Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Donau Commodities" a depus oferta pentru "Laminorul"

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a primit o singura oferta pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la SC "Laminorul", scoase recent la vinzare de catre autoritate. Asa cum a confirmat Directia de Comunicare din cadrul AVAS, ofertantul este "Donau Commodities" SRL, firma administrata de cetateanul rus Fedorenko Maxim, reprezentantul legal in Romania al companiei "Danscan Steel" Danemarca. Important de mentionat este ca "Danscan Steel" a incercat de mai multe ori sa cumpere pachetul majoritar de actiuni la "Laminorul", fara succes insa intrucit, din cauza unor vicii de procedura, nu a ajuns niciodata la masa negocierilor cu vinzatorul. De exemplu, la ultima incercare, in luna ianuarie, compania daneza a fost eliminata in cadrul procedurilor de privatizare pe motiv ca documentele depuse de potentialul investitor nu cuprindeau informatii referitoare la bonitate, ci doar date cu privire la situatia unui cont bancar al acestuia, iar certificatul de Inmatriculare nu era In concordanta cu cerintele legii.
Potrivit legislatiei in domeniu, tot ieri, a fost deschis plicul si cuprinzind documentatia de precalificare a ofertantului la privatizare, comisia de analiza urmind sa dea un verdict privind indeplinirea sau nu a conditiilor de precalificare abia la inceputul saptaminii viitoare. Privitor la acest capitol procedural, AVAS a avertizat potentialii ofertanti ca In contractul de privatizare va fi introdusa o clauza prin care cumparatorul se angajeaza, In mod ferm si irevocabil, sub sanctiunea desfiintarii contractului (pact comisoriu de gradul IV), ca In calitate de actionar majoritar al SC "Laminorul", sa asigure plata de catre unitatea braileana catre AVAS a ajutorului de stat acordat SC "Laminorul", in valoare de 95 miliarde lei si declarat ilegal de catre Consiliul Concurentei. In situatia In care societatea nu va plati aceasta datorie, cumparatorul se va obliga sa plateasca el Insusi debitul societatii catre AVAS.

"Decit o lichidare, mai bine o privatizare cu acest ofertant"

In urmatoarea etapa, dupa depasirea celei de precalificare, procedura impune verificarea documentelor de participare, dupa care urmeaza deschiderea ofertei tehnice si in ultima faza deschiderea ofertei financiare. Dupa ce comisia din cadrul AVAS va evalua cele doua oferte, daca va considera oportuna va solicita potentialului investitor imbunatatirea ofertei. "Pe noi nu ne dezavantajeaza faptul ca exista doar un singur ofertant pentru ca ii cunoastem pe cei de la "Danscan" pentru ca ei sint de fapt in spatele firmei "Donau". Pina acum au dovedit ca sint perseverenti si au incercat de mai multe ori sa ne cumpere. (...) Pina la urma, decit o lichidare, mai bine o privatizare cu acest ofertant", a declarat recent Constantin Iarca, liderul organizatiei sindicale reprezentative din cadrul "Laminorul".
Important de subliniat este ca AVAS nu a scos la vinzare toate actiunile detinute la "Laminorul", ci pastreaza un pachet rezidual de actiuni. Asta pentru a putea solutiona citeva cereri de retrocedare formulate in baza prevederilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Concret, AVAS detine dupa reevaluarea societatii, un numar de 9,874 milioane de actiuni, reprezentind 69,870190% din capitalul social al societatii brailene, insa scoate la vinzare doar 9,724 milioane de actiuni reprezentind 68,80513% din capital, ceea ce inseamna ca pachetul rezidual pastrat este de 1,06506%, adica 150.528 actiuni cu o valoare totala de 313.098 RON (3,13 miliarde lei vechi).
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii