Dosarul «Belina» i-a amuţit pe parlamentarii brăileni | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Belina» i-a amuţit pe parlamentarii brăileni

• faptul că doi membri din Guvernul Mihai Tudose sunt cercetaţi de procurorii DNA nu pare să fie un subiect de interes pentru deputaţii şi senatorii brăileni • fie că s-au eschivat sau nu au răspuns la telefon, cu excepţia senatorului PSD Ion Rotaru şi a deputaţilor PNL Vasile Varga şi Antoneta Ioniţă, niciun parlamentar brăilean nu a făcut, ieri, comentarii privind refuzul vicepremierului Sevil Shhaideh şi a ministrului delegat la Fonduri Europene Rovana Plumb de a demisiona în urma scandalului “Belina”

 

Scandalul de la nivel naţional privind dosarul “Belina”, în care sunt implicaţi doi membri ai Cabinetului Mihai Tudose, le-a cam “înnodat” limba parlamentarilor brăileni. Mai exact, este vorba despre acuzaţiile de abuz în serviciu pe care procurorii DNA le aduc actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh şi ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, pentru   modul în care au acţionat în anul 2013, pe vremea când activau în Guvernul Victor Ponta, când au făcut procedurile pentru a trece părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţa de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate în albia minoră a Dunării), ilegal, din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean de acolo, pentru ca la doar câteva zile, acestea să fie închiriate, tot ilegal, unei firme private (SC Tel Drum).

Contactaţi de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” pentru a obţine un punct de vedere despre acest caz, dar şi în legătură cu faptul că cei doi miniştri au refuzat să îşi dea demisia, având susţinerea clară a PSD în acest demers, puţini parlamentari de Brăila au răspuns la telefon sau au îndrăznit să facă vreun comentariu.

Mai exact, senatorul PSD Ion Rotaru şi deputaţii PNL Vasile Varga şi Antoneta Ioniţă sunt singurii care au ieşit la rampă cu o declaraţie pe această temă.

 

Rotaru consideră că acuzaţiile la adresa politicienilor au “degenerat”

Senatorul PSD Ion Rotaru nu a dorit să facă prea multe comentarii în legătură cu dosarul “Belina” însă a ţinut să atragă atenţia că din punctul său de vedere deja “persecuţia” politicienilor a atins cote maxime în România. Potrivit acestuia, nu este normal să se ceară o demisie în contextul în care se discută despre acuzaţii nedovedite deocamdată.

“Eu am doar o singură observaţie. Pentru orice persoană care este acuzată sau suspicionată că a săvârşit o infracţiune, trebuie să se dovedească faptul că lucrurile stau aşa. Pentru că a degenerat foarte mult şi s-a ajuns în zona de suspiciune rezonabilă cu orice. Acolo Justiţia trebuie să îşi facă datoria şi să ia o decizie. Eu nu pot să fac alt comentariu, având în vedere că nici nu m-am aplecat foarte mult asupra acestei probleme şi nu ştiu care sunt detaliile. Nu aş vrea să mă duc în altă zonă pentru că nu am informaţii. Vom vedea cum evoluează lucrurile. Am văzut că se fac tot felul de speculaţii. Nu ştiu. Nu am la momentul ăsta o concluzie sau o părere prin care să dau eu verdicte. Şi oricum nu sunt eu cel mai în măsură să dau astfel de verdicte”, a declarat Rotaru.

De precizat că şi deputatul social-democrat Nicu Niţă a răspuns, ieri, la telefon, însă în momentul în care a aflat subiectul ne-a informat că se află în plen şi că o să revină cu un telefon, lucru care nu s-a mai întâmplat până la închiderea ediţiei print. Deputatul PSD Emilia Meiroşu şi senatorul ALDE Mihai Ruse, nu au răspuns la telefon, în ciuda încercărilor repetate ale redactorilor “Obiectiv - Vocea Brăilei” de a-i contacta.

 

Liberalii spun stop clientelei politice a PSD şi solicită demisia celor doi miniştri

De cealaltă parte, deputatul PNL Vasile Varga s-a arătat total deranjat de acest episod şi susţine că astfel de tehnici ale PSD-iştilor în care se folosesc de promisiuni atractive doar pentru a-şi promova ulterior firmele de casă se pot repeta şi în viitor, lucru pe care îl consideră inacceptabil.

Din punctul meu de vedere suntem în faţa unui precedent foarte periculos pentru România şi pentru români, când, printr-un act normativ, Guvernul ţării noastre promite creşterea locurilor de muncă, sporirea numărului de turişti în zona albiei minore dunărene, prin realizarea pe insula Belina şi pe braţul Pavel a unei infrastructuri turistice şi de agrement, pentru crearea unor condiţii facile în sprijinul tinerilor pentru petrecerea timpului liber, desfăşurarea de competiţii sportive, realizarea unor spaţii pentru desfăşurarea de evenimente culturale, sportive şi educative, dar în realitate locul ajunge la firmele private apropiate liderului PSD. Ca jurist şi membru al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor nu pot să nu observ că, prin modalitatea normativă aleasă pentru realizarea transferului de proprietate, Guvernul PSD a încălcat prevederi din mai multe acte normative precum: Constituţiei României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale “Apele Române”, Legea 115/1999 a responsabilităţii ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă”, a declarat Varga.

De asemenea, acesta a ţinut să atragă atenţia că la momentul respectiv s-a cauzat un prejudiciu statului român, dar a avut loc şi o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime ale Administraţiei Naţionale “Apele Române” prin lipsirea de dreptul de administrare asupra celor două bunuri.

„Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege. Totodată, au fost efectuate notări în cărţile funciare ale celor două imobile (insula Belina şi braţul Pavel) cu încălcarea dispoziţiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere şi pentru a facilita adoptarea hotărârii de guvern. Astfel de abordări, în care proprietatea publică a statului este trecută netransparent în administrarea unor apropiaţi politici ar trebui să nu mai existe în România, iar guvernanţii, indiferent de culoarea politică ar trebui să înţeleagă că interesul naţional şi bunăstarea cetăţenilor sunt mai presus de interesul de grup sau cel politic”, a mai adăugat sursa citată.

Colega acestuia din Camera Deputaţilor, Antoneta Ioniţă susţine că social-democraţii şi-au făcut un obicei din a realiza adevărate ziduri în jurul celor vizaţi de anchetele procurorilor. Aceasta a afirmat că parlamentarii liberali vor aproba solicitările DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale.

„Menţinerea celor doi miniştri în funcţie, Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, afectează grav imaginea publică a României. Noi ca grup parlamentar am luat decizia de a vota «pentru» încuviinţarea urmăririi penale a celor două, precum şi a domnului ministru Viorel Ilie. De ce se impune demisia celor două? Responsabilitatea faţă de demnitatea publică pe care o deţin. E necesar să nu se compromită credibilitatea unei instituţii fundamentale pentru statul român. Prin acesta, cei din coaliţia de guvernare au dovedit încă o dată că sunt dispuşi să sacrifice orice interes strategic al ţării şi încă o dată, că nu sunt preocupaţi de o guvernare eficientă şi corectă”, a declarat Ioniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro