Dosarele „uitate" cu anii în sertarele DNA, scoase la lumină | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Dosarele „uitate" cu anii în sertarele DNA, scoase la lumină

Dosarul retrocedării pădurilor din Bacău, în care sunt judecaţi Paltin Sturdza, parlamentarii Victor Hrebenciuc, Ioan Adam şi Tudor Chiuariu, este unul dintre cele ţinute la sertar în mandatul fostului şef al DNA, relatează Europa FM, citând un răspuns al direcţiei, transmite news.ro.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat în cadrul unui interviu acordat Adevărul Live că mai multe dosare în care ANRP a retrocedat terenuri de sute de milioane de euro nu au fost investigate ani la rând.

17 persoane judecate

DNA precizează pentru Europa FM că un astfel de dosar este cel privind retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău, în care au fost trimise în judecată 17 persoane în ianuarie 2015, printre care beneficiarul Paltin Sturdza, parlamentarii Victor Hrebenciuc, Ioan Adam şi Tudor Chiuariu, judecătorul Ordog Lorand Andras de la Tribunalul Covasna, care a decis retrocedarea, precum şi directorul Romsilva Adam Crăciunescu,
Plângerea venise în septembrie 2010 de la Direcţia Silvică Bacău, iar SRI adusese la dosar interceptări, dar dosarul a fost închis de DNA Braşov, în 2011.
Ancheta a fost reluată în 2014, când Serviciul Teritorial Braşov a fost evaluat, după schimbarea procurorului şef, iar procurorii au decis redeschiderea lui.
După un an de cercetări, DNA i-a trimis în judecată pe cei 17 inculpaţi. În plus, odată cu redeschiderea acestui dosar, au intrat în vizorul DNA şi alte retrocedări.

Cum s-a ajuns la „numele grele"

Aşa s-a ajuns la Remus Truică, fostul şef de cabinet a lui Adrian Năstase şi la cei patru milionari israelieni, care recent, au primit mandate de arestare în lipsă în dosarul retrocedării Fermei Băneasa către Paul Lambrino şi a unei păduri din Snagov. Este vorba despre Tal Silberstein, al cărui nume a apărut adeseori în campaniii electorale, Shimon Shevez, Benjamin „Benny" Steinmetz, Moshe Agavi.
Toţi au constituit un grup infracţional, susţine DNA, care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul Lambrino, prin oferirea de bani sau bunuri funcţionarilor publici din cadrul instituţiilor de stat care deţineau proprietăţile.
Europa FM i-a solicitat un punct de vedere cu privire la acesta dosare şi fostului procuror şef al DNA, Daniel Morar, dar nu a primit deocamdată un răspuns.
Procurorul şef al DNA a declarat, miercuri, la Adevărul Live, despre dosarele privind retrocedările ANRP, că „erau în DNA în momentul în care a preluat conducerea instituţiei".

Şpăgi enorme

„A fost un caz cu un vicepreşedinte al ANRP, dacă nu mă înşel Baciu, care a fost instrumentat de către DNA. Cu această ocazie, au fost ridicate mai multe dosare de retrocedare şi care se găseau la DNA. Aş putea să vă spun că nu a umblat nimeni în acele dosare timp de foarte mulţi ani", a precizat Codruţa Kovesi.
Procurorul şef al DNA a mai spus că „se vehiculau sume enorme" în aceste dosare.
„Am văzut că pentru anumite retocedări s-au oferit milioane de euro cu tilu de mită, multe proprietăţi au fost supraevaluate, iar statul a pierdut foarte mulţi bani. Dacă analizăm tipologiile din aceste dosare, observăm că intermediarii între proprietarii care aveau de răscumpărat proprietăţile şi ANRP este o listă de top 10, aceleaşi persoane. De altfel şi membrii Comisiei ANRP sunt în mare cam aceeaşi. Noi în toate aceste dosare am dispus măsuri asiguratorii pentru a încerca să recuperăm aceste prejudicii. Mai avem în prezent de verificat peste 200 de dosare de retrocedări", a explicat Kovesi.
Ea a mai afirmat că aceste fapte au fost comise după înfiinţarea ANRP şi până în anul 2011-2012.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, la Digi 24, că declaraţia Laurei Codruţa Kovesi referitoare la dosarele privind restituirile ANRP pe care le-a găsit când a preluat mandatul şi care nu fuseseră cercetate este una extrem de gravă şi că aşteaptă detalii, în calitate de lider de partid, de la şefa DNA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro