Medicii cercetaţi în dosarul "Şpagă pentru pensia de boală" nu au scăpat de controlul judiciar. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au prelungit măsura controlului judiciar pentru dr. Ana Boală, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ de la Serviciul de Expertiză Medicală Brăila. S-a făcut prelungirea pentru încă 60 de zile, începând din 12 noiembrie 2015, când expirase măsura, până pe 13 ianuarie 2016, după cum ne-au transmis reprezentanţii Biroului Relaţii Publice al DNA.
La jumătatea lunii iulie, Curtea de Apel Galaţi a admis contestaţia formulată de inculpatele acuzate de luare de mită şi au înlocuit arestul preventiv cu controlul judiciar. Măsura dispusă de instanţă a expirat pe 14 septembrie, iar procurorii au prelungit-o până pe 12 noiembrie. Acum s-a prelungit din nou, mai ales că, în cauză, încă nu s-a dispus trimiterea în judecată. Pe durata controlului judiciar medicii au anumite obligaţii pe care trebuie să le respecte pentru a nu risca să ajungă în spatele gratiilor.
Reamintim că descinderile cu mascaţi, care au dat peste cap activitatea Serviciului de Expertiză Medicală, au avut loc în ziua de 16 iunie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au efectuat percheziţii în 10 locaţii situate în municipiul Brăila. Percheziţiile au fost efectuate la Serviciul de Expertiză Medicală, aflat în subordinea Casei Judeţene de Pensii Brăila, dar şi acasă la dr. Ana Boală, şeful Serviciului Expertiză, precum şi la ceilalţi medici şi asistente de la Expertiza Medicală. Chiar în ziua când s-au efectuat descinderile la sediul Serviciului de Expertiză Medicală, inculpata Cristinel Andreicuţ ar fi primit peste 1.250 lei, de la opt pacienţi examinaţi. Şeful serviciului, dr. Ana Boală, ar fi primit, la rândul său, suma de 500 lei de la un pacient. Potrivit procurorilor, dr. Ţone ar fi primit de asemenea mită de la pacienţi, în ziua descinderilor. "În perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, inculpata Boală Ana, medic specialist de medicina muncii, având ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar şi al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 şi 500 lei de pacient), persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată obţine pensii de handicap", se arăta în comunicatul emis de DNA.
Concret, în perioada 27 aprilie - 16 iunie 2015, inculpata Ana Boală a primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la 73 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă, diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare şi nealimentare. În aceeaşi perioadă, inculpata Ţone Rodica a primit de la 72 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă, diferite sume de bani, produse alimentare şi nealimentare.
În urma percheziţiilor, procurorii DNA au găsit în locuinţele celor trei medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală 5 milioane lei noi (50 miliarde lei vechi) şi jumătate de kilogram de aur, greu de justificat. "Hârtii ce conţineau diferite calcule" au fost ridicate, de asemenea, ca probe.