• în urmă cu două zile, Tribunalul Brăila a respins cererile inculpaţilor de revocare a măsurilor preventive luate faţă de aceştia • instanţa a menţinut controlul judiciar faţă de Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina, Creţu Paul şi Vasile Sorica • inculpata Serghiev Iolanda Ionica, contabila de la Ahmeya, rămâne în continuare în arest la domiciliu
Inculpaţii din dosarul «Ahmeya» nu scapă de măsurile preventive. Fosta doamnă Sîrcitu rămâne în continuare sub control judiciar, alături de alţi doi inculpaţi, în timp ce contabila Serghiev stă în arest la domiciliu. Inculpaţii au tot încercat să scape de măsurile preventive impuse, însă judecătorii le-au încurcat planurile. Cel mai mult a avut se pare de suferit contabila Serghiev, dar asta din vina ei, întrucât a ieşit din ţară deşi nu avea voie. Acum, e obligată să stea în arest la domiciliu.
“Respinge cererea inculpatului Creţu Paul de revocare a măsurii controlului judiciar. Respinge cererea inculpatei Serghiev Iolanda Ionica de înlocuire a măsurii preventive a arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar. Menţine măsura controlului judiciar a inculpaţilor: Ştefan (fosta Sgîrcitu) Liliana Valentina, Creţu Paul şi Vasile Sorica. Impune inculpaţilor respectarea următoarelor obligaţii, pe durata măsurii: să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; să informeze de îndată instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila – Biroul Supraveghere Judiciară, conform programului de supraveghere. Impune inculpaţilor obligaţia de a nu depăşi limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată şi să nu se apropie de ceilalţi inculpaţii şi de martorii cauzei. Atrage atenţia inculpaţilor Ştefan (fosta Sgîrcitu) Liliana Valentina, Creţu Paul şi Vasile Sorica că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Constată legalitatea şi temeinicia măsurii arestului la domiciliu a inculpatei Serghiev Iolanda Ionica şi o menţine. Cu drept de contestaţie în termen de 48 ore de la pronunţare”, este soluţia dată de Tribunalul Brăila, pe 7 august.
În plus, instanţa a menţinut măsura suspendării procedurii de dizolvare sau lichidare şi interzicerea desfăşurării activităţilor de natura celor cu ocazia cărora au fost săvârşite infracţiunile, anume comercializarea de medicamente în baza unor prescripţii medicale gratuite sau compensate, luate faţă de persoana juridică SC Ahmeya Pharm SRL, prin administrator judiciar.
Dosarul “Ahmeya” a ajuns pe rolul instanţei, la mai bine de un an de la trimiterea în judecată a inculpaţilor, asta pentru că au tot fost invocate excepţii, primul termen fiind stabilit pentru luna iunie 2017. După două amânări, noul termen de judecată s-a stabilit în septembrie, asta pentru că este vacanţă judecătorească.
DIICOT - Structura Centrală a dispus trimiterea în judecată a şase inculpaţi în acest dosar complex. Inculpaţii sunt acuzaţi de către anchetatori că, alături de alţi medici specialişti şi foşti angajaţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, au reuşit să deconteze reţete fictive, prejudiciul cauzat CJAS fiind în sumă de 7.057.613 lei. Potrivit procurorilor, a fost înregistrată în contabilitate achiziţia de medicamente oncologice - o parte achiziţionate chiar de la finalul anului 2010 (decontate în cadrul Programelor Naţionale de Sănătate), fie de la persoane fizice, fie de la firme cu comportament tip fantomă.