Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Ahmeya» va fi retrimis la DIICOT

o decizie surprinzătoare a fost luată de judecătorii brăileni, zilele trecute, în ceea ce priveşte măsurile şi excepţiile dispuse în cauza ce are ca obiect afacerea reţetelor false • s-a dispus restituirea dosarului la procuror pentru completarea actului de sesizare, asta după ce s-au constatat neregularităţi din perspectiva stabilirii cheltuielilor de judecată • în aceste condiţii, procesul nu poate începe, chiar dacă a trecut un an de la trimiterea în judecată

 

Punct şi de la capăt în dosarul «Ahmeya». Acesta a fost retrimis la procurorii DIICOT, pentru că instanţa brăileană a constatat unele neregularităţi.

În urmă cu două zile, Tribunalul Brăila s-a pronunţat în ceea ce priveşte măsurile şi excepţiile dispuse de judecătorul de cameră preliminară. Decizia a fost una surprinzătoare, asta în condiţiile în care se aştepta efectiv începerea judecăţii în mega-dosarul reţetelor false pentru medicamente oncologice. A trecut, totuşi, un an de zile de când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus trimiterea în judecată faţă de inculpaţi, printre aceştia fiind fosta soţie a interlopului Titi Sgîrcitu, deţinătoarea farmaciei “Ahmeya”. Acum însă, totul s-a oprit, şi nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru.

Restituire la procuror pentru completarea actului de sesizare. Admite în parte cererile formulate de apărătorii inculpaţilor Creţu Paul şi Vasile Daniela de constatare a neregularităţii rechizitoriului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –DIICOT.  Constată neregularitatea rechizitoriului din perspectiva stabilirii cheltuielilor de judecată datorate de fiecare dintre inculpaţii : Ştefan Liliana Valentina, Creţu Paul, Vasile Daniela, SC Ahmeya PHARM SRL, Vasile Sorica şi Serghiev Iolanda Ionica pentru faza de urmărire penală. Dispune comunicarea prezentei încheieri către DIICOT - structura centrală, în vederea remedierii neregularităţii constatate în actul de sesizare, procurorul urmând a comunica judecătorului, în termen de 5 zile de la comunicare, dacă menţine dispoziţia de trimitere în  judecată ori solicită restituirea cauzei. Respinge ca neîntemeiate restul cererilor formulate de apărătorii inculpaţilor, referitoare la aspecte cu privire la legalitatea actului de sesizare, a probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Cu drept de contestaţie”, este soluţia dată de Tribunalul Brăila, în data de 16 martie.

 

Un an de la trimiterea în judecată

Anul trecut, la jumătatea lunii martie, DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism)  - Structura Centrală a dispus trimiterea în judecată a unor inculpaţi din dosarul “Ahmeya”, respectiv Liliana Valentina Ştefan - fostă Sgîrcitu, SC Ahmeya Pharm SRL, medicii de familie Paul Creţu şi Sorica Vasile, Daniela Vasile şi contabila “Ahmeya”, Iolanda Ionica Serghiev. Aceştia sunt acuzaţi de anchetatori că, alături de alţi medici specialişti şi foşti angajaţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, au reuşit să deconteze reţete fictive, prejudiciul cauzat CJAS fiind în sumă de 7.057.613 lei. Potrivit procurorilor, a fost înregistrată în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice - o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă. Documentele fictive atestau, în mod nereal, că SC Ahmeya Pharm SRL ar fi achiziţionat medicamentele oncologice sau alte medicamente foarte scumpe - produse care au fost introduse doar scriptic în gestiunea societăţii.

Inculpaţii cercetaţi în dosarul «Ahmeya» sunt puşi sub control judiciar, asta cu excepţia contabilei Iolanda Ionica Serghiev, care a făcut greşeala de a încălca măsura controlului judiciar. Înainte de sărbătorile de iarnă, aceasta a ajuns în Arestul IPJ şi se tot chinuie să scape. A primit o veste bună, pe data de 7 martie, aceea că se mută în arest la domiciliu, însă procurorii au contestat decizia primei instanţe şi, la Curtea de Apel Galaţi, s-a menţinut măsura arestului preventiv, decizia fiind luată pe 13 martie. În ceea ce o priveşte pe Liliana Sgîrcitu, aceasta a primit o primă condamnare în dosar, de 1 an şi 4 luni închisoare, cu suspendare, pentru că a dat mită directoarei Mihaela Udrea, de la Ministerul Sănătăţii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro