* a încetat fulgerător din viaţă, la doar 73 de ani, Tinca Amza * o mare personalitate a sportului brăilean timp de 42 de ani * trupul neînsufleţit va fi depus astăzi la Capela Militară “Sfinţii Martiri Brâncoveni”
Duminică, 6 februarie, în jurul prânzului o veste şocantă a început să circule în mediul sportului brăilean. A încetat fulgerător din viaţă Tinca Amza. Unul dintre cei mai valoroşi conducători de cluburi din judeţul Brăila. O mare personalitate a sportului brăilean timp de 42 de ani. Născută pe 19 aprilie 1948, Tinca Amza şi-a început activitatea în domeniul sportului la Şcoala nr. 21 din Brăila, iar după câţiva ani a ajuns la Direcţia pentru Sport şi Tineret Brăila. La sfârşitul anilor '90 a preluat postul de director la CSM Brăila. La clubul manageriat de aceasta au pornit spre marea performanţă singurele campioane olimpice la nataţie pe care le-a dat România, Diana Mocanu şi Camelia Potec. Trei medalii de aur pentru o ţară fără un bazin modern de competiţie la nivel european. Lista performerilor brăileni o cuprinde şi pe Beatrice Câşlaru, care a plecat tot de la Brăila şi care are în palmares două medalii olimpice.
Tot la acest club s-a întrenat în perioada copilăriei şi a junioratului Anişoara Cuşmir.
Supranumită “femeia de fier a sportului brăilean”, Amza a avut grijă ca sportivii de mare performanţă să urmeze cursurile unor facultăţi, iar o parte dintre aceştia au fost angajaţi ca antrenori la CSM Brăila.
La data de 1.10.2009, profesoara Tinca Amza a fost pensionată pe criterii politice. “Îndeplinea toate condiţiile de vîrstă şi vechime precum şi pe cele de cotizaţie la Fondul Naţional de pensii, pentru a se retrage din activitate”, era comunicatul Ministerului Tinteretului şi Sportului. O veste care a surprins toată lumea sportului românesc. “Nu e normal ce se întâmplă. Un om care şi-a dedicat toată viaţa sportului, să fie scos pe uşa din dos”, spunea la acea vreme Doina Sava, antrenoarea lotului olimpic de înot.
“Dumnezeu să vă ierte şi să vă odihnească-n pace! Datorita acestei doamne sunt omul de astăzi, “femeia de fier” cum era cunoscută în lumea sportului românesc. Dar cu o inimă mare. A ajutat pe toată lumea care i-a solicitat sprijinul. Mie mi-a marcat cariera şi viaţa. A doua mea mamă, ne-a părăsit... Nu vă voi uita niciodată”, ne-a declarat cu vocea sugrumată de durere antrenoarea Carmen Constantin.
Trupul neînsufleţit va fi depus astăzi la Capela Militară “Sfinţii Martiri Brâncoveni”.