* zilele acestea, la nivel național, se derulează Concursul Catehetic "Biserica - familia românilor de pretutindeni", la care participă și brăileni * copiii din Perișoru le-au oferit daruri mamelor în vârstă, rămase singure, iar micuții de clasa I, din Ianca, le-au transmis mesaje de suflet românilor din Diaspora * astfel de activități au fost inițiate și în Parohiile Radu Vodă și Movila Miresii
Declararea anului 2021 drept "Anul omagial al românilor din afara României", de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a declanșat adevărate valuri de simpatie și comuniune cu frații din afara granițelor țării, dat fiind faptul că există mulți brăileni care au rude sau prieteni la muncă în străinătate.
Anul acesta, Patriarhia Română derulează un amplu proiect intitulat "Biserica - familia românilor de pretutindeni" menit a-i apropia pe românii de aici cu cei de peste hotare, sub acoperământul protector al Bisericii. Este vorba de un concurs național catehetic la care participă, bineînțeles, și parohiile brăilene, proiect menit a crea punți de legătură duhovnicească între noi, cei rămași aici, și cei plecați "afară".
Pe 7 martie, copiii parohiei "Sfinții Arhangheli" din localitatea Perișoru, județul Brăila, au interpretat priceasna "Preamilostivă Maică", la Sfânta Liturghie, ca o mângâiere pentru bătrânele din sat ai căror fii sunt plecați în bejenie. "În inima mamei este multă iubire, dar și suferință, atunci când copiii îi pleacă, iar casa-i rămâne pustie. Copiii noștri au cântat pentru a le mângâia inimile mamelor bătrâne și singure din parohia noastră, dar și pentru mamele lor și mamele care au plecat în străinătate și nu mai pot fi alături de copii", a precizat părintele paroh al bisricii de la Perișoru.
Concomitent, grupul catehetic de la Perișoru a confecționat brățări pe care le-au oferit în dar mamelor din comunitate, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, când s-au făcut milostenii în parohiile din toată Arhiepiscopia Dunării de Jos. Pe 11 martie, surorile Denisa (15 ani) și Miruna Chiru (9 ani) au realizat desene cu România, iar Alexandra Văcaru (11 ani) a creat un desen cu un mesaj de suflet, adresat celor plecați din țară: "Români, vă așteptăm acasă!". Denisa Dumitrașcu a realizat un desen în care a prezentat legătura românilor din Diaspora cu țara - prin intermediul Bisericii străbune - la fel Maria Hodor (11 ani) și Corina Corciu (15 ani), din aceeași parohie brăileană.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, o altă parohie brăileană a desfășurat, zilele acestea, activități în cadrul Concursului Național Catehetic "Biserica - familia românilor de pretutindeni". Este vorba de Parohia Ianca I din cadrul Protopopiatului Făurei. "Una dintre activitățile derulate în cadrul concursului a fost organizarea unei lecții catehetice în parteneriat cu doamna învățătoare Violeta Ion, din cadrul Liceului Teoretic "Constantin Angelescu", din Ianca, având ca temă "România este patria mea". Astfel, elevii clasei I au putut cunoaște ce înseamnă iubirea față de valorile naționale și au transmis un mesaj de solidaritate față de românii din Diaspora", se relatează pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Astfel de activități s-au desfășurat și în Parohiile Radu Vodă și Movila Miresii, județul Brăila.