* deținătorul câiniilor ucigași de la Albina, trimis în judecată de procurori, în dosarul ce are ca obiect “infracțiuni privind regimul de deținere al câinilor agresivi și periculoși”, a ajuns la Judecătoria Brăila * judecata a început pe 5 aprilie, după ce s-au respins excepțiile invocate în cauză, însă amânările au curs * recent, magistrații au încuviințat reaudierea mai multor martori, 14 la număr, fiind dispusă citarea primilor doi martori pentru următorul termen de judecată
Se fac reaudieri de martori în dosarul “Câinii ucigași de la Albina”. Deținătorul animalelor care au adus moartea a două persoane, în urmă cu opt ani, a fost trimis în judecată de procurori, iar dosarul ce are ca obiect “infracțiuni privind regimul de deținere al câinilor agresivi și periculoși” a ajuns la Judecătoria Brăila, încă din iulie anul trecut. Judecata a început abia pe 5 aprilie anul acesta, după ce s-au respins excepțiile invocate în cauză.
Recent, magistrații Judecătoriei Brăila au încuviințat reaudierea mai multor martori, 14 la număr, fiind dispusă citarea primilor doi martori. “Încuviințează reaudierea martorilor P.V., G. G., B. M., B. C. C., B. C., C. S., P. I., C. G., C. V., R. P., A. V., C. I., S. P. și C. P. Dispune citarea primilor doi martori pentru următorul termen de judecată”, este soluția pronunțată la sfârșitul lunii mai.
Oricum, judecata se reia în luna septembrie, acum fiind și vacanța judecătorească.
După cum v-am informat, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat în cazul atacului violent al câinilor agresivi din zona fermei de la Albina, produs în primăvara lui 2014. Au trecut mai mulți ani, timp în care au fost efectuate cercetări și s-au analizat probe ADN prelevate de la câini și de la cele două victime sfâșiate de animale. În urma anchetei de amploare, s-a stabilit că oamenii au fost uciși de câinii agresivi care umblau liberi în zona fermei din Albina, astfel că procurorii au dispus trimiterea în judecată a administratorului fermei.
În rechizitoriul de trimitere în judecată se arată că în cauză s-a dispus efectuarea unei expertize genetice judiciare de către Institutul Național de Medicină Legală (INML) Iași, obiectivele expertizei fiind determinarea profilului ADN de referință aparținând victimelor și determinarea profilelor ADN de referință ale celor 23 de exemplare canine găsite la ferma din afara localității Albina. Au fost recoltate inclusiv fire de păr din zona gâtului de la câinii fermei, astfel s-a probat că firele de păr identificate pe cadavre și obiectele de îmbrăcăminte ale victimelor proveneau de la câini (o parte sau toți) aparținând fermei din zona Albina.
Trupurile fără viață ale victimelor au fost găsite pe marginea drumului european 584, în afara localității Albina, unde era o fermă al cărei proprietar avea 23 de câini agresivi. Animalele erau folosite pentru pază, iar în 2014 ferma nu era împrejmuită complet, astfel că acești câini ieșeau în șosea și pe câmp, unde făceau legea și își apărau teritoriul.
Reamintim că, în seara de 20 aprilie 2014, Stan Iavaz, în vârstă de 52 de ani, din orașul Însurăței, a fost atacat și devorat de o haită de câini, lângă Drumul European 584, la ieșirea din satul Albina, comuna Tichilești, vizavi de locul unde, pe 9 martie același an, fusese descoperit cadavrul mutilat al brăilencei Petria Crețu, în vârstă de 55 de ani. Inițial, anchetatorii au crezut că femeia fusese ucisă cu bestialitate și aruncată pe câmp de un individ rămas neidentificat.
Cadavrul desfigurat al lui Stan Iavaz a fost descoperit după mai bine de 24 de ore de la moarte, anchetatorii fiind convinși că acesta a fost atacat și ucis de aceleași animale care au devorat-o și pe femeia de 55 de ani, în luna martie.
Pe câmp, în zona unde câinii aveau posibilitatea să iasă liberi, au fost identificate cadavre de porcine mâncate parțial, locul fiind însângerat, după cum arată procurorii. Cercetările efectuate și declarațiile martorilor au reliefat agresivitatea câinilor, care, fără a fi provocați, atacau inclusiv animale sălbatice, precum și persoane care treceau prin zonă, chiar și cu căruțele.