Doliu în arbitrajul brăilean şi în cel românesc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Doliu în arbitrajul brăilean şi în cel românesc

Cel mai mare arbitru român din toate timpurile, brăilean la origine, Nicolae Rainea, s-a stins din viaţă miercuri dimineaţă la ora 5.00, la vârsta de 81 de ani. Săptămâna trecută fostul arbitru internaţional s-a internat pentru o gripă banală, care ulterior, pentru că nu a fost tratată la timp, aşa cum susţin medicii gălăţeni, s-a transformat într-o viroză puternică. A făcut un edem pulmonar, iar luni dimineaţă a murit în urma unui stop cardiac, la un spital din Galaţi.
"Locomotiva din Carpaţi", aşa cum era supranumit Nicolae Rainea, s-a născut la Brăila pe 19 noiembrie 1933 şi, cu toate că s-a stabilit în Galaţi, a fost în permanenţă un apropiat al Comisiei de Arbitri Brăila. De-a lungul timpului, mulţi arbitri brăileni au învăţat meserie de la cel care a fost considerat de către specialişti cel mai mare arbitru român din toate timpurile.
"A fost o mare valoare, atât ca om, cât şi ca arbitru. A sprijinit de-a lungul timpului arbitrii tineri din Brăila şi a contribuit la formarea lor. Mulţi au învăţat meserie de la Nicolae Rainea. Este o mare pierdere pentru lumea fotbalului Românesc. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a declarat Laurenţiu Vărgatu, preşedintele AJF Brăila.

Supranumit "Locomotiva din Carpaţi"

Nicolae Rainea a început activitatea fotbalistică la echipa Laminorul Brăila, apoi a mai jucat la Metalul Piatra Neamţ şi Constructorul Bârlad. A pus capăt activităţii de fotbalist în 1956 pentru ca, trei ani mai târziu, să devină arbitru de fotbal. După alţi trei ani a promovat în lotul divizionar. În Divizia A a debutat în anul 1965, iar pentru că a avut prestaţii foarte bune, doi ani mai târziu a fost inclus în lotul FIFA. În total, Nicolae Rainea a condus 1.000 de partide, 400 dintre ele în primul eşalon fotbalistic din România. A arbitrat la centru 115 meciuri internaţionale, printre acestea trei finale de competiţii intercluburi, precum şi cea a campionatului European din 1980, cea dintre Belgia şi fosta RFG, scor 1-2. A arbitrat la trei ediţii ale Campionatelor Mondiale de fotbal, Germania - 1974, Argentina - 1978 şi Spania - 1982. De-a lungul carierei, Nicolae Rainea a alergat la antrenamente şi la meciuri aproximativ 200.000 de kilometri, motiv pentru care a fost poreclit "Locomotiva din Carpaţi".
S-a retras din această activitate în anul 1984 dar a continuat să activeze în cadrul FRF ca observator dar şi ca membru şi preşedinte de onoare al Comisiei Centrale a Arbitrilor.
Concomitent, a fost şi preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Galaţi. A fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Galaţi, iar din decembrie 2011 stadionul Dunărea a fost redenumit "Nicolae Rainea". Pentru cariera sa în arbitraj a fost medaliat de Ion Iliescu şi Traian Băsescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro