Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Mafia cerealelor». Înainte de Crăciun, inculpaţii au scăpat şi de arestul la domiciliu

zilele trecute, judecătorii Tribunalului Galaţi au dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, fiind impuse unele obligaţii pentru inculpaţi • decizia nu este însă definitivă

 

Inculpaţii din dosarul «Mafia cerealelor» au primit o veste bună în apropiere de Crăciun. Judecătorii Tribunalului Galaţi au înlocuit măsura preventivă a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar, pentru inculpaţii Ciolcă Dan Ştefan, Craiu Dan Lucian, Surueanu Virgil, Ştergărel Constantin, Bibic Marius Mărgărit, pe o perioadă de 60 zile. Cei în cauză au fost trimişi în judecată prin rechizitoriul din 18.07.2016 de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –DIICOT Serviciul Teritorial Galaţi. Instanţa a dispus ca pe perioada controlului judiciar, inculpaţii să se prezinte în faţa instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi şi să informeze imediat dacă îşi schimbă locuinţa. Ei au obligaţia de a se prezenta la organul de poliţie desemnat cu supravegherea conform programului întocmit de această instituţie sau ori de câte ori sunt chemaţi. Pe perioada controlului judiciar, acuzaţii nu au voie să părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară şi nu trebuie să comunice direct sau indirect, cu martorii în dosar. “Desemnează inspectoratele de poliţie a judeţelor de domiciliu ca organe de supraveghere a respectării obligaţiilor impuse. Atrage atenţia inculpaţilor Ciolcă Dan Ştefan, Craiu Dan Lucian, Surueanu Virgil, Ştergărel Constantin, Bibic Marius Mărgărit că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu arestul la domiciliu sau măsura arestării preventive. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare”, este soluţia dată de prima instanţă, la data de 29 noiembrie. Procurorii au formulat deja contestaţie, iar cauza va ajunge la Curtea de Apel Galaţi unde se va lua decizia finală.

Oricum, încă de la începutul lunii noiembrie, prima instanţă a înlocuit arestul la domiciliu cu măsura controlului judiciar, pentru toţi cei 11 inculpaţi din dosar, însă

ulterior, la instanţa superioară s-a admis contestaţia procurorilor, iar cinci dintre inculpaţi, adică Ciolcă Dan Ştefan, Craiu Dan Lucian, Surueanu Virgil, Ştergărel Constantin, Bibic Marius Mărgărit au rămas în continuare în arest la domiciliu.  Acum, cei cinci inculpaţi au mai făcut o încercare şi speră la instanţa superioară să li se dea dreptate.

În septembrie, cei 11 inculpaţi din dosar au reuşit să iasă din spatele gratiilor, ei fiind trimişi în arest la domiciliu. Măsura arestului preventiv a fost înlocuită pentru Ciolcă Dan-Ştefan, Craiu Dan-Lucian, Surueanu Virgil, Ştergărel Constantin, Bibic Marius-Mărgărit, Băjenaru Ionel, Prună Neculai, Prună Marius-Gabriel, Zeleş Marius-Laurenţiu, Petrescu Ionuţ şi Moroianu Florentin.

După cum v-am informat, la data de 24 februarie 2016, procurori din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi şi ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat un număr de 39 de percheziţii la domiciliile şi locuinţele fără forme legale ale unor persoane, precum şi la sediile unor societăţi comerciale din Galaţi, Brăila, Vrancea şi municipiul Bucureşti. S-a acţionat în scopul destructurării unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de peste 96 milioane lei, respectiv peste 21,3 milioane euro. Potrivit procurorilor, în perioada 2011 - 2015, persoanele în cauză, alături de alţi cunoscuţi, au creat un grup infracţional, iar prin intermediul unor societăţi “tip bidon” şi “tip tampon”, au emis facturi şi documente contabile prin care era atestată, în mod nereal, achiziţionarea de mărfuri şi servicii de către alte 16 societăţi comerciale controlate de aceştia. 19 persoane au fost reţinute, din care 12 arestate preventiv, ulterior rămânând 11 în arest.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro