Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Domnisoara din Amherst" - incursiune in viata controversatei poete Emily Dickinson

Simbata, 10 decembrie, cind se implinesc 175 de ani de la nasterea poetei americane Emily Dickinson, are loc, in sala Studio a Teatrului "Maria Filotti", de la ora 18.30, premiera spectacolului "Frumoasa din Amherst" de William Luce, cu Monica Mihaescu, in regia lui Moshe Yassur. Spectacolul incearca sa duca spectatorii in universul poetei sarbatorite. Asistenta de regie este asigurata de Pompiliu Kostas Radulescu, iar scenografia este semnata de Mirela Dauceanu.
Piesa a fost tradusa cu citiva ani in urma chiar de catre Monica Mihaescu, aceasta fiindu-i trimisa chiar de regizorul Moshe Yassur. "Emily Dickinson este un personaj controversat, misterios. Este o doamna a poeziei americane, universale, care nu a fost inteleasa la vremea ei. A durat 100 de ani pina au descoperit-o exegetii, desi a influentat foarte mult poetii moderni. Despre viata ei se stie foarte putin. A trait in conditii de izolare, cind femeile nu aveau acces la multe lucruri. Si-a asumat conditia de femeie comuna, desi ea este o poeta geniala am putea spune. Onestitatea si inocenta cu care si-a acceptat conditia sunt remarcabile. Acum, dupa ce a fost descoperita, multa lume incearca sa-i descifreze viata. Atunci a incercat sa-si trimita poeziile criticului literar Higginson, insa acesta nu a publicat decit sapte poezii si in rest a fost tacere. Nu a fost inteleasa. A trait o drama, dar si-a construit universul ei interior, si-a asumat aceasta singuratate si izolare", a spus actrita Monica Mihaescu. Emily Dickinson a murit la numai 56 de ani si nu a parasit decit de citeva ori tirgusorul in care locuia cu sora ei, Amherst. Nu a fost casatorita, insa a avut citeva iubiri in viata ei, care nu se stie daca s-au dus pina la capat sau nu. Regizorul Moshe Yassur a marturisit ca incearca mereu sa aduca in Romania spectacole universale valoroase. Acest spectacol a mai fost jucat pe Brodway, in teatre importante din Europa si a cistigat multe premii. Colaborarea dintre Monica Mihaescu si Moshe Yassur a inceput cu mai multa vreme in urma. Pe scena braileana, cei doi au mai colaborat la realizarea spectacolelor "Doamna cu catelul" si "Amor, ah mor". Spectacolul "Frumoasa din Amherst" a aparut ca urmare a colaborarii dintre teatrul brailean si Teatrul Foarte Mic din Bucuresti.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii