Mergi la conţinutul principal
Astăzi este primul termen al procesului, la Curtea de Apel Galaţi

Dosarul «Jaf în Balta Mică a Brăilei», la un pas de sentinţa finală

în urma apelului formulat, cauza a fost înregistrată la Curtea de Apel Galaţi, la sfârşitul lunii august, primul termen de judecată fiind stabilit  pentru 15 octombrie • în luna aprilie, Tribunalul Brăila a dat condamnarea în dosarul în care foştii directori din Balta Mică sunt acuzaţi de fapte de corupţie, însă procurorii DNA, dar şi inculpaţii, au formulat apel, nemulţumiţi de soluţia din primă instanţă • în acest dosar, foştii directori din Balta Mică sunt acuzaţi de folosirea necuvenită a unor fonduri de aproape 1 milion de euro, alocate pentru lucrări de amenajare, cauza ajungând pe rolul instanţei încă din 2016 • la Tribunalul Brăila, Radu Gheorghe M., la data faptei director al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, Gheorghe D., diriginte de şantier, şi Constantin M., administrator SC “Urban Serv” SRL Brăila, au primit câte 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare • alţi trei inculpaţi au fost achitaţi

 

Astăzi este primul termen de judecată în dosarul «Jaf în Balta Mică a Brăilei», la Curtea de Apel Galaţi, instanţa care va da sentinţa finală în acest caz. În urma apelului formulat, cauza a fost înregistrată la instanţa superioară la sfârşitul lunii august, primul termen de judecată fiind stabilit pentru 15 octombrie. În acest dosar, foştii directori din Balta Mică sunt acuzaţi de fapte de corupţie, mai exact de folosirea necuvenită a unor fonduri de aproape 1 milion de euro, alocate pentru lucrări de amenajare, după cum au stabilit procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). În luna aprilie, Tribunalul Brăila a dat condamnarea în acest dosar, însă procurorii DNA şi inculpaţii au formulat apel, nemulţumiţi de sentinţa primei instanţe. Mai departe, Curtea de Apel Galaţi va decide.

 

Condamnări şi achitări în dosar, la prima instanţă

După cum v-am informat în ediţiile anterioare ale cotidianului nostru, la Tribunalul Brăila foşti directori din Balta Mică a Brăilei au primit pedepse cu închisoarea, însă cu suspendare, alţi trei inculpaţi fiind achitaţi. Magistraţii l-au condamnat pe Radu Gheorghe M., la data faptei director al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendare, Gheorghe D., diriginte de şantier, şi Constantin M., administrator SC “Urban Serv” SRL Brăila, au primit câte 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare. S-a dispus achitarea inculpaţilor Anca A., Daniela B. şi Bogdan A., toţi cercetaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Inculpata persoană juridică SC URBAN SERV SRL Brăila a fost condamnată la pedeapsa principală de 11.000 lei amendă pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele ei, faptă săvârşită în perioada septembrie 2009 - octombrie 2010. Inculpatul Alexandru B. a fost condamnat la o pedeapsă principală de 2 ani închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. S-a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei Nicoleta B. cercetată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale, aceasta fiind însă condamnată la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Inculpata persoană juridică SC LORACOM SRL Brăila a fost condamnată la pedeapsa principală de 10.500 lei amendă pentru complicitate la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. Inculpaţii au fost puşi să plătească părţii civile Regia Naţională a Pădurilor Romsilva – Administraţia Parcului Natural Balta Mică a Brăilei R.A. suma de 214.915,86 lei reprezentând suma de bani plătită SC URBAN SERV SRL Brăila în baza contractului de lucrări nr. 957/18.09.2009 pentru lucrări de reabilitare hidrologică a Bălţii Mici a Brăilei.

Sentinţa aplicată este postată pe site-ul Tribunalului Brăila.

 

Acuzaţiile procurorilor DNA

Reamintim că, la data de 15 aprilie 2016, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Radu Gheorghe M., la data faptei director al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor, Bogdan A., Daniela B. şi Anca A., membri ai comisiei de evaluare a ofertelor. Acuzaţiile sunt de abuz în serviciu. Pe lista inculpaţilor mai sunt Constantin M. şi SC “Urban Serv” SRL Brăila, firma la care acesta este administrator, Gheorghe D., diriginte de şantier, Alexandru B., la data faptei director în Balta Mică a Brăilei, Nicoleta B., administrator al SC “Loracom” SRL Brăila.

Procurorii DNA au arătat faptul că, în cadrul unui proiect “LIFE”, reprezentantul legal al Administraţiei Parcului Natural Balta Mică a Brăilei, inculpatul  Radu Gheorghe M., a depus cererea de finanţare europeană nerambursabilă privind “Conservarea, refacerea şi managementul durabil în Insula Mică a Brăilei.” Costul total al proiectului a fost estimat la 978.419 euro, din care ajutorul financiar nerambursabil era de 489.209 euro. În cadrul acestui proiect aprobat la data de 06 iulie 2009, inculpaţii au acceptat oferta SC “Urban Serv” SRL Brăila, reprezentată de Constantin M., deşi cunoşteau faptul că această societate nu avea dotarea tehnică necesară execuţiei lucrărilor hidrotehnice şi nici nu a demonstrat experienţa anterioară. S-a încheiat un contract de lucrări de reabilitare hidrologică a Bălţii Mici a Brăilei privind construirea unor canale pentru refacerea conexiunii fluviului Dunărea în vederea alimentării din amonte a sistemului de lacuri din Insula Fundu Mare şi construirea unor stăvilare, totul în valoare de 67.200 euro. Directorul parcului a avizat la plată către SC “Urban Serv” SRL Brăila facturi de 282.939,73 lei, reprezentând, printre altele, şi lucrări care nu erau prevăzute în proiect. În cadrul aceluiaşi proiect, pe 20 aprilie 2011, între Administraţia Parcului Natural, reprezentată atunci de Alexandru B, şi SC “Loracom” SRL Brăila, reprezentată de Nicoleta B., a fost încheiat un alt contract de lucrări - “Servicii de amenajare peisagistică - Realizare gard de împrejmuire”. Şi în acest caz, s-a atestat, în mod nereal, furnizarea materialului lemnos şi executarea lucrării. Acestea sunt doar câteva dintre acuzaţiile aduse celor în cauză de procurori.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro