula, cauza fiind judecată în procedura recunoaşterii învinuirii * Pandrea a primit 2 ani şi 3 luni închisoare, cu suspendare, în timp ce Paula are 1 an şi 9 luni închisoare tot cu suspendare * în septembrie 2017, tânăra a oferit şpagă pentru a-l determina pe un poliţist să introducă în Arestul IPJ bunuri interzise, destinate iubitului său, Marian Pandrea * ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Brăila au fost sesizaţi şi au organizat flagrantul

 

 

Cei doi inculpaţi din dosarul “Mită în Arestul Poliţiei” au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea de Tribunalul Brăila. Pandrea Marian şi Călin Ionela Paula şi-au recunoscut faptele, astfel că au scăpat cu pedepse cu suspendare. El a primit 2 ani şi 3 luni, iar ea are o pedeapsă de 1 an şi 9 luni.

În septembrie 2017, tânăra a oferit şpagă pentru a-l determina pe un poliţist să introducă în Arestul IPJ bunuri interzise, destinate iubitului său, Marian Pandrea. Ofiţerii Anticorupţie Brăila au intrat pe fir.

Pedepsele au fost aplicate de prima instanţă şi pot fi atacate cu apel. Instanţa a admis cererile inculpaţilor Pandrea Marian şi Călin Ionela Paula de judecare a cauzei în procedura recunoaşterii învinuirii. S-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care au fost trimişi în judecată cei doi, în cazul lui Pandrea Marian fiind vorba despre infracţiunile de dare de mită, instigare la dare de mită şi instigare la introducerea în mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă, cartele SIM, dispozitive de tip GPS, modem de internet, medii de stocare a datelor şi alcool. “Condamnă pe inculpatul Pandrea Marian la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, faptă săvârşită la data de 01.09.2017; 1 an şi 6 luni închisoare pentru instigare la comiterea infracţiunii de dare de mită; 10 luni închisoare pentru instigare la comiterea infracţiunii de introducere în mod ilicit de telefoane mobile şi alte mijloace de comunicare la distanţă (...). Dispune contopirea pedepselor principale aplicate, inculpatul Pandrea Marian urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 9 luni închisoare, în total va executa o pedeapsă rezultantă de 2 ani şi 3 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pe durata termenului de supraveghere, inculpatul Pandrea Marian trebuie să se supună unor măsuri de supraveghere”, au decis magistraţii.

În plus, instanţa a dispus recunoaşterea unei sentinţe penale din decembrie 2017 pronunţată de Tribunalul Provincial din Tarragona, Regatul Spaniei, definitivă în 2018, prin care inculpatul Pandrea Marian a fost achitat pentru tentativă la comiterea infracţiunii de omor şi două infracţiuni de vătămare corporală de care a fost acuzat. Pedeapsa aplicată acum de Tribunalul Brăila, de 2 ani şi 3 luni închisoare, deduce durata reţinerii de autorităţile judiciare din Regatul Spaniei din perioada 29 - 30 iulie 2010 şi durata arestării preventive în executarea Mandatului European de Arestare emis de Tribunalul Provincial din Tarragona – din perioada 24.08.2017 - 05.12.2017.

La rândul său, inculpata Călin Ionela Paula, care a avrut să îşi ajute iubitul aflat la arest, a fost condamnată la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, faptă săvârşită la data de 3 septembrie 2017, plus 9 luni închisoare pentru instigare la comiterea infracţiunii de introducere în mod ilicit de telefoane mobileşi alte mijloace de comunicare la distanţă. Instanţa a dispus contopirea pedepselor principale aplicate, inculpata Călin Ionela Paula urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 6 luni închisoare la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 3 luni închisoare, în total va executa o pedeapsă rezultantă de 1 an şi 9 luni închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Inculpata trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii. Sentinţa Tribunalului Brăila nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

 

Flagrantul Serviciului Judeţean Anticorupţie

 

Aflat în Arestul IPJ, Marian Pandrea a luat legătura cu concubina sa şi i-a cerut să îi facă rost de filme porno şi obiecte/substanţe interzise, respectiv telefon mobil, alcool, etnobotanice şi medicamente cu efect psihoactiv. În acest scop, pe 1 septembrie 2017, el i-a oferit unui poliţist de la Arest un pachet de ţigări şi un bilet pentru concubina Ionela, în care arestatul explica ce doreşte şi câţi bani trebuie oferiţi poliţistului.

Flagrantul s-a organizat la data de 2 septembrie, când ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie – SJA Brăila au fost sesizaţi cu privire la faptul că bărbatul care era încarcerat i-a oferit unui agent de poliţie suma de 150 lei pentru a-l determina să-şi încalce atribuţiile de serviciu. Acesta avea misiunea de a introduce în arest bunuri interzise la deţinere, banii, adică mita, urmând să-i fie remişi de către concubina celui arestat. Femeia a fost prinsă de ofiţerii de la Anticorupţie chiar în timp ce îi dădea mita de 150 lei poliţistului de la Centrul de Arestare Preventivă al IPJ Brăila. Tânăra i-a dat poliţistului şi o pungă de cadouri în care se aflau un telefon mobil Samsung cu cartelă Orange şi un card de memorie Kingston, un încărcător, o pungă din plastic cu “fragmente vegetale” (pe care inculpata le numea “ceai”) şi o cutie care conţinea foiţe pentru confecţionat ţigări.

Punga ar fi trebuie să ajungă la deţinutul Pandrea, numai că toate planurile s-au spulberat.

Brăileanul Marian Pandrea, de 36 ani, fusese arestat preventiv de judecătorii Curţii de Apel Galaţi, la data de 25 august, pe numele său fiind emis un mandat european de arestare, de către autorităţile spaniole, pentru o tentativă de omor comisă în urmă cu 8 ani. Bărbatul urmărit la nivel internaţional a fost prins în urma unei acţiuni desfăşurate de poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Brăila, sprijiniţi de luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale.

În noiembrie 2017, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (SJA) Brăila au finalizat cercetările, iar procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a celor doi inculpaţi, Marian Pandrea şi concubina sa Ionela Paula Călin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro