Cel mai mare arbitru român din toate timpurile, brăilean la origine, Nicolae Rainea, s-a stins din viaţă miercuri dimineaţă la ora 5.00, la vârsta de 81 de ani. Săptămâna trecută fostul arbitru internaţional s-a internat pentru o gripă banală, care ulterior, pentru că nu a fost tratată la timp, aşa cum susţin medicii gălăţeni, s-a transformat într-o viroză puternică. A făcut un edem pulmonar, iar luni dimineaţă a murit în urma unui stop cardiac, la un spital din Galaţi.
"Locomotiva din Carpaţi", aşa cum era supranumit Nicolae Rainea, s-a născut la Brăila pe 19 noiembrie 1933 şi, cu toate că s-a stabilit în Galaţi, a fost în permanenţă un apropiat al Comisiei de Arbitri Brăila. De-a lungul timpului, mulţi arbitri brăileni au învăţat meserie de la cel care a fost considerat de către specialişti cel mai mare arbitru român din toate timpurile.
"A fost o mare valoare, atât ca om, cât şi ca arbitru. A sprijinit de-a lungul timpului arbitrii tineri din Brăila şi a contribuit la formarea lor. Mulţi au învăţat meserie de la Nicolae Rainea. Este o mare pierdere pentru lumea fotbalului Românesc. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a declarat Laurenţiu Vărgatu, preşedintele AJF Brăila.
Supranumit "Locomotiva din Carpaţi"
Nicolae Rainea a început activitatea fotbalistică la echipa Laminorul Brăila, apoi a mai jucat la Metalul Piatra Neamţ şi Constructorul Bârlad. A pus capăt activităţii de fotbalist în 1956 pentru ca, trei ani mai târziu, să devină arbitru de fotbal. După alţi trei ani a promovat în lotul divizionar. În Divizia A a debutat în anul 1965, iar pentru că a avut prestaţii foarte bune, doi ani mai târziu a fost inclus în lotul FIFA. În total, Nicolae Rainea a condus 1.000 de partide, 400 dintre ele în primul eşalon fotbalistic din România. A arbitrat la centru 115 meciuri internaţionale, printre acestea trei finale de competiţii intercluburi, precum şi cea a campionatului European din 1980, cea dintre Belgia şi fosta RFG, scor 1-2. A arbitrat la trei ediţii ale Campionatelor Mondiale de fotbal, Germania - 1974, Argentina - 1978 şi Spania - 1982. De-a lungul carierei, Nicolae Rainea a alergat la antrenamente şi la meciuri aproximativ 200.000 de kilometri, motiv pentru care a fost poreclit "Locomotiva din Carpaţi".
S-a retras din această activitate în anul 1984 dar a continuat să activeze în cadrul FRF ca observator dar şi ca membru şi preşedinte de onoare al Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Concomitent, a fost şi preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi. A fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Galaţi, iar din decembrie 2011 stadionul Dunărea a fost redenumit "Nicolae Rainea". Pentru cariera sa în arbitraj a fost medaliat de Ion Iliescu şi Traian Băsescu.