Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Cămătarii».Inculpaţii Sgîrcitu şi Croitoru au scăpat de arestul la domiciliu

Tribunalul Brăila a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, faţă de Titi Sgîrcitu şi Ion Croitoru, judecaţi în dosarul de cămătărie • alţi doi inculpaţi au scăpat de controlul judiciar, însă fosta doamnă Sgîrcitu rămâne în continuare sub această măsură şi nu are voie să intre în legătură cu fostul soţ • decizia instanţei nu este definitivă

 

Noroc chior. Inculpaţii de frunte din dosarul “Cămătarii - Reţeaua Sgîrcitu”, adică Titi şi Croitoru, au reuşit să scape de arestul la domiciliu, cel puţin în primă instanţă. Decizia a fost luată de Tribunalul Brăila, la sfârşitul săptămânii trecute, însă poate fi atacată cu apel. La Curtea de Apel Galaţi se va da decizia finală. Până când soluţia nu este definitivă, cei doi inculpaţi judecaţi în dosarul de cămătărie nu prea pot pleca de acasă. Alţi doi inculpaţi din dosar au scăpat de controlul judiciar, însă fosta doamnă Sgîrcitu rămâne în continuare cu această măsură şi cu obligaţiile impuse. Titi tot nu are voie să intre în legătură cu aceasta. Soluţia dată de prima instanţă este următoarea: “Revocă măsura arestului la domiciliu şi ia măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii Sgîrcitu Titi şi Croitoru Ion. Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, fiecare dintre cei doi inculpaţi va respecta următoarele obligaţii: să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la secţia de poliţie conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat; să nu părăsească ţara decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată; să nu comunice, direct sau indirect, cu ceilalţi inculpaţi ori cu martorii din lucrări. Supravegherea inculpaţilor pe durata măsurii preventive va fi efectuată de către Birourile Supraveghere Judiciară din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila. Atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare, cu rea-credinţă, a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar va fi înlocuită cu o măsură preventivă mai gravă. Admite cererea inculpaţilor Pană Maria şi Pană Dumitrel de revocare a măsurii controlului judiciar. Menţine măsura controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Croitoru Lenuţa, Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina şi Ştefan Claudiu Daniel. Respinge cererea formulată de inculpatul Sgîrcitu Titi de a lua legătura cu inculpata Ştefan Liliana Valentina. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la comunicare”.

Dosarul în cauză este în curs de judecată pe rolul Tribunalului Brăila, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru luna noiembrie.

Grupul infracţional cu activitate de cămătărie şi şantaj, cu lider Titi Sgîrcitu, a fost destructurat de DIICOT, la sfârşitul lunii octombrie 2016. Din grupare făceau parte rude ale lui Titi, care proveneau însă din familia fostei soţii, toţi cei acuzaţi fiind săltaţi de acasă şi trimişi în spatele gratiilor. În ziua de 25 octombrie, procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au efectuat 9 percheziţii la Brăila, vizată fiind familia Sgîrcitu. La sfârşitul lunii ianuarie 2017, toţi inculpaţii acuzaţi de infracţiuni de cămătărie şi şantaj, în frunte cu liderul de grup Titi Sgîrcitu, au reuşit să scape, după trei luni, din spatele gratiilor. Titi şi Croitoru au fost trimişi în arest la domiciliu.

Procurorii au stabilit că membrii grupării lăsau oamenii fără case, asta după ce aceştia făceau greşeala de a lua bani cu camătă de la inculpaţi, pe fondul unor probleme financiare. La data de 14 aprilie, procurorii de la Structura Centrală a DIICOT au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Titi Sgîrcitu, Ion Croitoru, Lenuţa Croitoru, Liliana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu), Maria Pană, Dumitrel Pană şi Claudiu Daniel Ştefan. Inculpaţii sunt acuzaţi de infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj, influenţarea declaraţiilor, înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Unul dintre inculpaţi, respectiv Ionuţ Lucian Pană, şi-a recunoscut vinovăţia şi a primit o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni închisoare, cu suspendare, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional, complicitate la şantaj şi spălare de bani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro