• este vorba despre Ionuţ Lucian Pană, care a primit o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni închisoare, cu suspendare, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional, complicitate la şantaj şi spălare de bani • inculpatul are de efectuat şi muncă în folosul comunităţii, pentru o perioadă de 60 de zile • sentinţa poate fi atacată cu apel • dosarul de cămătărie, cu Titi Sgîrcitu cap de listă, este pe rolul Tribunalului Brăila
Prima condamnare în dosarul «Cămătarii - Reţeaua Sgîrcitu». Unul dintre inculpaţi şi-a recunoscut vinovăţia, după cum se arată pe site-ul Tribunalului Brăila, astfel că a primit o condamnare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii. Este vorba despre Ionuţ Lucian Pană, una dintre persoanele săltate de DIICOT, în noiembrie 2016, şi chiar arestată preventiv pentru câteva zile. Dosarul cu restul trupei de cămătari, în frunte cu Titi Sgîrcitu, este încă pe rolul instanţei, însă judecata nu poate începe pentru că au fost invocate unele excepţii în cauză.
Decizia privindu-l pe Ionuţ Lucian Pană s-a luat în cursul zilei de vineri, 16 iunie.
Astfel, judecătorii Tribunalului Brăila au admis “acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate cu inculpatul PANĂ IONUŢ LUCIAN cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la infracţiunea de şantaj, precum şi a infracţiunii de spălarea banilor (...)”. Instanţa l-a condamnat pe inculpatul Pană la pedeapsa principală de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat, la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de şantaj şi 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani. “Contopeşte pedepsele principale de mai sus aplicate inculpatului Pană Ionuţ Lucian, urmând ca acesta să execute pedeapsa principală cea mai grea de 2 ani închisoare, sporită cu 10 luni închisoare, astfel încât inculpatul să execute în final pedeapsa principală rezultantă de 2 ani şi 10 luni închisoare. (...) Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Stabileşte ca pe durata termenului de supraveghere inculpatul să respecte unele măsuri de supraveghere”.
Instanţa stabileşte ca, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul să presteze şi muncă în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Consiliului Local Municipal Brăila – Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală Brăila ori în cadrul Consiliului Local Municipal Brăila – Serviciul de Utilitate Publică Seroplant.
Din pedeapsa principală de 2 ani şi 10 luni închisoare aplicată inculpatului, se deduce durata reţinerii de la data de 25.10.2016 la data de 26.10.2016 şi a arestării preventive de la data de 05.11.2016 la data de 28.11.2016. “Obligă pe inculpat la plata sumei de 2.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”.
Percheziţii, arestări, eliberări şi trimiteri în judecată
În ziua de 25 octombrie 2016, procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie le-au făcut vizite neşteptate celor din familia Sgîrcitu, fiind vorba despre 9 percheziţii efectuate la Brăila. Potrivit procurorilor, la sfârşitul anului 2008, premergător comiterii infracţiunilor din dosarul “Ahmeya”, menite să prejudicieze Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, inculpaţii Sgîrcitu Titi, Croitoru Ion (unchiul soţiei inculpatului Sgîrcitu Titi - Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina) şi Croitoru Lenuţa (soţia inculpatului Croitoru Ion) – au conceput şi dezvoltat o “grupare criminală”, obiectivul primordial al acesteia fiind comiterea unor infracţiuni de violenţă împotriva persoanelor cărora în prealabil le fuseseră acordate împrumuturi băneşti cu dobândă. Scopul final al acestor împrumuturi era acela de a le deposeda pe persoanele împrumutate de bunurile imobile pe care le deţineau în proprietate.
La data de 26 octombrie 2016, Titi Sgîrcitu, fosta sa soţie, Liliana, dar şi alte rude ale familiei, au fost reţinute şi au ajuns la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare. Prima instanţă i-a trimis în arest, pentru o lună de zile, pe Sgîrcitu Titi, Croitoru Ion, Croitoru Lenuţa, Ştefan Liliana Valentina şi Pană Maria, în timp ce faţă de ceilalţi trei inculpaţi s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar. Ulterior, în urma apelului formulat de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, s-a dispus şi arestarea preventivă a celorlalţi inculpaţi, respectiv Pană Dumitrel, Pană Ionuţ Lucian şi Ştefan Claudiu Daniel. Oricum, la scurt timp, inculpaţii au scăpat de arest, Titi fiind acum în arest la domiciliu.
În luna aprilie, înainte de Paşti, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a grupării infracţionale conduse de interlopul Titi Sgîrcitu, alături de acesta fiind judecaţi în cauză şi fosta sa soţie, alături de alte cinci persoane. Mai întâi, judecătorii trebuie să ia o decizie cu privire la excepţiile invocate de inculpaţi şi abia apoi poate începe efectiv procesul pentru acuzaţiile de cămătărie.