Condamnare definitivă pentru un individ certat cu legea şi cu bunul simţ. Fost deţinut la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Tichileşti, Ionel Şerban, 20 de ani, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 6 luni şi 370 de zile de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj. Asta după ce judecătorii Curţii de Apel Galaţi au respins ca "nefondat" apelul declarat de scandalagiu împotriva sentinţei de condamnare pronunţată de Judecătoria Brăila.
În urmă cu aproape doi ani, pozând în bolnav psihic, Şerban i-a înjurat şi i-a ameninţat cu o oglindă luată din baia celulei pe doi ofiţeri şi un agent de la PMT Tichileşti. După două săptămâni, a făcut din nou scandal.
Înjurături şi ameninţări la penitenciar
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Băila, incidentul s-a petrecut în ziua de 4 aprilie 2014. Deţinutul Ionel Şerban se afla în camera de deţinere E 3.13, Secţia E3 a Penitenciarului Tichileşti, împreună cu fratele său, A.M., şi cu un alt coleg de cameră, P.M.A. Şerban executa o pedeapsă pentru tâlhărie. În acel moment, erau de serviciu şeful de secţie - subinspectorul Sergiu Valentin B. şi doi supraveghetori, agenţii de penitenciar Claudiu Daniel I. şi B.C. Totodată, subinspectorul Sorin A., şeful Biroului Aplicare Regim de Detenţie, era şi el prezent la datorie.
Încă de dimineaţă, şeful secţiei a aflat că fratele lui Ionel Şerban, A.M., intrase în refuz de hrană pe motiv că nu avea televizor în cameră. Ofiţerul i-a explicat că refuzul de hrană implică respectarea unei anumite proceduri: va fi mutat în altă cameră şi va fi ascultat în vederea exprimării voinţei de a intra în refuz de hrană, pentru a i se întocmi documentele necesare. În jurul orei 10:00, agentul Claudiu Daniel I. a auzit bătăi în uşă provenind de la camera de deţinere E 3.13. Când a deschis vizeta, tânărul intrat în refuz de hrană i-a spus că vrea să vorbească cu şeful de secţie.
La faţa locului s-au deplasat subinspectorii Sergiu Valentin B. şi Sorin A., care i-au explicat deţinutului, pe hol, consecinţele acţiunii sale, dacă intră în refuz de hrană. Atunci s-a declanşat scandalul. "Văzând că lucrătorii penitenciarului intenţionau să-l mute pe fratele său în altă cameră, Şerban Ionel a adoptat un comportament recalcitrant, adresând injurii şi ameninţări cu acte de violenţă lucrătorilor prezenţi. În aceleaşi împrejurări, inculpatul a ameninţat că va distruge bunurile din cameră şi că-i va ataca pe angajaţii penitenciarului, îndreptându-se spre baie, de unde a luat oglinda de pe perete, îndreptându-se cu ea spre persoanele vătămate, cu intenţia de a le lovi", precizează procurorul de caz.
Subinspectorul Sergiu Valentin B. a reuşit să-l dezarmeze pe deţinutul agresiv şi, împreună cu agentul Claudiu I., l-a tras pe hol, imobilizându-l, până a sosit şi celălalt supraveghetor, care a reuşit să-l încătuşeze. În loc să se potolească, Ionel Şerban a continuat să-i înjure şi să-i ameninţe pe angajaţii penitenciarului, preţ de jumătate de ceas.
Deficit de inteligenţă, nu boală psihică
Ionel Şerban a fost mutat în altă cameră de deţinere şi a fost consultat de personalul medical al penitenciarului.
Audiat de procuror, el a recunoscut că a adoptat o atitudine agresivă faţă de lucrătorii penitenciarului şi că a ameninţat că va distruge bunurile din cameră, însă a negat că i-ar fi atacat cu oglinda. Şerban şi-a justificat comportamentul "pe fondul tratamentului pe care îl urmează", invocând boli psihice. El a afirmat, totodată, că a fost deranjat de faptul că fratele său urma să fie mutat din cameră. În aceste împrejurări, pe data de 6 mai 2014, Ionel Şerban a fost transferat la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Bacău.
Pe parcursul urmăririi penale, s-a dispus efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice în urma căreia s-a concluzionat că Ionel Şerban are discernământul păstrat în raport cu fapta comisă. Potrivit medicului legist, deţinutul "prezintă tulburări de conduită de tip disocial pe fondul unui deficit uşor al inteligenţei (QI - 68) şi al carenţelor de instrucţie şi educaţie".
Ionel Şerban a fost campion la fărădelegi şi scandaluri. Până în aprilie 2014, i-au fost întocmite opt rapoarte de incident disciplinar pentru distrugere de bunuri, două pentru autoagresiune şi unul pentru atitudine necuviincioasă faţă de cadre. Mai mult, după două săptămâni de la incidentul descris mai sus, împreună cu fratele său, Şerban a făcut ţăndări geamurile de la sala de mese a penitenciarului şi a ameninţat că-i va tăia cu cioburile pe gardieni.