Dosarul «Şpagă pentru pensia de boală». Medicii rămân sub control judiciar | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Şpagă pentru pensia de boală». Medicii rămân sub control judiciar

Medicii Ana Boală, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, de la Serviciul de Expertiză Medicală, rămân în continuare sub măsuri preventive. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie le-au pregătit încă două luni de control judiciar. În acest caz, ancheta este în curs şi nu s-a dispus încă trimiterea în judecată. "Faţă de persoanele la care faceţi referire, procurorii anticorupţie au dispus prelungirea duratei măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din data de 11.03.2016 până la 09.05.2016, inclusiv", a transmis Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în urma solicitării redactorilor "Obiectiv - Vocea Brăilei". 

Descinderile cu mascaţi, care au dat peste cap activitatea Serviciului de Expertiză Medicală, au avut loc în ziua de 16 iunie, când procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat percheziţii în 10 locaţii situate în municipiul Brăila. Percheziţiile au avut loc la Serviciul de Expertiză Medicală, aflat în subordinea Casei Judeţene de Pensii Brăila, dar şi acasă la doctoriţa Ana Boală, şeful Serviciului Expertiză, precum şi la ceilalţi medici şi asistente de la Expertiza Medicală. Chiar în ziua când s-au efectuat descinderile la sediul Serviciului de Expertiză Medicală, inculpata Cristinel Andreicuţ ar fi primit peste 1.250 lei, de la opt pacienţi examinaţi. Şeful serviciului, dr. Ana Boală, ar fi primit, la rândul său, suma de 500 lei de la un pacient. Potrivit procurorilor, dr. Ţone a primit şi ea mită de la pacienţi, în ziua descinderilor.
Concret, în perioada 27 aprilie - 16 iunie 2015, inculpata Ana Boală a primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la 73 de pacienţi pe care i-a consultat, în vederea evaluării capacităţii de muncă, diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare şi nealimentare. În aceeaşi perioadă, inculpata Ţone Rodica a primit de la 72 de pacienţi, pe care i-a consultat, diferite sume de bani, produse alimentare şi nealimentare. În urma percheziţiilor, procurorii DNA au găsit în locuinţele celor trei doctoriţe din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală 5 milioane lei noi (50 miliarde lei vechi) şi jumătate de kilogram de aur, greu de justificat.

Instanţa a hotărât că medicii pot munci

După câteva luni, două dintre cadrele medicale cercetate în dosarul "Şpagă pentru pensia de boală", au revenit la muncă, însă într-o altă locaţie. După cum v-am informat, de la jumătatea lunii decembrie 2015, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, prinse în timp ce percepeau şpagă de la pacienţi pentru pensiile de boală, şi-au reluat activitatea, în baza unei sentinţe a Tribunalului Galaţi. Asta în condiţiile în care, în urma descinderii procurorilor DNA, trei din cele patru doctoriţe au fost arestate, iar la serviciu au mai rămas doar dr. Anghelescu şi două asistente. După ce au fost puse sub control judiciar, inculpatelor li s-a impus interdicţia de a se apropia şi de a comunica cu martorii din dosar, precum şi ele între ele. Casa Judeţeană de Pensii a fost obligată să emită decizii de suspendare împotriva celor trei doctoriţe, respectiv Andreicuţ, Boală şi Ţone.
Două dintre ele însă au contestat în instanţă atât măsura controlului judiciar, cât şi faptul că au fost date afară de la Serviciul de Expertiză Medicală. Iar instanţa a hotărât că acestea pot munci, atât timp cât nu intră în contact cu martorii sau una cu cealaltă, astfel că li s-a pus la dispoziţie o încăpere situată la parterul clădirii în care funcţionează şi CJP.
Dr. Ana Boală nu a acţionat în instanţă suspendarea raporturilor de muncă.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro