Dosarul «Contrabandă cu motorină pe Dunăre» ia o pauză pe fondul stării de urgență | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Contrabandă cu motorină pe Dunăre» ia o pauză pe fondul stării de urgență

* dosarul în care sunt judecaţi 13 inculpaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat a fost înregistrat pe rolul instanţei, asta după ce au fost respinse excepţiile invocate în cauză şi s-a constatat legalitatea rechizitoriului procurorilor * s-a dat startul judecăţii şi s-a stabilit primul termen pentru 24 aprilie, numai că pandemia Covid a dus la amânarea cauzei şi suspendarea procesului

 

 

 

Pandemia COVID încurcă și ițele proceselor aflate pe rol! S-a dat startul judecăţii în dosarul «Contrabandă cu motorină pe Dunăre», ba chiar s-a stabilit primul termen al procesului pentru data de 24 aprilie. Numai că la primul termen a venit şi prima amânare, mai precis s-a dispus suspendarea judecăţii din cauza „stării de urgență generată de pandemia de COVID 19”, după cum se arată pe site-ul Tribunalului Brăila. Noul termen este stabilit pentru data de 22 mai. Rămâne de văzut dacă după data de 15 mai, în cadrul măsurilor de relaxare se va  permite şi reluarea tuturor proceselor aflate în instanţă, nu numai a cauzelor urgente cum a fost stabilit în timpul stării de urgenţă.

”n dosar sunt judecaţi 13 inculpaţi după ce au fost respinse excepţiile invocate în cauză şi s-a constatat legalitatea rechizitoriului procurorilor.

Reamintim că, în noaptea de 2 spre 3 octombrie, procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Brăila le-a organizat un flagrant membrilor grupării lui Vasilică Puia, din Gropeni, în zona kilometrului fluvial 194 al Dunării. Inculpaţii preluaseră şi introduseseră în România în mod ilegal, de la o navă aflată sub pavilion sârbesc şi care se deplasa pe ruta Izmail (Ucraina) - tranzit România-Serbia, cantitatea de 4.000 de litri de motorină într-un număr de 20 de butoaie metalice, potrivit comunicatului de presă emis de DIICOT. Poliţiştii au fost nevoiţi să utilizeze armamentul din dotare, pentru că indivizii nu s-au supus somaţiilor. Apoi, în cursul zilei de 3 octombrie, au fost puse în executare un număr de 21 de mandate de percheziţie atât la domiciliile inculpaţilor, cât şi la persoanele care cumpărau motorina provenită din contrabandă. Procurorii au stabilit că grupul şi-a început activitatea infracţională din luna mai anul trecut, pe raza judeţului Brăila, iar pe timpul tranzacţiilor ilegale digul de la Gropeni era închis cu o barieră şi cu lacăt, aceasta fiind una dintre măsurile pe care şi le luau inculpaţii pentru a nu fi prinşi în flagrant. Scopul principal era obţinerea unor importante foloase materiale prin preluarea de la navele care circulau pe fluviul Dunărea, introducerea în ţară în mod ilegal, transportul, depozitarea şi valorificarea unor importante cantităţi de carburanţi. Motorina era vândută către terţe persoane, majoritatea agricultori şi posesori de autovehicule sau TIR-uri, cu circa 4 lei per litru. Ulterior, banii erau împărţiţi între persoanele implicate. Au fost aduse la audieri 46 de persoane, dintre care 6 au fost reţinute pentru 24 de ore.

În urma anchetei de amploare, dosarul contrabandei cu motorină pe Dunăre a ajuns la 8 inculpaţi, toţi ajungând în spatele gratiilor, în arest preventiv. Ultimul arestat a fost Iulian Creţu, zis “Burtă”, cândva tovarăş bun cu Titi Sgîrcitu şi recidivist. În momentul flagrantului organizat de DIICOT, în noaptea de 2 spre 3 octombrie 2019, tânărul a reuşit să fugă. Astfel, deşi era emis mandat pe numele său, acesta nu a fost săltat de procurori odată cu ceilalţi şase inculpaţi, Puia Vasilică, Alexandru Tudorel, Fluturaş Ionel, Lefter Marius Cătălin, Dumbravă Ionuţ şi Vlad Sorin. Iniţial, cel de-al şaptelea inculpat, poliţistul de frontieră Andrei Angheluţă, a fost pus sub control judiciar, iar pe la finele lunii octombrie instanţa a schimbat măsura în arest preventiv.

La începutul lunii martie, Tribunalul Brăila a înlocuit măsura arestului preventiv faţă de cei 8 inculpaţi, respectiv Alexandru Tudorel, Andrei Angheluţă, Creţu Iulian, Dumbravă Dănuţ, Fluturaş Ionel, Lefter Marius, Puia Vasilică, Vlad Sorin, iar aceştia s-au mutat în arest la domiciliu. De asemenea, instanţa superioară, respectiv Curtea de Apel Galaţi, a decis să îi lase în arest la domiciliu pe cei 8 inculpaţi arestaţi preventiv în dosarul «Contrabandă cu motorină», fiind respinsă contestaţia formulată de procurorii DIICOT împotriva măsurii Tribunalului Brăila.

Mai departe, instanţa va decide soarta inculpaţilor din acest dosar.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro