Doliu în sportul brăilean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Doliu în sportul brăilean

* a încetat fulgerător din viaţă, la doar 73 de ani, Tinca Amza * o mare personalitate a sportului brăilean timp de 42 de ani * trupul neînsufleţit va fi depus astăzi la Capela Militară “Sfinţii Martiri Brâncoveni”

 

 

Duminică, 6 februarie, în jurul prânzului o veste şocantă a început să circule în mediul sportului brăilean. A încetat fulgerător din viaţă Tinca Amza. Unul dintre cei mai valoroşi conducători de cluburi din judeţul Brăila. O mare personalitate a sportului brăilean timp de 42 de ani. Născută pe 19 aprilie 1948, Tinca Amza şi-a început activitatea în domeniul sportului la Şcoala nr. 21 din Brăila, iar după câţiva ani a ajuns la Direcţia pentru Sport şi Tineret Brăila. La sfârşitul anilor '90 a preluat postul de director la CSM Brăila. La clubul manageriat de aceasta au pornit spre marea performanţă singurele campioane olimpice la nataţie pe care le-a dat România, Diana Mocanu şi Camelia Potec. Trei medalii de aur pentru o ţară fără un bazin modern de competiţie la nivel european. Lista performerilor brăileni o cuprinde şi pe Beatrice Câşlaru, care a plecat tot de la Brăila şi care are în palmares două medalii olimpice.

Tot la acest club s-a întrenat în perioada copilăriei şi a junioratului Anişoara Cuşmir.

Supranumită “femeia de fier a sportului brăilean”, Amza a avut grijă ca sportivii de mare performanţă să urmeze cursurile unor facultăţi, iar o parte dintre aceştia au fost angajaţi ca antrenori la CSM Brăila.

La data de 1.10.2009, profesoara Tinca Amza a fost pensionată pe criterii politice. “Îndeplinea toate condiţiile de vîrstă şi vechime precum şi pe cele de cotizaţie la Fondul Naţional de pensii, pentru a se retrage din activitate”, era comunicatul Ministerului Tinteretului şi Sportului. O veste care a surprins toată lumea sportului românesc. “Nu e normal ce se întâmplă. Un om care şi-a dedicat toată viaţa sportului, să fie scos pe uşa din dos”, spunea la acea vreme Doina Sava, antrenoarea lotului olimpic de înot.

Dumnezeu să vă ierte şi să vă odihnească-n pace! Datorita acestei doamne sunt omul de astăzi, “femeia de fier” cum era cunoscută în lumea sportului românesc. Dar cu o inimă mare. A ajutat pe toată lumea care i-a solicitat sprijinul. Mie mi-a marcat cariera şi viaţa. A doua mea mamă, ne-a părăsit... Nu vă voi uita niciodată”, ne-a declarat cu vocea sugrumată de durere antrenoarea Carmen Constantin.

Trupul neînsufleţit va fi depus astăzi la Capela Militară “Sfinţii Martiri Brâncoveni”.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro