• judecătorii Tribunalului Galaţi au revocat măsura preventivă faţă de inculpaţi, iar contestaţia formulată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi a fost respinsă de instanţa superioară • judecata în dosarul înregistrat la Tribunalului Galaţi a început în luna mai 2017, inculpaţii fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală • în februarie 2016, procurorii DIICOT au descins la mai multe persoane şi societăţi comerciale din judeţele Brăila, Galaţi, Vrancea şi municipiul Bucureşti, bănuite de evaziune fiscală
Dosarul «Mafia Cerealelor» este încă în curs de judecată, pe rolul Tribunalului Galaţi, următorul termen fiind stabilit pentru data de 1 octombrie. Recent, inculpaţii din acest dosar, acuzaţi de infracţiuni de evaziune fiscală, au reuşit să scape de măsura controlului judiciar. Judecătorii Tribunalului Galaţi au revocat măsura preventivă, faţă de 21 de inculpaţi din dosar, în frunte cu Ciolcă Dan Ştefan, contestaţia formulată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi fiind respinsă de instanţa superioară. În concluzie, inculpaţii sunt acum liberi ca pasărea cerului, întrucât nu mai au obligaţii impuse. “Revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpaţii: Băjenaru Alexandra, Băjenaru Ionel, Bibic Marius Mărgărit, Brînză Matache-Marius, Budur Gigel, Chesnoiu Viorel Gheorghe, Ciolcă Dan Ştefan, Craiu Dan Lucian, Dewald Pompiliu-Nelu, Marinescu Cătălin, Marinescu Vasile, Moroianu Florentin, Nicoară Damian, Petrescu Ionuţ, Prună Neculai, Prună Marius Gabriel, Stanciu Denis-Ciprian, Surueanu Virgil, Ştergărel Constantin, Zeleş Mihaela, Zeleş Marius Laurenţiu. Copie de pe prezenta încheiere se va comunica inculpaţilor, instituţiilor desemnate cu supravegherea acestora, unităţilor de poliţie în a căror circumscripţie domiciliază inculpaţii, serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră”, au decis judecătorii. Ulterior, instanţa a revocat şi măsurile preventive dispuse faţă de inculpatele persoane juridice SC Agroberin SRL Bucureşti, SC Ulisse Trading SRL Bucureşti, SC Eliangis SRL Brăila, SC General Agro International SRL Bucureşti şi SC Gedriagri SRL Brăila.
Judecata în acest dosar complex a început în luna mai 2017, inculpaţii fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală. La data de 24 februarie 2016, procurori din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat un număr de 39 de percheziţii la domiciliile şi locuinţele fără forme legale ale unor persoane, precum şi la sediile unor societăţi comerciale din Galaţi, Brăila, Vrancea şi municipiul Bucureşti, toate acestea cu scopul destructurării grupului infracţional. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de peste 96 milioane de lei, respectiv peste 21,3 milioane de euro. Potrivit procurorilor, în perioada 2011 – 2015, cei acuzaţi au creat un grup infracţional, iar prin intermediul unor societăţi comerciale de „tip bidon” şi „tip tampon” au emis facturi şi documente contabile prin care era atestată, în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri şi servicii. După percheziţii, 11 inculpaţi în dosar au ajuns în spatele gratiilor, dar apoi măsura a fost schimbată.
Captura procurorilor
În urma descinderilor de amploare efectuate la persoane fizice şi societăţi din mai multe judeţe, procurorii DIICOT au făcut o captură impresionantă. De asemenea, au fost reţinute 19 persoane, faţă de care anchetatorii au cerut arestarea preventivă. Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost identificate şi ridicate documente contabile în alb, ştampile de la societăţile comerciale utilizate în lanţul evazionist şi alte bunuri care servesc la justa soluţionare a cauzei. Totodată, au fost găsite şi ridicate în vederea indisponibilizării sumele de 697.000 lei, 41.520 euro, 4.200 USD, 400 grame aur şi un număr de 5 autoturisme de lux.
Inculpat în dosarul “Mafia cerealelor” şi specializat în “afaceri” cu cereale, Ciolcă Dan Ştefan a primit, la începutul acestui an, condamnarea finală într-un alt dosar de evaziune fiscală, ajuns pe rolul instanţei în 2014. Cauza a fost în cercetarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, mai mulţi inculpaţi fiind trimişi în judecată pentru că au tras ţepe statului, prejudiciul fiind de peste 5,5 milioane lei. Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat pe Ciolcă la 4 ani închisoare, însă cu suspendare sub supraveghere. În rechizitoriul întocmit, procurorii au arătat faptul că, în perioada iulie 2009 – iunie 2010, inculpatul Ciolcă Dan-Ştefan a înregistrat în evidenţa contabilă un număr de 233 facturi fiscale, care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de alţi 2 inculpaţi. Prin aceasta s-a urmărit sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prin deducerea ilegală a TVA aferentă facturilor emise de societăţile comerciale respective (5.575.788,51 lei) şi a cheltuielilor privind costul mărfurilor achiziţionate fictiv (4.406.395,99 lei).