Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Gazeta». Condamnarea

Ziariştii clujeni acuzaţi de şantaj au primit condamnările în dosarul «Gazeta», după 10 ani de la trimiterea în judecată. Vineri, 15 aprilie, judecătorii Tribunalului Brăila au dat sentinţa în dosarul care a «îmbătrânit» practic în instanţă. Zeci de martori au fost audiaţi, încă din 2006, de când anchetatorii au intrat pe fir, dosarul cu nouă inculpaţi ajungând la instanţa brăileană în martie 2007. Personajul principal din acest dosar, Liviu Man, a primit închisoare cu suspendare. Unii dintre inculpaţi au fost însă achitaţi, judecătorii motivând că fapta nu există.
După cum se arată pe site-ul Tribunalului Brăila, s-a dispus achitarea inculpatelor Solomon (fostă Onac) Memoranda Suppllexa şi Vodă (fostă Cocuţ) Anca Elena cercetate pentru săvârsirea infracţiunii de şantaj în formă continuată, întrucât nu există probe că inculpatele au săvârşit infracţiunea.
Pentru alţi inculpaţi în dosar, au venit însă condamnări la pedepse cu închisoarea, chiar dacă cu suspendare. Inculpatul Man Liviu Aurel a primit o pedeapsă principală de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de asociere la un grup infracţional, faptă săvârşită în perioada cuprinsă între începutul anului 2004 şi noiembrie 2006. Acelaşi inculpat a mai primit şi pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare pentru şantaj în formă continuată, faptă săvârşită în perioada 2001- noiembrie 2006. Pedepsele au fost contopite, iar inculpatul Man Liviu Aurel va executa pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare. "Dispune suspendarea executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani Din pedeapsa principală de 3 ani închisoare deduce durata reţinerii şi arestării preventive din perioada 30.10.2006 - 23.03.2007", se arată pe site-ul instanţei.
Inculpatul Pârcălab Călin Dan va executa o pedeapsă de 2 ani închisoare, tot cu suspendare condiţionată, pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Grama Aurelian are o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de asociere la un grup infracţional, şi în cazul lui fiind dispusă suspendarea executării pedepsei. Oţel Ioan a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendare, iar inculpatul Vidican Dorel Alexandru urmează să execute pedeapsa de 1 an şi 8 luni închisoare, la care se va adăuga un spor de pedeapsă de 4 luni închisoare, în total va executa o pedeapsă de 2 ani închisoare. S-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale
Avarvarei Adrian are şi el o condamnare pentru şantaj în formă continuată, având de executat o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendare, iar inculpatul Mureşan Aurel a primit 3 ani închisoare, tot cu suspendarea executării.
Instanţa obligă în solidar pe inculpaţi să plătească daune morale şi despăgubiri în valoarea de peste 100.000 euro.

Emil Boc, audiat în dosar

Printre zecii de martori audiaţi în dosarul "Gazeta" s-a numărat şi primarul municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, care a fost citat legal şi s-a prezentat la instanţă pentru a da declaraţii. În februarie 2014, în faţa judecătorului, Emil Boc a dat aceleaşi declaraţii ca în ianuarie 2007, când a fost audiat în cauză. El a spus că nu a fost şantajat de vreun jurnalist al Trustului Gazeta şi nici nu are informaţii despre persoane care ar fi fost şantajate.
Reamintim că în dosarul "Gazeta" sunt judecate nouă persoane, respectiv preşedintele trustului, Liviu Man, precum şi alţi ziarişti sau directori ai instituţiei de presă. Este vorba despre Aurel Mureşan, Dorel Alexandru Vidican, Ioan Oţel, Călin Dan Pârcalab, Aurelian Grama, Anca Elena Cocuţ, Adrian Avarvarei şi Memoranda Suppllexa Onac. În ianuarie 2007, cei nouă au fost trimişi în judecată de către DIICOT Cluj, pentru şantaj în formă calificată şi constituire de grup infracţional.
Potrivit DIICOT Cluj, inculpaţii ar fi constituit un grup infracţional
organizat şi, din 2004 şi până în noiembrie 2006, ar fi constrâns 43
de persoane, în 53 de cazuri identificate, să încheie contracte de
publicitate cu trustul, folosind chiar şantajul. La cererea inculpaţilor,
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis să strămute
dosarul la Tribunalul Brăila, la începutul lunii martie 2007.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro