• după vacanţa judecătorească, mai exact pe data de 22 septembrie, începe procesul cu acuzaţii de cămătărie şi şantaj, în care personaj principal este Titi Sgîrcitu • faţă de liderul grupării şi inculpatul Ion Croitoru, ajutorul său de nădejde, s-a menţinut arestul la domiciliu
Judecata în dosarul «Cămătarii - Reţeaua Sgîrcitu» începe efectiv în luna septembrie, pe data de 22 fiind stabilit primul termen, după cum se arată pe site-ul Tribunalului Brăila. Până acum, procesul în care sunt acuzaţii de cămătărie şi şantaj a tot fost amânat, asta pentru că în cauză s-au invocat excepţii de către inculpaţii care au sperat că scapă de judecată. Liderul grupării de cămătari, Titi Sgîrcitu, şi ajutorul său de nădejde, Ion Croitoru, rămân în arest la domiciliu, ceilalţi inculpaţi, printre care se numără şi fosta doamnă Sgîrcitu, fiind sub control judiciar. Zilele trecute, judecătorii au admis solicitarea inculpaţilor Pană Maria şi Pană Dumitrel de a părăsi teritoriul României, cu destinaţia Spania, în perioada 2-19 septembrie.
Reamintim că, la sfârşitul lunii octombrie 2016, grupul infracţional cu activitate de cămătărie şi şantaj, cu lider Titi Sgîrcitu, a fost destructurat de DIICOT, toată gaşca lui Sgîrcitu, adică rude care proveneau însă din familia fostei soţii, fiind săltaţi de acasă şi trimişi în spatele gratiilor. În ziua de 25 octombrie, procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie le-au făcut vizite neaşteptate celor din familia Sgîrcitu, fiind vorba despre 9 percheziţii efectuate la Brăila. Procurorii au stabilit că membrii grupării lăsau oamenii fără case, asta după ce aceştia făceau greşeala de a lua bani cu camătă de la inculpaţi, pe fondul unor probleme financiare.
La data de 14 aprilie, procurorii de la Structura Centrală a DIICOT au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Titi Sgîrcitu, Ion Croitoru, Lenuţa Croitoru, Liliana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu), Maria Pană, Dumitrel Pană şi Claudiu Daniel Ştefan. Infracţiunile de care sunt acuzaţi inculpaţii sunt cam multe şi destul de grave. Este vorba despre constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj, influenţarea declaraţiilor, înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.