Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Şpagă pentru pensia de boală», pe masa judecătorilor brăileni

Procurorii anticorupţie au dispus, ieri dimineaţă, trimiterea în judecată sub control judiciar a medicilor brăileni care-şi dădeau avizul pentru acordarea pensiilor de boală. Vorbim de dr. Ana Boală - şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ din cadrul aceluiaşi serviciu, aflat în subordinea Casei de Pensii Brăila. Toate trei sunt acuzate de anchetatori că au luat mită în formă continuată de la pacienţi, ba chiar au fost prinse în flagrant primind bani de la pacienţi în ziua în care mascaţii au descins în birourile lor, mai exact pe 16 iunie 2015.
Procurorii au stabilit că în perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, Ana Boală, a acordat grade de handicap, în schimbul unor sume de bani, persoanelor care nu se încadrau în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obţină pensii de handicap. Pentru a face acest lucru, dr. Boală a primit ajutor atât din partea altor cadre medicale, cât şi din partea altor persoane, aşa cum se arată în rechizitoriu. Concret, în perioada 27 aprilie - 16 iunie, dr. Ana Boală a primit de la un număr de 69 de pacienţi pe care i-a consultat diferite sume de bani cuprinse între 50 şi 500 lei. Per total, suma s-a ridicat la 3.885 lei, pe lângă micile "atenţii" care au constat în produse alimentare şi nealimentare. "Banii şi produsele au fost primite în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale ale pacienţilor, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, astfel încât aceştia să beneficieze de pensie de invaliditate ori pentru revizuire medicală sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile", se precizează în comunicatul de presă emis de DNA.
În ceea ce o priveşte pe dr. Rodica Ţone, anchetatorii au stabilit că în aceeaşi perioadă, aceasta a primit bani de la 68 de pacienţi pe care i-a consultat, în acelaşi scop ca şi dr. Boală. Ţone s-a mulţumit chiar şi cu 10 lei primiţi de la un pacient, aşa cum se arată în documentul remis presei, iar per total a primit suma de 4.810 lei plus 100 euro, produse alimentare şi nealimentare.
În ziua percheziţiilor, asupra dr. Cristinel Andreicuţ a fost găsită suma de 1.250 lei, primită de la 8 pacienţi examinaţi înainte de vizita procurorilor în cabinetul său. Atât dr. Ana Boală, cât şi dr. Andreicuţ luau bani de la pacienţi, cu procurorii la uşă, bineînţeles, fără ca "halatele albe" să ştie acest aspect, "împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante", potrivit DNA.
Cum primeau banii de la pacienţi? Fie direct, fie aceştia strecurau bancnotele printre înscrisurile aflate în dosarele medicale.

Sechestru pe bani şi aur

Procurorii au pus sechestru atât pe banii găsiţi asupra celor trei medici în ziua descinderii, cât şi pe bunurile identificate în urma percheziţiilor domiciliare. Spre exemplu, acasă la inculpata Ana Boală, anchetatorii au găsit sumele de 215.700 lei şi 400 euro, bani aflaţi sub sechestru în prezent. De la domiciliul inculpatei Rodica Ţone s-a ridicat multă valută: 33.172 lei, 880 dolari americani, 350 lire sterline şi 9.400 euro, pe care s-a instituit, de asemenea, sechestru. "Cireaşa de pe tort" în cazul dr. Ţone: a fost dispusă instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unui număr de 228 piese din aur, cu greutatea totală de 1,125 kg, ce-i aparţin inculpatei.
În cazul dr. Cristinel Andreicuţ, s-a pus sechestru pe sumele de 57.850 lei, 300 euro şi 200 dolari americani.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro