Mergi la conţinutul principal

Donează sânge! O viaţă aşteaptă să o salvezi!

• indiferent că faci acest gest pentru un apropiat sau o persoană necunoscută, donarea de sânge este un act umanitar, benevol, gratuit şi anonim • persoanele care vor să salveze o viaţă o pot face mergând, de luni până vineri, la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila, strada Radu S. Campiniu, nr. 5 • anul trecut, 11.800 de brăileni au trecut pragul centrului, însă numărul acestora nu acoperă nevoia de produse din sânge

 

În fiecare zi, viaţa unui om depinde de o pungă de sânge. Azi poate fi un membru al familiei cel care aşteaptă să fie salvat, mâine poate fi un copil, într-o bună zi poţi fi chiar tu în situaţia aceasta. Potrivit statisticilor, 70 de persoane din 100 vor avea nevoie de sânge măcar o dată în viaţă. Dar, doar 3 din 100 donează. În fiecare secundă, în lume se fac trei noi transfuzii, mulţumită donatorilor de sânge. Oameni accidentaţi, copii şi adulţi în săli de operaţii sau oameni care suferă de boli grave, toţi trăiesc cu speranţa că altcineva donează sânge pentru ca ei să poată trăi.

Noi putem schimba această statistică şi printr-un simplu gest putem oferi o viaţă! De aceea, Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila şi cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” fac apel către persoanele care pot să doneze sânge să vină în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 08.00-11.00, la sediul situat pe Radu S Campiniu nr. 5. Anul trecut, 11.800 de brăileni au trecut pragul centrului, înregistrându-se o uşoară creştere faţă de anii anteriori, însă numărul donatorilor nu acoperă necesarul de unităţi.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină le recomandă celor care vin şi donează o dată să revină pentru a doua donare în maximum cinci luni, iar în timp persoana respectivă să devină donator fidel. Deja, angajaţii Vard Brăila, persoanele care lucrează în Armată, Poliţie, Jandarmerie vin constant să doneze, reprezentanţii centrului mulţumindu-le încă o dată acestora pentru gestul lor.

 

Cum pot să donez?

Pentru a deveni donator de sânge o persoană trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:

- stare bună de sănătate:

- vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani (după 50 de ani numai cu adeverinţă de la medicul de familie care să ateste că personare care doreşte să doneze nu suferă de boli cronice);

- greutatea corporală minimă a donatorului: 60 kg în cazul femeilor şi 70 kg în cazul bărbaţilor;

- tensiunea arterială sistolică să fie între 180 şi 100 mmHg, iar cea diastolică între 100 şi 75 mmHg;

- puls regulat: 60-100 bătăi/minut;

- să nu fi suferit, în ultimele 6 luni, intervenţii chirurgicale;

- să nu fi fost în detenţie în ultimele 6 luni;

- femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie (se poate dona după ce copilul a împlinit vârsta de 2 ani), în perioada menstruală;

- să nu fi consumat mâncare grasă sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donarii;

- să nu fi suferit de următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, hipocalcemie, crize de spasmofilie, bruceloză, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer.

În principiu, bărbaţii pot dona de 5 ori pe an, iar femeile de 4 ori, însă gestul este un act benevol. În orice caz, intervalul de timp între donări nu poate fi mai mic de 72 zile.

 

Ce trebuie voie să consumăm înainte şi după donare?

“Regula de aur” atunci când veniţi să donaţi sânge este să nu fiţi flămânzi. Specialiştii recomandă cu tărie ca înainte de colectarea sângelui să mâncaţi alimente sărace în grăsimi (pâine, covrigi, biscuiţi, fructe) şi să consumă lichide în orice cantitate. De asemenea, şi după donare trebuie să bem lichide, în cantitate mai mare ca de obicei. 

 

Traseul donatorului

Donatorul se prezintă la fişierul unităţii cu actul de identitate şi primeşte chestionarul de autoexcludere. Acest formular se completează cu responsabilitate şi sinceritate. Urmează prezentarea la cabinetul medical unde se evaluează chestionarul donatorului, se verifică (acolo unde este cazul) rezultatele de la donarea anterioară şi se efectuează controlul stării de sănătate, al tensiunii arteriale, pulsului şi greutăţii. În urma acestei consultatii, medicul încadrează donatorul într-una din următoarele categorii: admis; îndrumat pentru control la laboratorul predonare şi rechemat pentru evaluare; amânat temporar; respins definitiv. Dacă donatorul a fost admis, urmează să se prezinte la camera predonare unde poate servi un ceai în aşteptarea actului medical propriu-zis pentru a fi hidratat suficient (condiţie esenţială pentru ca donarea de sânge să decurgă fără incidente). Donarea propriu-zisă are loc în sala de recoltă, unde donatorul va întâlni un personal medical specializat. După donare, este important ca donatorul să rămână liniştit câteva minute pentru autoevaluarea stării sale şi pentru ca tensiunea arterială să reintre în parametrii normali. La casieria unităţii, donatorului i se eliberează (la cerere) analizele gratuite, bonurile valorice, adeverinţa pentru ziua liberă şi reducerile pe mijloacele de transport. Reamintim că persoanele care donează au dreptul la 7 bonuri valorice (pentru produse alimentare), eliberarea unei adeverinţe pentru o zi liberă de la muncă (în ziua donării); eliberarea unei adeverinţe pentru reducerea cu 50% a abonamentului pe mijloacele de transport în comun, în Municipiul Brăila. Pentru persoanele care locuiesc în afara oraşului se vor deconta biletele de transport, dus-întors, de la localitatea de domiciliu la Centrul de Transfuzie Sanguină Brăila.

 

Ce analize gratuite se eliberează?

Analizele gratuite care se fac în cadrul Centrului şi se eliberează, la cerere, sunt: grupa de sânge, hepatita B, hepatita C, HIV, HTLV, sifilis, hemogramă, analize biochimice (glicemie, triglyceride, cholesterol - HDLC, LDL, VLDL - calciu, ALT/TGP, bilirubină totală, fier, creatinină, proteine totale).

De asemenea, rudele de gradul I ale donatorilor fideli beneficiază, o dată la doi ani, de analize gratuite.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro