Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Mafia cerealelor». Inculpaţii au scăpat de arest

• cei 11 au reuşit să scape din spatele gratiilor, după mai bine de 6 luni, după ce Curtea de Apel Galaţi a fost de acord cu înlocuirea măsurii arestării preventive • iniţial, cei acuzaţi s-au adresat Tribunalului Galaţi, unde s-a dispus cercetarea sub control judiciar, dar în urma apelului procurorilor cauza a ajuns la instanţa superioară care a dispus arestul la domiciliu  

 

Au trecut mai bine de 6 luni de când cei 11 inculpaţi din dosarul «Mafia cerealelor» se tot chinuie să scape de arestul preventiv. Până la urmă, eforturile acestora au avut sorţi de izbândă, iar cei acuzaţi au reuşit să iasă din spatele gratiilor. Cu toate acestea, ei tot nu sunt liberi, asta pentru că au fost trimişi în arest la domiciliu. Decizia de înlocuire a măsurii preventive a fost luată, zilele trecute, de Curtea de Apel Galaţi. Iniţial, inculpaţii s-au adresat Tribunalului Galaţi, unde s-a dispus cercetarea sub control judiciar, dar decizia nu era definitivă. În urma contestaţiei procurorilor, cauza a ajuns la instanţa superioară, iar aici s-a luat o altă decizie, care este totuşi în favoarea inculpaţilor.

“Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi. Desfiinţează în parte încheierea de şedinţă din data de 13.09.2016 pronunţată de Tribunalul Galaţi şi, în rejudecare: înlătură dispoziţiile prin care s-a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Ciolcă Dan-Ştefan, Craiu Dan-Lucian, Surueanu Virgil, Ştergărel Constantin, Bibic Marius-Mărgărit, Băjenaru Ionel, Prună Neculai, Prună Marius-Gabriel, Zeleş Marius-Laurenţiu, Petrescu Ionuţ şi Moroianu Florentin cu măsura controlului judiciar. Înlocuieşte măsura arestării preventive privind pe inculpaţi cu măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, până la data de 15.10.2016, inclusiv. Inculpaţii au obligaţia de a nu părăsi imobilul de domiciliu, fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată. În caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. Dispune punerea în libertate a inculpaţilor, dacă nu sunt arestaţi în alte cauze. Definitivă”, este soluţia pronuţată de judecătorii CA Galaţi.

A treia oară a fost cu noroc

Cei 11 arestaţi din dosar au avut parte de două “înfrângeri” în meciul cu CA Galaţi. Acuzaţii au avut câştig de cauză la Tribunalul Brăila, la jumătatea lunii august şi începutul lui septembrie, care le-a înlocuit măsura arestului preventiv cu arest la domiciliu şi control judiciar, dar totul s-a dat peste cap la instanţa superioară. Asta, deoarece procurorii DIICOT au formulat contestaţie împotriva soluţiei primei instanţe, iar CA Galaţi a decis menţinerea arestului preventiv. A treia încercare a fost, se pare, cu noroc pentru incupaţii ajunşi în spatele gratiilor la sfârşitul lunii februarie.

După cum v-am informat, la data de 24 februarie 2016, procurori din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi şi ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat un număr de 39 de percheziţii la domiciliile şi locuinţele fără forme legale ale unor persoane precum şi la sediile unor societăţi comerciale din Galaţi, Brăila, Vrancea şi Bucureşti. S-a acţionat în scopul destructurării unui grup infracţional

organizat specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de peste 96 milioane lei, respectiv peste 21,3 milioane euro.

Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2015, persoanele în cauză, alături de alţi cunoscuţi, au creat un grup infracţional, iar prin intermediul unor societăţi “tip bidon” şi “tip tampon”, au emis facturi şi documente contabile prin care era atestată, în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri şi servicii de către alte 16 societăţi comerciale controlate de aceştia. La vremea respectivă, 19 persoane au fost reţinute, din care 12 arestate preventiv, ulterior rămânând 11 în arest.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro