Dosarul «Cămătarii». Inculpaţii Sgîrcitu şi Croitoru rămân tot în arest la domiciliu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Cămătarii». Inculpaţii Sgîrcitu şi Croitoru rămân tot în arest la domiciliu

după ce Tribunalul Brăila a înlocuit arestul la domiciliu cu măsura controlului judiciar, faţă de cei doi inculpaţi, în urma contestaţiei la instanţa superioară s-a dat totul peste cap • mai precis, Curtea de Apel Galaţi a admis solicitarea procurorilor DIICOT Brăila şi a menţinut arestul la domiciliu

 

Inculpaţii Titi Sgîrcitu şi Ion Croitoru, judecaţi în dosarul “Cămătarii”, nu s-au bucurat prea mult de decizia Tribunalului Brăila care îi scăpase de arestul la domiciliu. Procurorii DIICOT au formulat contestaţie împotriva măsurii primei instanţe, iar la Curtea de Apel Galaţi decizia a fost alta. S-a stabilit că este mai bine ca Sgîrcitu şi Croitoru să rămână în continuare arestaţi la domiciliu.

“Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Brăila. Desfiinţează, în parte, încheierea de şedinţă din data de 25.10.2017 pronunţată de Tribunalul Brăila, înlăturând dispoziţiile referitoare la revocarea măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpaţii Sgîrcitu Titi şi Croitoru Ion şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de aceştia. În rejudecare: menţine măsura preventivă a arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpaţii Sgîrcitu Titi şi Croitoru Ion, cu toate obligaţiile dispuse anterior, măsura fiind legală şi temeinică. Menţine celelalte dispoziţii din încheierea de şedinţă contestată. Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de inculpatul Sgîrcitu Titi împotriva aceleaşi încheieri de şedinţă. Obligă inculpatul – contestator Sgîrcitu Titi la plata sumei de 100 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare, către stat. Definitivă”, este soluţia CA Galaţi.

Dosarul în cauză este în curs de judecată pe rolul Tribunalului Brăila, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 21 noiembrie. În dosarul “Cămătarii”, două dintre părţile vătămate au formulat cerere de strămutare a cauzei la Curtea de Apel Galaţi, judecătorii urmând să ia o decizie în acest sens.

După cum v-am informat, grupul infracţional cu activitate de cămătărie şi şantaj, cu lider Titi Sgîrcitu, a fost destructurat de DIICOT, la sfârşitul lunii octombrie 2016, când au fost efectuate 9 percheziţii domiciliare. Din grupare făceau parte rudele lui Titi, care proveneau însă din familia fostei soţii. La sfârşitul lunii ianuarie 2017, toţi inculpaţii acuzaţi de infracţiuni de cămătărie şi şantaj, în frunte cu liderul de grup Titi Sgîrcitu, au reuşit să scape, după trei luni, din spatele gratiilor. Titi şi Croitoru au fost trimişi în arest la domiciliu.

Potrivit procurorilor DIICOT, membrii grupării îi împrumutau pe oameni cu bani, asta după ce aflau că au probleme financiare, însă apoi le luau casele. La data de 14 aprilie, procurorii de la Structura Centrală a DIICOT au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Titi Sgîrcitu, Ion Croitoru, Lenuţa Croitoru, Liliana Valentina Ştefan (fostă Sgîrcitu), Maria Pană, Dumitrel Pană şi Claudiu Daniel Ştefan. Inculpaţii sunt acuzaţi de infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj, influenţarea declaraţiilor, înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Unul dintre inculpaţi, respectiv Ionuţ Lucian Pană, şi-a recunoscut vinovăţia şi a primit o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni închisoare, cu suspendare. În cazul celorlalte persoane acuzate de cămătărie, drumul este destul de lung, judecătorii urmând să decidă dacă le trimit sau nu la închisoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro