Au rămas 11 inculpaţi arestaţi preventiv în dosarul "Mafia cerealelor". Iniţial, au fost 12 persoane trimise în spatele gratiilor, însă ieri, una dintre acestea, a obţinut câştig de cauză la instanţa superioară. Judecătorii Curţii de Apel (CA) Galaţi au admis contestaţia formulată de Chesnoiu Viorel Gheorghe şi au înlocuit arestul preventiv cu măsura controlului judiciar. Ceilalţi afacerişti cu cereale, judecaţi pentru mai multe infracţiuni, nu au fost atât de norocoşi. "Desfiinţează în parte încheierea de şedinţă din data de 20.05.2016 , pronunţată de Tribunalul Galaţi şi în rejudecare: înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul Chesnoiu Viorel Gheorghe cu măsura preventivă a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, cu începere de la data punerii efective în libertate a inculpatului . Dispune ca pe timpul cât inculpatul se află sub control judiciar să respecte următoarele obligaţii: să se prezinte la organele de urmărire penală ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa conform programului; să nu depăşească limita teritorială a Municipiului Brăila; să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Chesnoiu Viorel Gheorghe. Respinge ca nefondate contestaţiile formulate de inculpaţii Ciolcă Dan Ştefan, Craiu Dan Lucian, Surueanu Virgil, Ştergărel Constantin, Bibic Marius Mărgărit, Băjenaru Ionel, Prună Neculai, Prună Marius Gabriel, Zeleş Marius Laurenţiu, Petrescu Ionuţ, Moroianu Florentin", este soluţia CA Galaţi din data de 2 iunie, postată pe site-ul instanţei.
Până acum, cei 12 inculpaţi în dosarul "Mafia cerealelor", trimişi în arest la sfârşitul lui februarie, au încercat în zadar să scape din spatele gratiilor. În data de 20 mai, judecătorii Tribunalului Galaţi au prelungit cu încă o lună, respectiv până pe 24 iunie, arestul preventiv, şi au respins ca nefondate cererile de înlocuire formulate de inculpaţi.
Reamintim că, la data de 24 februarie 2016, procurori din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi şi ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat un număr de 39 de percheziţii la domiciliile şi locuinţele fără forme legale ale unor persoane precum şi la sediile unor societăţi comerciale din Galaţi, Brăila, Vrancea şi municipiul Bucureşti. S-a acţionat în scopul destructurării unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.
Prejudicial cauzat bugetului de stat este în sumă de peste 96.000.000 lei, respectiv peste 21.300.000 euro. Potrivit
procurorilor, în perioada 2011 - 2015, persoanele în cauză, alături de alţi cunoscuţi, au creat un grup infracţional, iar prin intermediul unor societăţi comerciale de „tip bidon" şi „tip tampon", au emis facturi şi documente contabile prin care era atestată, în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri şi servicii de către alte 16 societăţi comerciale controlate de aceştia.