intinde una dintre cele mai pitoresti regiuni ale nordului
Statelor Unite: Door County. Parte a statului Wisconsin, faimos pentru produsele lactate si marile lacuri, Door County este una
dintre zonele a caror autenticitate este data de colonistii mai noi si mai vechi. In cazul de fata, cei care s-au asezat aici dupa
lunga calatorie peste ocean au fost scandinavii: suedezi, norvegieni, danezi, dar si belgieni. Impartita acum in citeva asezari cu nume incintatoare, precum Egg Harbor, Ephraim sau Sister Bay, peninsula in care se afla Door County este situata pe coltul nord-vestic al Lacului Michigan (lac numai cu numele, desigur, pentru ca in ceea ce priveste suprafata este cu mult mai mare decit cele mai
multe dintre marile europene). Savoarea locului e data de magazinele imprastiate pe peste tot in care gasesti numai produse locale, fie ele culinare, fie de arta sau mestesuguri si in care poti cumpara de la celebrii caluti de lemn Dalarna - la origine element popular de decoratie interioara, astazi unul dintre cele mai populare suveniruri suedeze si pulovarele norvegiene facute de mina, pina la gemurile de lingonberry (un fel de agrisa) si la siropul de artar care se produce si aici.
Scriu aceste rinduri dintr-un han plasat minunat in centrul istoric al celui mai mare orasel din peninsula, Sturgeon Bay, cu o populatie
de aproape zece mii de locuitori. (Toate celelalte asezari nu au mai mult de patru sute de locuitori fiecare, iar jumatate din localitati sint "neincorporate", adica nu au administratie locala, post de politie sau oficiu postal). Amenajat intr-o cladire care dateaza din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, "The Inn at Cedar Crossing", a fost de-a lungul anilor, bacanie, farmacie, magazin si altele asemenea. Camerele, noua la numar cu totul, au fiecare o anumita tema si sint superb amenajate. Restaurantul de la parter este faimos pentru produse locale. Trebuie sa recunosc ca, desi am calatorit in diverse colturi ale lumii, si in varii locuri in interiorul Statelor Unite nu am fost mai impresionat de frumusetea rustica imbinata cu bunul gust si mincarea delicioasa nicaieri, asa cum sint impresionat de County.
Si ca de obicei, cind calatoresc intr-un loc nou, ma ajuta amintirile si dorul meu de Romania si recunosc in fiecare coltisor
de aici cite putin ba din peisajul mirific al zonei Vilcei, ale carei vai iti taie rasuflarea cind le admiri din virful dealului unde se afla Horezu tot cam pe la mijloc de octombrie, cind combinatia de verde, galben, ruginiu si caramiziu defineste locul, ba din
gusturile chiftelutelor pe care le face mama la ocazii festive, atunci cind ma infrupt din faimoasele chiftelute suedeze. Si mi se umple
inima de bucurie la gindul ca, iata, vine vremea ca si cei de aici sa calatoaresca si sa admire locurile din care vin eu si nu numai viceversa.