Escrocii care au făcut bani ani la rând prin cunoscuta metodă "Accidentul" continuă să profite de buna-credinţă şi emotivitatea persoanelor în vârstă. Există însă şi brăileni cu sânge rece, care nu se lasă uşor păcăliţi.
"În ultima săptămână, în jurul orei 24:00, doi brăileni cu vârste de 73, respectiv 79 de ani, au fost contactaţi telefonic de către o persoană necunoscută, ce s-a recomandat a fi medic şi le-a spus că fiicele lor au fost victimele unor accidente de circulaţie, solicitându-le sume de bani necesare pentru plata unor intervenţii chirurgicale. Victimele şi-au dat seama că aspectele comunicate nu sunt adevărate şi au întrerupt convorbirea, în cauză fiind întocmite dosare penale şi se continuă cercetările sub aspectul savârşirii infracţiunii de tentativă la înşelăciune", precizează Biroul de Presă al IPJ Brăila.
Potrivit sursei citate, cei care se dedau la astfel de fapte utilizează calităţi false (avocat, procuror, poliţist sau medic) şi solicită telefonic sume de bani sub pretextul că rude apropiate (fiu, fiică, ginere) au fost implicate în accidente rutiere grave şi au nevoie de bani "pentru despăgubirea victimelor, plata serviciilor medicale, onorariul avocatului sau pentru a scăpa de răspundere penală".
Victimele sunt contactate cu precădere pe telefoanele fixe, ca o măsură de precauţie pentru a nu fi identificaţi. Acestea sunt alese în general din rândul persoanelor vârstnice, care sunt mai vulnerabile, iar impactul emoţional este mai ridicat, având în vedere şi orele târzii la care sunt contactate.
Infractorii obţin mai întâi informaţii despre potenţialele victime - nume, prenume, profesie, program de lucru, membrii familiei etc - pe care le folosesc apoi pentru a le câştiga încrederea şi pentru a le convinge că faptele relatate sunt cât se poate de reale.
"Poliţiştii vă recomandă să manifestaţi prudenţă în cazul în care primiţi un astfel de telefon şi să nu daţi curs solicitărilor, în ciuda reacţiei emoţionale de moment. Înainte de a vă oferi ajutorul, trebuie să aveţi în vedere faptul că oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Nici victima şi nici autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale", precizează sursa citată. În conformitate cu reglementările în vigoare, un accident rutier grav este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.
Zilele trecute, prin metoda "Accidentul" a fost înşelată o familie din Brăila, care a fost păgubită cu suma de 20.000 lei. Oamenii legii efectuează cercetări pentru identificarea autorilor escrocheriei.